Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümü için Yunanistan ve Türkiye olarak garantörlüğün gereğini yapacaklarını belirterek, “Kıbrıs’taki bu sıkıntıları aşalım istiyorum. Siyasilere düşen sorun çözmektir, sorun üretmek değildir. Bu sorunu iradesi güçlü olan Sayın Samaras yönetimi ile adımları atacak ve temenni ediyorum ki bölgesel barış için güvenlik için hayati önemde bir neticeyi alacağız” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Türkiye - Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı ardından kameralar karşısına geçti.
Yunanistan ile Türkiye arasındaki ticaret rakamlarından bahseden Başbakan Erdoğan, “Yunanistan’a 1.5 milyar dolar ihracatımız var ve 3.5 milyar dolar Yunanistan’ın bize ihracatı var. Ticari denge aleyhimize de olsa bunu bir sorun olarak görmüyoruz. Ülkemizdeki doğrudan Yunanistan yatırımları 2002 - 2011 yılları arasında toplamda 6.5 milyar dolar düzeyine yükselmiştir. Yunanistan söz konusu dönemde ülkemize en fazla yatırım yapan 5. ülke konumundadır. Türkiye’den Yunanistan’a yapılan yatırımları da arttırmanın gayreti içerisindeyiz. Son dönemde bu yönde olumu bazı gelişmeler olduğuna da tanık olduk. Arka arkaya iki senedir toplamda 1 milyonu aşkın Türkiye ve Yunanistan vatandaşı karşılıklı olarak ülkeleri ziyaret ediyorlar. Bu durum iki ülke arasındaki turizmin gelişmesi noktasında önemli bir ispat” dedi.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki yapıcı atmosferin, karşılıklı anlayış ile güçleneceğine inandığını belirten Erdoğan, “İşbirliğimizin en güçlü bağı olarak dostluk köprüsünü ifade etmek istiyorum. Batı Trakya’daki soydaşlarımız, aynı şekilde Türkiye’deki Rum vatandaşlarımızın her iki ülke arasındaki bir dostluk köprüsünün ifadesidir. İki ülkede azınlıkların mutlu bir hayat sürdürmeleri, dostluğumuz çok daha güçlü hale getirecektir. Bu yöndeki gayretlerimiz sürecektir. Yunanistan ile aramızda görüş ayrılıkları olabilir. Bunları diyalog yolu ile çözümü için çabalıyoruz” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Yunanistan’ın AB sürecinde Türkiye’yi her zaman desteklediğini anlatarak, “Bundan sonra bu desteğin artarak devam edeceğine inanıyoruz. 50. yılına giren Kıbrıs meselesinde her iki ülke garantör ülkedir. Garantör ülkeler olarak biz de garantörlüğümüzün gerektirdiğini ortaya koyacağımız irade ile gerçekleştireceğiz. Kıbrıs’taki bu sıkıntıları aşalım istiyorum. Siyasilere düşen sorun çözmektir, sorun üretmek değildir. Bu sorunu iradesi güçlü olan Sayın Samaras yönetimi ile adımları atacak ve temenni ediyorum ki bölgesel barış için güvenlik için hayati önemde bir neticeyi alacağız” şeklinde konuştu.
SAMARAS: “BUGÜN TÜRK - YUNAN İLİŞKİLERİ İÇİ İYİ BİR GÜN”
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ise konuşmasına, “Bugün Türk - Yunan ilişkileri için iyi bir gün” diyerek başladı. Türkiye ile Yunanistan arasında 25 antlaşmaya imza attıklarını söyleyen Samaras, “Her iki ülkenin 20 den fazla bakanı görüştü ve yeni işbirliği alanları arıyorlar. Bunlar bizim bağlantılarımızı güçlendirecek alanlardır. Her iki ülkeden çok sayıda işadamı görüşüyor. Dikkatli adımlarla güven bina ediyoruz. Karşılıklı ilişkiler geliştiriyoruz. Bu semboliktir çünkü Türklerin ve yunanlıların aynı masaya oturarak ortak bir yol bulma yeteneğimizi gösterir. Türkiye ve Yunanistan yüklü bir tarihi paylaşıyor. Biz bölgede uzun geçmişe sahip halklarız. Geçmişte arkamızda bıraktıklarımızın bilincindeyiz. İlişkimiz kesinlikle sorunsuz olmadı. Büyük kriz ve gerginliklerden geçti. Tarihimizi görmezden gelemeyiz ancak bundan sonra yazacağımız tarih barış ve gelişme başlıklarını açan bir tarih olsun. Hem fikir olmadığımız konular var. Aldığımız kararlarla farklı bir davranış biçimi yerleştirmek adına karşılıklı saygı ilişkileri tesis etmeye çalışıyoruz. Bölgenin genelinin istikrarının yararı için ikili ilişkilerimizin gelişmesi için her türü çabayı göstermek boynumuzun borcu. Bu çabanın altın kuralı ise inanıyorum ki karşılıklı saygı, uluslar arası hukuk ve milli egemenliğin korunmasıdır. Bunlar olmadan gösterilecek her türlü çaba ölü doğacak bir çabadır” ifadelerini kullandı.
Yunanistan’ın Türkiye’nin Avrupa vizyonunu desteklediğini anlatan Samaras, “Krizden dolayı Avrupa belki solmuştur. Yunanistan Türkiye’nin Avrupa vizyonunu desteklemiştir ve desteklemektedir. Çünkü Avrupai bir Türkiye, herkes için geçerli kriterleri yerine getirmiş bir Türkiye, Yunanistan için daha iyi bir komşu olacaktır. Gerçekten de Erdoğan başbakanlığı sürecinde bu vizyon Türkiye’de gerçekleştirilen başarılı reformlar için lokomotif olmuştur. Her büyük reform süreci zordur. Bunu Yunanistan olarak iyi biliriz” diye konuştu
Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Samaras, “Kıbrıs konusunun 40 yıldır çözülmediği doğru. Kıbırıs Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına ve AB müktesebatına saygı çerçevesinde çözülmesi, bölgesin istikrarı için katkı olacaktır, Türkiye’nin AB vizyonuna da yeni bir dinamizm verecektir. Halklarımız arasında işbirliği ve dostluk sağlayacaktır. Bugün Türk - Yunan ilişkileri için iyi bir gün. Bu iyi günleri çoğaltmak bizim görevimiz. Büyük laflar etmeden, dikkatli adımlar atarak, davranışlarımızda karşılık saygı göstererek, iyi günleri Türk - Yunan ilişkilerinde bir kural haline getirebiliriz” ifadelerini kullandı.
İki Başbakan basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Yunanistan Başbakanı Samaras, krize rağmen Yunanistan’ın bölge güvenliği için ve barış için güçlü bir unsur olduğunu ifade ederek, “Dolayısıyla iyi komşuluk, işbirliğinin artması, aramızdaki konuların çözülmeye çalışılması, ilişkilerimizde diken olacak şeyler olmaması olumludur. Türkiye’nin başbakanın duydunuz. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artması sözünü duydunuz Bunun olabileceğini düşünüyorum. İki ülke arasındaki turist sayını 1 milyonu geçti. Ülkemiz Kıbrıs konusunun adil çözümü konusunda yardımcı olmaktadır. Ancak bu şekilde hem siyasetçilerle hem işadamlarının girişimleriyle halklarımızı da birbirine yakınlaştırıyoruz. En önemli unsur da budur. Kalkınmayı barışın hizmetine sunuyoruz” dedi.
Samaras, Heybeliada ruhban okulunun durumu ve terör konusundaki soruları üzerine ise şunları söyledi;
“Heybeli ada ruhban okulu konusunda tutumumuz bilinmektedir. Uluslararası hukuktan kaynaklanan hak bakidir. Terör konusuna gelince de Yunanistan’ın bunu en aza indirmesi için iradesi vardır. Terörist olayı sadece Yunanistan bölgesi için kötü sonuçları yoktur bütün dünyanı rahatsız edecek sonuçları vardır. Hepimizin bunu kendi açısından mücadele etmesi gerekir”
Başbakan Erdoğan ise terörün tüm halkların ortak sorunu olduğunu belirterek, “Kaldı ki Yunanistan da terörden sıkıntılar yaşamış bir ülkedir. Terörle mücadele geçmişte Yunanistan’ın da ciddi sıkıntıları olduğunu biliyoruz. İlgili bakanlıklarımız bu konuda daha sık bir temas halinde olacaklar. Gerek içişleri bakanlarımız, gerek dışişleri bakanlarımızın ilişkileri daha ileri bir noktada gelişecek. Teröre karış bir ortak mücadelenin adımlarını atacağız” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz