HABER

Erdoğan: Medeniyetimiz soykırım girişimlerine rağmen varlığını sürdürmeyi başardı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Medeniyetimiz geçmişten beri yaşadığı tüm kültür katliamlarına, soykırım girişimlerine, aldığı yaralara rağmen varlığını sürdürmeyi başardı" dedi.

Erdoğan: Medeniyetimiz soykırım girişimlerine rağmen varlığını sürdürmeyi başardı

"Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" klasik sanatlar sergisi Tophane-i Amire'de açıldı. Serginin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Açılışta yaptığı konuşmasında DAİŞ'in Musul Kütüphanesine verdiği zarara değinen Erdoğan, "Suriye'de, Irakta faaliyet gösteren terör örgütü DAİŞ, medeniyetimizde, kültürümüzde, kültürümüzde ne varsa yok etmeye çalışıyor" dedi.

Örgütün aynı şekilde camileri, türbeleri yaktığını, yıktığını bombaladığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Musul'da içinde 8 bin nadide eserin bulunduğu bir kütüphane böyle bir örgüt tarafından yakıldığını vurguladı. Erdoğan, "Medeniyetimiz geçmişten beri yaşadığı tüm bu kültür katliamlarına, soykırım girişimlerine, aldığı yaralara rağmen varlığını sürdürmeyi başardı, inşallah başaracak. İnşallah Suriye'de, Irak'ta ve medeniyet coğrafyamızın her köşesinde yakılsa da, mahzun bir şekilde tozlu raflarda kendi haline bırakılmış olsa da, yine bu kitapların, bu birikimin üzerinde gelişimimizi gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

"KAĞIDI BULAN ÇİNLİLER OLABİLİR AMA ONU HAKKIYLA KULLANAN BİZİM ECDADIMIZDIR"

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam medeniyetinin bilgiye, öğrenmeye ve kitaba verdiği önemi anlatarak, "Burada inancının temelinde oku emri bulunan, peygamber efendimizin beşikten mezara kadar ilim öğrenmemizi tavsiye ettiği bir medeniyetten söz ediyoruz. Kağıdı bulan Çinliler olabilir ama onu hakkıyla kullanan bizim ecdadımızdır. Sadece kitabın kendisine değil, kitabı oluşturan harflerden kelimelere, bunları yazan kaleme, mürekkebe kadar her şeye değer verilmiştir. Hattatlık, nakkaşlık, bizim kültürümüzde çok önemli ve prestijli bir meslektir. İlk kütüphaneler mescitlerde açılmıştır. Ardından yaygınlaşarak devam etmiştir. Abbasi dönemi Bağdat'ında 36 kütüphane bulunduğu ifade edilir. Bu kütüphanelerin hepsi Moğol orduları tarafından yakıldı yıkıldı. Buna karşı başka Moğol hükümdarı Timur, kitapları toplayıp kendi başkentine götürdü. Benzer gelişme Endülüs'te de yaşandı. Buradaki eserler İspanyol Kardinalinin emri ile yok edildi. Gırnata'da 1 milyon eserin yakıldığı ifade edilir” diye konuştu.

-29 MART'A KADAR ZİYARET EDİLEBİLECEK-

Tophane-i Amire Beş Kubbe Salonu'nda açılan "Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" sergisi İslam tarihine dair birçok eseri bir araya getiriyor. Serginin Küratörlüğünü Mehmet Çebi yapıyor. İslam medeniyetinin ve kültürünün eserlere yansıyan gelişimini gösteren sergide, fermanlar, el yazmaları, yazıtlı levhaların da aralarında bulunduğu Türk İslam medeniyetlerinin en önemli 99 eseri ilk kez bir arada görülebilecek. "Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" sergisi 29 Mart'a kadar Tophane-i Amire Beş Kubbe Salonu'nda ziyaret edilebilecek.

(ANKA)

En Çok Aranan Haberler