Türk hükümetinin, son dönemde uluslararası platformlarda sergilediği tavrın Türkiye'nin "uluslararası imajına zarar verdiği" öne sürüldü. Financial Times gazetesi, Türkiye'nin de dünya sahnesinde "gereksiz biçimde sivri bir ton" benimseyerek kendisine iyilik yapmadığını savunurken "Bunun yerine Türkiye için sessiz ve sorumlu diplomasi sergileme zamanı" yorumunu yaptı.
Financial Times gazetesi, "Türkiye için sessiz diplomasi deneme zamanı" başlıklı yorumunda ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinin ülkenin dünya işlerinde artarak etkinliğine hoş bir iltifat olduğunu belirtti.
Obama'nın ziyaretinin, Başkan Bush döneminde Irak savaşı gibi meseleler nedeniyle kötüleşen ikili ilişkilerde "bir dönüm noktası" oluşturabileceğini kaydeden gazete, Obama'nın ziyaret sırasında Türkiye'nin İslam dünyası ile Batı arasındaki köprü rolünün önemine vurgu yaptığını kaydetti.
-"MERKEZ VE SARKOZY'UN KUŞKULARI ÜZÜCÜ"
İngiliz gazetesi, Obama'nın ayrıca Türkiye'nin AB'ye gireceği umudunu da dile getirdiğini anımsatarak bu yöndeki ifadelerinin Alman Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gibi bazı AB liderlerinin tepkilerine yol açtığını belirterek, "Türkiye'nin AB hedefine ilişkin bu tür kuşkular üzücü" dedi. Gazete, "AB üyeliği olasılığı, Türkiye'nin ekonomik istikrarının en iyi garantilerinden biridir. Aynı zamanda İslam ile Batı arasındaki ilişkileri iyileştirir" görüşünü dile getirdi. Gazete şöyle devam etti:
-"ERDOĞAN NATO ZİRVESİNİ NEREDEYSE BATIRIYORDU"-
"Türk hükümeti de, bir şeyin farkında olmalı. Dünya sahnesinde gereksiz yerde fevri bir ton benimseyerek kendisine iyilik yapmıyor. Türkiye, Irak ve Afganistan'ı istikrarlaştırma girişimlerinde yapıcı bir rol oynayabilir ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anders Fogh Rasmussen'in teşkilatın genel sekreterliğine adaylığına tek başına karşı çıkarak NATO Zirvesi'ni nerdeyse batırıyordu. Zirve, Türkiye'nin uluslar arası imajına zarar veren bu tür önemsiz gösteri için fazla önemli bir sahne idi."
-"TÜRKİYE İÇİN İKİ BÜYÜK MEYDAN OKUMA: ERMENİSTAN VE KIBRIS"-
"Bunun yerine Türkiye için sessiz ve sorumlu diplomasi sergileme zamanıdır" ifadesi kullanılan yorumda önümüzdeki birkaç ayda Türkiye için iki "büyük meydan okuma" olacağını belirtilerek şöyle denildi:
" Birincisi Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek ve 1993 yılında Azerabaycan'a destek amacıyla kapatılan sınırın yeniden açılmasıdır. İkincisi ise, AB ve NATO bünyesindeki karar verme mekanizmalarını zehirleyen bir sorun olan Kıbrıs konusunda Yunanistan ile bir anlaşmaya varmak. Eğer Türkiye, bu iki cephede devlet adamlığını sergileyebilirse, AB'ye katılma şansını önemli ölçüde güçlendirmiş olacak."(ANKA)