Kıbrıs için yıl sonuna kadar bir noktaya varılması lazım
Yerli para ile ithalat, ihracat olayının da devreye sokulabileceğini unutmayın
Haber Özgür ALTUNCU - Hakime TORUN Kamera İdris TİFTİKCİ İstanbul DHA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Küresel Gelecek İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesinde yaptığı konuşmada Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerle ilgili, Az önce Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız bir şeyler ifade etti. Aylardır yıllardır orada da yapılmakta olan görüşmeler var. Hep sürekli oyalama, oyalama... Taktik bu. Siz Kıbrıs'ı tamamen bize verin hiçbir şeye karışmayın. Hedef bu. Dur bakalım ya, orada bu kadar şehit kanı var. Neyi veriyorsun Daha da ileri gidiyorum, utanmadan sıkılmadan, AB toplantılarına Kıbrıs adasının tamamının içinde yer aldığı bayrakla geliyorlar. Sizin bir defa böyle bir bayrağınız olamaz ya. Burada bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var. Sen, Güney Kıbrıs Rum yönetimisin. Kuzeyde de Türk Cumhuriyeti var. Bunu göreceksin. Bu da bir saygısızlıktır. Bu topraklar bizim olacak. Yönetimi tamamen bize ait olacak, böyle bu tür şeylerde olursa bu yürümez. 'Aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış' bunların yaptığı bu dedi.
İsraf vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Verim ekonomisi üzerinde mi, israf ekonomisinde mi duracağız Şu anda israf ekonomisi almış başını gidiyor. Bir aile içerisinde bir tane değil, iki tane üç tane araba var. Hepsinde araba var. Bunun adı israf ekonomisidir. Ama verim ekonomisine geçtiğimizde devreye yatırımlar girecektir. Devreye istihdam girecektir, üretim başlayacaktır. O toplumda rekabet başlayacaktır. Rekabet gücünün artmasıyla ondan sonra da büyüme gelecektir. BM'nin 2014 yılında yaptığı tahmine göre, 2050 yılında küresel gıda ihtiyacı bugünkünden yüzde 60 fazla olacaktır. Bu durum topraktan daha fazla ürün elde etmemiz gerektiğine işaret ediyor. Gelişmiş ülkelerde yılda ortaya çıkan 222 milyon ton gıda israfı neredeyse sahra altı Afrika'nın 2030 milyon ton olan yıllık gıda üretimine denktir. İşte israf ekonomisi ifadelerini kullandı.
ŞEHİRDE YAŞAYAN NÜFUS ÜLKEMİZDE YÜZDE 88'İ BULDU
Dünya genelinde şehirleşme oranının arttığını belirten Erdoğan, Yakın gelecekte, insan hayatını etkileyecek önemli etkenlerden birisi de şehirleşme olacaktır. Dünya genelinde 2015 itibariyle yüzde 54 olan şehirde yaşayan nüfus oranının 2050'de yüzde 66'ya çıkmasını bekliyor. Ülkemizde yüzde 88'i buldu. Şehirleşmenin artması, eğitim, sağlık ve hizmetler başta olmak üzere yeni bakış açıları geliştirmemiz gerektiğini gösteriyor. Burada insan odaklı ekonomi modeline geçiş gelecek nesillere aktarılabilecek en anlamlı miras olacaktır. Şunu tekrar söyleyeceğim 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' Yeni dönemde telefon ve internet hayatın her alanı gibi, ekonominin temel alt yapısı konumunu güçlendirecektir. Ülkemizde bilgi ve iletişim projelerinde ilk sırayı yüzde 45 ile eğitimin, onu yüzde 32 ile kamu hizmetlerinin izlemesi doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Gelişmiş ülkelerin şu anda yaşadıkları soruna daha ağır şekilde maruz kalmamak için özgünlüğümüzü ve özgürlüğümüzü muhafaza etmeliyiz. Hani yerlilik, millilik diyorum ya bunu kaybetmemeliyiz. 15 Temmuz işte bizim için bu mücadelenin adıdır, adresidir açıklamasında bulundu.
KIBRIS İÇİN YIL SONUNA KADAR BİR NOKTAYA VARILMASI LAZIM
Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerle ilgili Erdoğan, Az önce Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız bir şeyler ifade etti. Aylardır yıllardır orada da yapılmakta olan görüşmeler var. Hep sürekli oyalama, oyalama... Taktik bu. Siz Kıbrıs'ı tamamen bize verin hiçbir şeye karışmayın. Hedef bu. Dur bakalım ya orada bu kadara şehit kanı var. Neyi veriyorsun Daha da ileri gidiyorum, utanmadan sıkılmadan, AB toplantılarına Kıbrıs adasının tamamının içinde yer aldığı bayrakla geliyorlar. Sizin bir defa böyle bir bayrağınız olamaz ya. Burada bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var. Sen, Güney Kıbrıs Rum yönetimisin. Kuzeyde de Türk Cumhuriyeti var. Bunu göreceksin. Bu da bir saygısızlıktır. Öyle veya bunu anlayacaklar. Öğrenecekler. Geçenlerde Yunanistan Başbakanı da aradı. Onlarla da görüştük. İkili görüşme yapalım dediler. Çoklu görüşme vesaire. Bütün bunlar konuşuluyor. Artık bu işin çok da fazla uzatılmaması lazım. Yıl sonuna kadar bir noktaya varılması lazım. Ama bu topraklar bizim olacak. Yöneyimi tamamen bize ait olacak, böyle bu tür şeylerde olursa bu yürümez. 'Aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış' bunların yaptığı bu diye konuştu.
YERLİ PARA İLE İTHALAT, İHRACAT OLAYININ DA DEVREYE SOKULABİLECEĞİNİ UNUTMAYIN
Erdoğan, Yerli para ile ithalat, ihracat olayının da devreye sokulabileceğini unutmanızı tekrar hatırlatmak istiyorum dedi.
BOYNER ARKA SIRALARDAN TAKİP ETTİ
7.Boğaziçi Zirvesi'ne katılanlar arasında Eski TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de vardı. Boyner'in toplantıyı gazetecilerin bulunduğu arka bölümden izlemesi dikkat çekti.
ERDOĞAN'A TERCÜMEDE EGEMEN BAĞIŞ YARDIM ETTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından sahnede yabancı konuklarla sohbet etti. Erdoğan'a tercüme konusunda Eski AB Bakanı Egemen Bağış yardımcı oldu.
Görüntü Dökümü - Boyner'in arka sıralarda oturmasından genel ve detay görüntü
- Erdoğan'ın konuşması
- Erdoğan'ın yabancı konuklarla konuşurken Egemen Bağış'ın tercüme yapmasından detay görüntü
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz