Fotoğrafta ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın solunda yer alırken, Japon Başbakanı Shinzo Abe sağında yer aldı. Fotoğraf çekiminin ardından liderler çalışma oturumu için salona geçti. Türkiye'deki G20'de yere bayrak konulmadı. Ülkelerin ismi yazıldı.
Tüm dünyanın yakından takip ettiği G20 Liderler Zirvesi bugün resmen başladı.
Türkiye’nin dönem başkanlığında gerçekleştirilecek zirvede dünyanın en gelişmiş ekonomilerine sahip G20 ülkeleriyle Azerbaycan, İspanya, Malezya, Senegal, Singapur ve Zimbabve yer alıyor. İki gün sürecek zirveye, 2 bin 469 basın mensubunun yanı sıra 10 binden fazla konuk katılıyor.
ERDOĞAN TEK TEK KARŞILADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk liderleri tek tek karşıladı, daha sonra aile fotoğrafı çekildi. Fotoğrafta ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın solunda yer alırken, Japon Başbakanı Shinzo Abe sağında yer aldı.
Fotoğraf çekiminin ardından liderler çalışma oturumu için salona geçti. Zirve aile fotoğrafı çekiminin ardından “Kalkınma ve İklim Değişikliği” konularının ele alınacağı çalışma yemeğiyle devam edecek.
Erdoğan, zirve kapsamında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de aralarında bulunduğu bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek.
YERE BAYRAK KONULMADI
Türkiye'deki G20 zirvesinde bu kez bir farklılık vardı. Değişiklik Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası zirvelerde her zaman dikkat ettiği bayrak hassasiyetiyle ilgili. Uluslararası zirvelerde ve toplantılarda aile fotoğrafı çekimi sırasında ülkelerin küçük bayrakları duracakları yerin tabanına konur. Erdoğan ise her seferinde Türk bayrağını yerden alır ve cebine koyardı.
Erdoğan, ev sahipliği yaptığı G20 zirvesinde yere bayrak koyma uygulamasını yaptırmadı. Aile fotoğrafı çekimi sırasında liderlerin duracağı yerin tabanına ülkelerin küçük bayraklarını koymak yerine ülke adı yazıldı.
Bu yılki zirvenin üç ana teması, Türkiye'nin öncelikleri temelinde "kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama" olarak belirlendi. Bu çerçevede, küresel ekonominin güçlendirilmesi ve kapsayıcı olması, G20 ile düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler arasındaki diyalog ve işbirliğinin derinleştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, yatırımların artırılması, alınan kararların uygulanması ve takibi zirvede tartışılacak başlıca konular olacak.
Liderlerin bir araya geleceği oturumların yanı sıra Türkiye’nin dönem başkanlığının girişimiyle hayata geçirilen "Kadın-20" başlıklı açılım grubu zirvede yer alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Mülteci Kadınlar Paneli'nin açılış konuşmasını yapacak. Emine Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılacak devlet ve hükümet başkanlarının eşleri onuruna akşam yemeği verecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun liderler ve eşleri onuruna vereceği resepsiyonun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evsahipliğindeki akşam yemeğinde bu kez “Küresel Sınamalar: Terörizm, Mülteci Krizi” konusu tartışılacak.
İKİNCİ GÜN
Zirvenin ikinci gününde liderler “Dayanıklılığın Artırılması” başlıklı oturumda finansal düzenlemeler, uluslararası vergi gündemi, yolsuzlukla mücadele ve IMF reformu konularını değerlendirecek. Sonrasında düzenlenecek öğle yemeğinde ise ticaret ve enerji konuları ele alınacak ve Antalya Eylem Planı kabul edilecek.
Zirve, 2016 yılında G20 Dönem Başkanlığını üstlenecek Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından yapılacak sunumla sona erecek.
Zirve sonuçları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından düzenlenecek basın toplantısıyla dünya kamuoyuna duyurulacak.