NEW YORK(ANKA) – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan’ın metinde değişiklik talep etmemesi halinde Türk-Ermeni protokollerinin Cumartesi günü imzalanacağını bildirirken TBMM’de gizli oylamada özgürce oy kullanılacağı için protokollerin onaylanacağını garanti edemeyeceğini de söyledi. Erdoğan, “En önemli noktayı, Ermenistan’ın politikalarının diaspora tarafından tuzak alınmasına izin vermemesi oluşturduğunu” da ifade etti.
Wall Street Journal, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı söyleşinin Ermenistan ile ilgili bölümüne daha geniş bir biçimde yer verdiği, “Türkiye, Ermenistan Paktına Engeli Aştı” haberinde başlıklı haberinde “Türkiye, Cumartesi günü, Ermenistan ile sınırını yeniden açan ve soykırıma ilişkin ihtilaf nedeniyle nesillerce bölünmüş olan iki millet arasında diplomatik ilişkilerin kuran anlaşmanın imzalanması için kilit bir koşuldan vazgeçti” diye yazdı.
Gazeteye göre, söyleşi sırasında Başbakan Erdoğan, “Ermenistan’ın metinde değişiklikleri talep etmezse anlaşma 10 Ekim’de imzalanacak” dedi. Erdoğan “Bu belki en önemli noktadır. Yani Ermenistan’ın politikalarının, Ermeni diasporasınca rehine alınmasına izin vermemesidir” şeklinde konuştu.
Erdoğan, mutabakatın imzalanmasının, Karabağ konusunda Ermenistan ve Azerbaycan liderleri arasında bu hafta Moskova’da yapılacak görüşmelerde ilerleme sağlanmasına bağlı olmadığını da söyledi.
Öte yandan, Erdoğan, Türk ve Ermeni parlamentolarca onaylanması gereken protokollerin, milletvekillerinin gizli oylamada özgürce oy kullanacağı için Türk parlamentosunca onaylanacağını garanti edemeyeceğini de söyledi.
Buna rağmen, Türkiye-Ermenistan ve Karabağ süreçlerinin birbirine bağlı olmayı sürdürdüğünü belirten Erdoğan, Moskova’da yapılacak görüşmelerde olumlu bir sonuç elde edilmesi halinde genel olarak katkıda bulunacağını da ifade etti.
Bu arada, protokollerin Nisan ayında imzalanması girişiminin, Erdoğan'ın ancak Karabağ sorunun çözümlenmesi halinde ilerleme sağlanabileceğini söylemesi üzerine sonuçsuz kaldığını öne süren gazete, “Türk yetkilileri, sınırın açılmasının, üç sayfalık protokolde belirtilen üç aylık süreden daha uzun bir süre alabileceğini söylemeye devam ediyorlar” diye yazdı.