ANKARA (İHA) - AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Bülent Ecevit'in 'Kemal Derviş giderse ben de giderim' yönündeki açıklamasının hükümetin bittiği anlamına geldiğini söyledi. Erdoğan, "Eğer bir başbakan bir bakanın gidişiyle 'Ben de giderim' diyorsa bu hükümet bitmiştir" dedi.
Erdoğan, bir grup Kıbrıslı mücahidi kabul etti. Kabul sırasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici'nin 'Derviş'in hükümette bulunması, Yunan Genelkurmay Başkanı'nın MGK toplantısına katılmasıyla eş anlamlı' yönündeki sözlerini 'çirkin ve yakışıksız' olarak nitelendirdi. Erdoğan, "Şahsen ben bunu çok yakışıksız ve çirkin buldum. Bu ifadeyi kullanan bir siyasi partinin yetkili ağızları, 'Siz bakan olarak kabul edeceksiniz, kabinenizdeki bir bakanın MGK'ya davet edilmesini böyle çirkin benzetmeyle ifade edeceksiniz. Bu benzetme yapıldıysa. Böyle bir şeyi kabul etmek doğru olmaz. Mümkün değildir. Yakışıksız ve çirkindir. Bunu söyleyenler kendilerini gözden geçirsin ve gerekirse hükümetten çekilmelidir. Şu ana kadar niye hükümette duruyorlar. Hükümette kalmak için ellerinden gelen bütün hünerlerini ortaya koyuyorlar" diye konuştu.
CEM'E SUÇLAMA Erdoğan, bir gazetecinin 'Yeni oluşumun temsilcileri önceliklerinin AB olduğunu söylüyorlar. Yeni oluşumun içerisinde yer aldığı bir hükümete destek verir misiniz?' yönündeki sorusu üzerine, mevcut yeni oluşumun lokomotif görev üstleneceğine inanmadığını kaydetti. Önce tablonun ortaya çıkması gerektiğini belirten Erdoğan, bu konuda sayısal bir durumun da sözkonusu olmadığını hatırlattı. Erdoğan, sayısal olarak tablo ortaya çıktıktan ve kendilerine bir talep geldikten sonra gerekli değerlendirmeyi yapacaklarını söyledi. Yeni oluşumun temsilcilerinin 'Kasım ayında ancak seçim olabilir. Ekim'de yetişmez' yönündeki açıklamalarına da atıfta bulunan Erdoğan, "Kasım ayında seçim olmasını ifade edenler AB'ye girmeyi engellemek isteyenlerdir. Bu noktada sayın Cem'in ifadelerini AB'ye girme gayreti olarak görmüyorum. Tam aksine AB'ye girme sürecini sabote etme olarak görüyorum" değerlendirmesini yaptı.
'AB YASALARINI ÇIKARMAK YÜREK İSTER' AK Parti lideri Erdoğan, bir soru üzerine ANAP'ın 'Meclis erken seçim gündemiyle olağanüstü toplanmamalı' yönündeki görüşünü de eleştirdi. ANAP'ı 'samimi' olmaya davet eden Erdoğan, milletin oyalandığını iddia etti. Erdoğan, "Şu andaki hükümet AB ile ilgili çalışmaları sürdürebilecekse önce Meclis'e tatile sokmamalıydı. Hem Meclis'i tatile sok, hem de AB ile ilgili bu yasaları çıkartacağız, deyin. Bu işin dört aşaması var. Hem Genel Kurul'da, komisyonlarda, Başbakanlık'ta, ilgili kuruluşlarda bekleyip de Başbakanlığa gelmeyenler var. Bunları ne zaman kim, nasıl toplayacak da bunların çıkarılması için TBMM Genel Kurulu'na gelecek. Burada samimi davranılmıyor, millet oyalanıyor. Önce samimi davranılması gerekir" şeklinde konuştu. AB'nin Türkiye'den sadece idam, ana dilde yayın ve eğitim konusundaki değişiklikleri istemediğini ifade eden Erdoğan, düşüncenin önündeki engellerin de kaldırılması gerektiğini bildirdi. İdam, ana dilde yayın ve eğitim konularındaki değişiklikler gerçekleştirilse bile AB'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermeyeceğini savunan Erdoğan, "Bu hükümetten siz AB süreciyle ilgili nasıl ciddi kararlar beklersiniz. Yürek ister yürek. Bu olmadıktan sonra sorun olmaz" dedi. Hükümetin toplumsal desteği kaybettiğine de işaret eden Erdoğan, partilerin 'erken seçim'de samimi olup olmadıklarının Meclis toplantısında test edileceğini söyledi.
Erdoğan, gazetecilerin sorusu üzerine yeni oluşumun temsilcileri ile görüşmediği ve herhangi bir taleplerinin de bulunmadığını bildirdi. Erdoğan, 'ABD Savunma Bakan Yardımcısı'nın Bayar ve Derviş ile görüşmesini nasıl karşılıyorsunuz?' şeklindeki bir soruya ise "Bu gelişmeleri bizim dışımızdaki gelişmeler olarak görüyor ve değerlendirmeye tabi tutmuyorum" karşılığını verdi.
"KIBRIS KONUSUNDA HERHANGİ BİR TAVİZİN VERİLMESİNE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK" Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs konusunda herhangi bir taviz verilmesinin sözkonusu olmadığını söyledi.
Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nin (KKTC) Ankara Büyükelçiliği organizasyonu ile Ankara'da bulunan bir grup Kıbrıslı mücahitlerini kabul etti. Heyeti temsilen konuşan Ahmet Tolay, Ankara'daki devlet erkanını 'Kıbrıs Barış Harekatı'nın 28. yıldönümü nedeniyle düzenlenecek törende görmek istediklerini kaydetti.
AK Parti lideri Erdoğan ise Kıbrıs sorunu üzerinde hassasiyetle durduklarını belirterek, "Bu milli davamızı herşeyden önce devletler hukuku ve uluslararası anlaşmalar bakımından son noktaya kadar haklarımızın kullanılmasından yanayız. Herhangi bir tavizin verilmesine tahammülümüz yok. Böyle birşey düşünülemez. Bu safhalar bittikten sonra durum değerlendirmesi yapılarak, yapılacakları tekrar karara bağlamamız gerekir" dedi. Son zamanlarda Kıbrıs üzerinde çok spekülasyonlar yapıldığına işaret eden Erdoğan, bunlara izin verilmemesi ve müzakerelerin devam etmesi gerektiğini vurguladı. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Belçika modeli teklifini de değerlendiren Erdoğan, bu modelin BM Genel Sekreteri tarafından ne derece hassasiyetle alınarak ilgili mercilere aktarıldığını bilmediklerini ancak bu model üzerinde de durulabileceğini kaydetti. Kıbrıs sorununun çözümü konusunda aklı selimin galip gelmesini temenni eden Erdoğan, bu noktada siyasi irade konulmasının önemine işaret etti. Erdoğan, Türkiye'nin siyasi irade koyması gerektiğini belirterek, böylece KKTC'li vatandaşların gönlüne su serpileceğini söyledi. Erdoğan, "Böylece elele oradaki barışı biz egemen kılmış oluruz" diye konuştu.