HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan ve Obama ortak zemini terörle mücadelede buldu

New York'ta bir araya gelen Türkiye ve ABD liderleri, ortak açıklamalarında Filistin ve İsrail konusuna değinmezken, terörle mücadelede işbirliğini öne çıkardı. Erdoğan, 'ABD İsrail konusunda Türkiye'nin haklılığını biliyor' diyor.

Orta Doğu siyasetleri konusunda ortak zemin arayan Türkiye ve ABD liderleri, dün New York'ta yaptıkları görüşme ardından yapılan ortak açıklamalarında bu konuya değinmezken, terörle mücadele üzerindeki işbirliğine odaklanmayı tercih etti.

Liderlerin New York'ta buluşmasına vesile yaratan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun öncelikli gündem maddelerinden biri, Filistinlilerin devlet statüsü talebine karşı nasıl bir tavır takınılacağı.

Türkiye ve ABD ise bu konuda zıt kamplarda yer alıyor.

Erdoğan geçtiğimiz günlerde Arap Birliği'ne hitap ederken, Filistin devletini tanımanın "seçenek değil, zorunluluk" olduğunu söylemişti.

Bu girişimi veto edeceğini söyleyen Obama ise Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas'ı bugünkü görüşmelerinde son kez, devlet talebinden vazgeçirmeye çalışacak.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşme sonrası yapılan basın açıklamasında, ne Filistin ne de Türkiye'nin bir süredir gerginlik yaşadığı İsrail'in adı anıldı.

Bu durum tarafların görüş ayrılıklarından çok, uzlaşabildikleri konuları öne çıkarma gayreti izlenimi verdi.

Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, otelinde gazetecilere bilgi verirken "'Orta Doğu barış sürecine yönelik Filistin-İsrail noktasında özelikle bunu da aramızda görüştük." dedi.

Beyaz Saray yetkililerine göre Obama Erdoğan'a, BM nezdinde üye olarak tanınmanın bir Filistin devleti kurulmasına yardımcı olmayacağını söyledi.

Erdoğan: İsrail konusunda haklılığımızı biliyor

Erdoğan, İsrail ile Mavi Marmara baskını konusunda yaşanan gerilime ilişkin de "Doğu Akdeniz'de uluslararası sulardaki gemilerimize yapılmış saldırı hususunda haklılığımızı teyit ediyorlar'' ifadesini kullandı.

''Özellikle İsrail ile ilgili konuda, bize şu anda 'yapmayın' deme durumunda değil, çünkü haklılığımızı biliyor'' diye konuştu.

Beyaz Saray yetkililerinden gelen açıklamada ise iki ülkenin gerilimi çözmek için gayret göstermesi istendiği kaydedildi.

Beyaz Saray Danışmanı Liz Sherwood-Randall, Obama'nın bölgedeki gerilimin soğutulması ihtiyacına vurgu yaptığını söylerken, ulusal güvenlik danışmanı Ben Rhodes, Başkan'ın bugün İsrail Başbakanı ile yapacağı görüşmede de bu noktalara dikkat çekeceğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde, Türkiye'ye İsrail'le kapıları açık bırakması yolunda çağrıda bulunduğu belirtilmişti.

Başkan Obama, son dönemde kendi kamuoyundan İsrail'e karşı fazla sert davrandığı gerekçesiyle baskı görüyor.

Ülke gelecek yıl başkanlık seçimine hazırlanırken, Obama'nın olası Cumhuriyetçi rakiplerinden Teksas Valisi Rick Perry, Obama'yı İsrail'den taleplerde bulunarak Filistinlileri BM'den tanınma talep etmeye cesaretlendirmekle eleştirdi.

"Obama'nın safça, kibirli, yanlış ve tehlikeli Orta Doğu siyasetleri olmasa, bugün burada olmazdık" dedi. Obama'nın İsrail ve Filistinlilerin taleplerine eşit ahlaki ağırlık vermesinin 'çok tehlikeli bir aşağılama' olduğunu savundu.

Predator desteği için iyimserlik

Türkiye ve ABD yönetimlerinin ikili görüşmede mutabakat sağladığı başlıca konu ise terörle mücadele konusunda işbirliğine devam edilmesi oldu.

Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak önemini vurgulayan Obama, Malatya'da radar üssü kurulması kararının da bunu bir kez daha gösterdiğini kaydedip, işbirliği için teşekkür etti.

ABD Başkanı, Ankara'da üç kişinin öldüğü saldırıyı kınadı; Türkiye ile terörle mücadele alanında işbirliğinin süreceğini söyledi. Erdoğan da ortak terörle mücadele platformu oluşturulmasının önemine değindi.

Obama ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın demokrasinin desteklenmesi gibi pek çok konuda liderlik gösterdiğini kaydetti.

Erdoğan terörle mücadele alanında atılabilecek adımları, kaldığı Peninsula Oteli'ndeki basın toplantısında netleştirdi.

PKK ile mücadeleye yönelik olarak bir talepler listesi verildiğini söyleyen Erdoğan, insansız casus uçak predatorların da gündeme geldiğini ifade etti.

İki ülke halen Irak'ta üslenmiş olan bir Predator filosuna üs sağlama konusunu görüşüyor; Türkiye bu şekilde uçakların Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı da istihbarat sağlamasını hedefliyor.

''Predatorlar noktasında öyle zannediyorum ki sıkıntı olmayacak, predator hususunu çözmeye çalışacaklar'' diye konuştu.

Anlık istihbarat paylaşımı konusunda daherhangi bir ihtilaf olmadığını kaydetti.

Suriye'ye yaptırım gelebilir

ABD ve Türkiye, muhalif gösteriler karşısında şiddete başvuran Suriye lideri Beşar Esad üzerindeki baskıyı da sürdürüyor. Beyaz Saray yetkilileri bu baskının artırılması gerektiği konusunda mutabakata varıldığını bildirdi.

Suriye yönetimiyle görüşmelerini kestiğini söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin de Suriye'ye yaptırım planladığını açıkladı.

"Dışişleri bakanlarımız müşterek bir çalışmanın içerisine girecekler... Bizim ön hazırlıklarımız bu noktada var, ama bu ön hazırlıklarımızı Amerika'nın hazırlıklarıyla değerlendirmek suretiyle onların yaklaşımı nedir, dışişleri bakanlarımızın çalışması neticesinde biz de bir adım atacağız.'' dedi.

Waldorf Astoria Oteli'nde yapılan görüşmede, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton da hazır bulundu.

En Çok Aranan Haberler