HABER

Erdoğan, tarih istedi

KOPENHAG (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye müzakerelere başlamak için bir tarih verilmesini istediklerini, bunu özellikle ev sahibi ülkeden istirham ettiğini söyledi.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB'ye üye ülkelere ziyaret turu kapsamında Danimarka Başbakanı Anders Fog Rasmussen ile yaptığı görüşme sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenledi. Kopenhag Zirvesi öncesinde bir yol haritasının belirlenmesinin AB sürecini hızlandıracağını ifade eden Rasmussen, görüşmede Kıbrıs konusuna da değindiklerini kaydetti.

Genel Başkan'a Kıbrıs'ta bir çözüm bulunması için elden gelen her şeyi yapmalarını istediğini belirten Rasmussen, Kopenhag'da ne karar alınacağının belli olmadığını, ancak AB ve Türkiye için en doğru kararı alacaklarını belirtti.

Kopenhag'da bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren AK Parti Lideri Erdoğan ise Rasmussen'e kısa süre içerisinde Kopenhag siyasi kriterleri ile ilgili son 18 ay içindeki reformlar ve bunların uygulamaları konusunda çalışmaları sürdüreceklerini açıkladı.

Türk ekonomisinin istikrarlı bir döneme girmiş olmasından dolayı karşılıklı olarak gayret göstereceğine inandığını belirten Erdoğan, "Bunun yanında turizmdeki yükselişi önemle gözlemliyorum. Partimiz Türkiye'nin bütün toplum kesimlerinden oy alarak Meclis'te temsil edilmelerini sağlamıştır. Partimize oy vererek tek başına iktidara gelmemizi sağlayan kesimde bu düşünceleri paylaşmaktadır. Halkımız AB'ye girme konusunda kesin bir kararlılık sergilemektedir. Meclis dışındaki partiler, sivil toplum örgütleri ve halkımızın yüzde 80'i bu konuda kesin kararlı" dedi.

Bu kararlılığın tek nedeninin bu projenin Türkiye açısından bir çağdaşlaşma projesi olarak görülmesi olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin AB sürecinde birlikte

çalışmak istediğini ifade etti.

Tüm açıklamalarında Türkiye'nin AB üyeliğinde müzakerelerin başlaması ve bu müzakerelerin başlaması için bir tarih verilmesini yinelediklerini hatırlatan AK Parti Lideri Erdoğan, "AB'nin Türkiye ile istikrar ve güvenliği, bunun yanında stratejik, ticari, sosyal ve ekonomik güvenliği birbirini tamamlamaktadır. Söz konusu zirvede Türkiye'ye müzakerelere başlamak için bir tarih verilmesini istiyoruz. Özellikle ev sahibi ülkeden bunu istirham ediyorum" diye konuştu.
Erdoğan, parlamentodan yasa çıkarılması konusunda hiçbir güçlüğün bulunmadığını belirterek, "İlişkilerin temelinde gerçek çıkarlar var. Türkiye'nin Avrupa'daki barış ve sosyal adalet alanına davet olması, bu alanın orta Asya ve Kafkasya'ya doğru genişlemesini sağlayacaktır. Böylece AB ile bu havzalardaki ülkelerin stratejik erimleri artarak, birlik dünyada güç olmak yolunda önemli mesafe alacaktır" dedi.

Yerel ve idari düzenlemeler hakkında da kısa bir aydınlatma yapan Erdoğan, muhalefet partisi ile parlamento dışında kalan diğer partiler ve sivil toplum örgütleri ile ulusal program ışığında anayasanın gözden geçirileceğini açıkladı.
Başta Siyasi Partiler Yasası olmak üzere uyum ve reformlarda eksikler varsa bunların tamamlanacağını ifade eden Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Avrupa insan hakları tarafından verilen kararlar uygulanacaktır. İşkence konusunda hiçbir müsamaha gösterilmeyecektir. Yurtdışındaki derneklerin yurt içinde, yurt içindekilerin de yurt dışında şube açmaları sağlanacaktır. Vakıflar konusunda gerekli koordinasyon sağlanacaktır. Hükümetiniz AB ile bütünleşme komisyonu kurulacaktır. Hükümetin kurulmasını takiben hala imzalanmamış yada onaylanmamış uluslararası sözleşmelere öncelik verilecektir."
Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'nin bu süreçteki başarısının diğer Müslüman halklara da örnek teşkil edeceğini vurgulayan Erdoğan, böylece dünya medeniyetler çatışmasına değil, medeniyetler arası bir uzlaşmaya şahit olunacağını kaydetti.

İktidarın en önemli misyonunun Türkiye'nin AB'ye girişini ve dünya ile entegrasyonunu hızlandıracak adımlar olduğunu dile getiren AK Parti Lideri Erdoğan, Rasmussen ve heyetine Türk-Danimarka ilişkilerinin gelişmesine katkılarından dolayı teşekkür etti.

RASMUSSEN: "KIBRIS MESELESİ İLE TÜRKİYE'NİN ADAYLIĞININ BİR SONRAKİ ADIMI ARASINDA DOĞRUDAN BİR İLİŞKİ YOKTUR FAKAT BÜTÜN SÜRECİ DE KOLAYLAŞTIRACAKTIR" Danimarka Başbakanı Anders Fog Rasmussen, Türkiye'nin AB üyeliği ile Kıbrıs meselesi arasında bir bağ olmadığını, ancak bu süreci de kolaylaştıracağını belirterek, BM Genel Sekreteri Annan'ın Kıbrıs'a ilişkin planının dengeli ve iyi bir destek oluşturduğunu söyledi.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB'ye üye ülkelere ziyaret turu kapsamında Danimarka Başbakanı Rasmussen ile yaptığı görüşme sonrasında basın mensuplarının soruları yanıtladı. "Türkiye hangi zaman sürecinde gerekli değişiklikleri yapacak?" şeklindeki bir soruya AK Parti Lideri Erdoğan, "Yasal düzenlemeleri ciddi denilebilecek oranda 12 Aralık öncesine kadar bitirebiliriz. 3 Kasım seçimlerinden sonra devir teslim törenleri var, kabine yeni kuruldu, komisyonlar kurulacak. Çıkarılması gereken kanunlar varsa, bunlar komisyon çalışmaları gerektirir. Bu mecburi süreler bizi zorlayabilir, ancak bunlar olmadığında yasal düzenlemeleri Kopenhag'dan önce çıkartırız" yanıtını verdi.

"AB'nin Türkiye'ye bir tarih vermesi Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varılmasına mı bağlı?" sorusuna karşılık veren Danimarka Başbakanı Rasmusssen, "Türkiye'nin adaylık statüsünün bir sonraki adımı ile Kıbrıs arasında AB kapsamında bir bağlantı yok. Tabi ki siyasi kriterlerin tamamının yerine getirilmesi lazım. Gerçekten Türkiye'de şuana kadar yapılan çalışmaları hayranlıkla izliyorum. Yeni reform paketi gerçekten takdire şair. Bunların uygulanmaya konulması çok önemli. Dolayısıyla Türk hükümetine bir çağrıda bulundum. Türk hükümetinin planladığı reformları hangi tarihte yapacağı konusunda bir yol haritası istedim" dedi.

Şu anda tarih alamayan tek ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan AK Parti Lideri Erdoğan, "Siyasi koşullar içinde bizden önce müzakere tarihi alan ülkelerin önüne Kıbrıs gibi bir koşul sunulmadı. Ama Türkiye'nin önüne böyle bir koşul sürülmesi haksızlık olur" ifadelerini kullandı.

"Türkiye siyasi kriterleri yerine getirirse, Kopenhag Zirvesi'ne iki hafta kala Danimarka başkanlığı olarak Türkiye'ye bir tarih verecek misiniz" yönündeki bir soruya Rasmussen, "Nihai kararı konuşmak için çok erken. Şu anda zirveyi çok dikkatli bir şekilde hazırlıyoruz. Tüm AB ülkeleri ile görüşeceğim. Kopenhag Zirvesi'ndeki detaylara şuanda giremem" karşılığını verdi.

Rasmussen, "12 Aralık'ta Kıbrıs konusunda da bir karar alınacak. Bir çözüm olmaması Kıbrıslı Rumların üye olmasını zorlaştırır mı?" sorusunu ise şu şekilde cevapladı:
"Kıbrıs meselesi ile Türkiye'nin adaylığının bir sonraki adımı arasında doğrudan bir ilişki yoktur fakat bütün süreci de kolaylaştıracaktır. Danimarka dönem başkanlığının tavrı çok açıktır. Biz, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın planını dengeli ve iyi bir destek oluşturduğunu düşünüyoruz. AB'nin pozisyonu da çok net. Biz yeniden birleşmiş bir Kıbrıs'ın AB'ye üye olmasını istiyoruz. Ama bir çözüm bulunamazsa, Helsinki deklarasyonu çerçevesinde bir karar alınacaktır. Nihai karar bütün faktörler dikkate alındıktan sonra verilecektir."

"Türkiye'nin bundan sonra yapacaklarını bir takvimde belirleyip izleyeceğinizi söylediniz. Bu takvim gerçekleştirilebilir olduğuna göre, Kıbrıs'ı bir kenara bırakabilecek misiniz?" sorusunu da cevaplandıran Rasmussen, "Tarih konusunda söylediğimi tekrar edebilirim. Türkiye siyasi kriterleri yerine getirirse tarihi alır. Bu konuda çifte standart yoktur. Biz Türkiye'de gerçekleşecek olan kapsamlı reform paketlerini takdirle karşılıyoruz. Uygulama ile ilgili bir resim görmek istiyoruz. Böyle bir yol haritası karar verme sürecinde önemlidir. Erdoğan'da bunun yapılabileceğini söyledi. Böyle bir mektup elimize geldiği zaman bizim için çok değerli bir kaynak olacak" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler