3 Kasım seçimleri dahil Türkiye'deki gelişmeleri gazetelerine yansıtmayan Irak basınında AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın Avrupa'dan gelen "Avrupa Birliği özel ortaklık" statüsünü reddederek, AB'den tam üyelik için müzakere tarihi istediği ifade edildi. Erdoğan'ın Strasbourg'da düzenlediği toplantıdan alıntıların yer aldığı haberde, "Türkiye AB üyeliği için aday diğer 12 ülke ile aynı muameleyi görmek istiyor" denildi.
Öte yandan Irak'a bir saldırı düzenlemek için yeterli derecede Uluslarası desteği arkasında bulamayan ve ister istemez bu planını ertelemek zorunda kalan Amerika Birleşik Devletleri, silah denetçilerinden gelecek raporu dörtgözle beklerken, Irak yönetimi karşı atağa geçti.
ABD'yi adeta kendi silahı ile vurmak istercesine diplomasi atağına geçen ve yumuşak söylemleri ile Irak'a yeşil ışık yakan ülkeleri bütünüyle kendi safına çekmek için olağanüstü bir gayret sarf eden Irak yönetimi performansı ile ABD'yi de şaşırtıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen 1441 sayılı kararı müzakere etmek ve alınacak önlemler konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere çeşitli ülkelere elçiler gönderen Irak yönetimi bölgede kilit ülkelerden biri konumunda olan Ürdün'ü de ihmal etmiyor.
ABD ve Irak arasında yaşanan kriz boyunca çekimser tavırlar sergileyen ve ne Irak'tan ne de ABD'den vazgeçmeyi kabul etmeyen Ürdün'ü diğer Arap ülkeleri ile birlikte kendi safına dahil etmek isteyen Irak yönetimi önceki gün büyük bir petrol anlaşmasına imza attı. Ürdün'e 300 milyon dolar tutarında petrol yardımı yapılmasını öngören anlaşmanın bizzat Irak Lideri Saddam Hüseyin'in emri ile hazırlandığı belirtiliyor.
Dışişleri Bakanı Naci Sabri'yi BM Güvenlik Konseyi'ndeki karar onaylanır onaylanmaz Mısır'a Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile görüşmeye gönderen Irak Lideri Saddam Hüseyin, Enformasyon Bakanı Muhammed Said Sahhaf'ı da Güney Asya turuna çıkardı. Irak Lideri Saddam Hüseyin'in özel temsilcisi olarak Hindistan'a giden Enformasyon Bakanı Sahhaf, Hindistan Başbakanı Atal Beyhavi ile biraraya geldi. Beyhavi'ye Irak Lideri Saddam Hüseyin'in iyi niyetlerini ileten Sahhaf, 1441 sayılı karar hakkında yapılması gereken konuları müzakere etti.
Savaşa karşı tercih ettikleri diploması yolunda ilerlemeye kararlı görünen Bağdat yönetimi, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye ile birlikte Irak'ın aleyhine oy kullanan Rusya'yı da yeniden kazanmanın hesaplarını yapıyor. Bu amaçla Irak'ın Moskova Büyükelçisi'nin Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın başkanı Genadi Salzniyof ile biraraya geldiği belirtilirken, Irak gazeteleri tarafından "Irak yönetiminden Rus Dumasına övgüler" başlıklı haberde, Duma'nın ABD'nin Irak tehditleri karşısında izlediği tutumun övgüye layık olduğu ifade edildi.