ANKARA (ANKA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan ile Türkiye arasında imzalanan protokolü sert sözlerle eleştiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, Hükümet olarak yıllarca dış politikada çözülmeyen sorunlara çözerken, bu çözüm çabalarına karşı çıkanların geçmişteki liderlerinin Ermeni liderlerle yaptığı görüşmelere vurgu yaparak yanıt verdi. Erdoğan, Alparslan Türkeş’i isim vermeden adres göstererek, “Biz bunları söylerken içeride hala çeşitli iddialarda bulunan farklı tipler. Bize bu iftiraları atanlar, bühtanlarda bulunanlar merhum liderlerinin çeşitli otellerde Ermeni liderlerle yaptığı görüşmelere baksınlar ondan sonra konuşsunlar. Biz bu adımları atarken enine boyuna konuşuyoruz. Bahçeli ve avanesi hala konuşuyor” dedi.
Erdoğan, Meclis'te AKP Grup toplantısında yaptığı konuşmada, 3 Ekim’de gerçekleşen 3. Olağan Kongre’yi değerlendirdi. MKYK ve MYK’da yaptığı değişikliği de vurgulayan Erdoğan, yeni kadrolarının açılım sürecinde önemli rol oynayacağının altını çizdi.
AKP’nin 8 yıllık siyaset ve 7 yıllık iktidarı boyunca izlediği politikalara vurgu yapan Erdoğan, “Bu parti asla millete yüz çevirmemiştir. Milletten yönünü farklı yöne dönmemiştir. Bu parti muhalefetteyken farklı iktidardayken farklı konuşmamıştır. Hedeflerimize milletimize asla hayal kırıklığı yaşatmamıştır. Ülkemizin ve vatandaşlarımızın standartlarını yükseltmeye devam etmiştir, etmeye devam edecektir” diye konuştu. Erdoğan şöyle devam etti:
“8 yıllık siyasi hayatımızda, 7 yıllık iktidar dönemimizde milletten aldığımız güçten başka güç tanımadık, tanımıyoruz. Bundan sonra da milletimizin hassasiyetlerini milletimizin beklentilerini hesaba katarak aynı şekilde hesabımızı sadece millete verecek yolumuza da böyle devam edeceğiz. Milletimizin önünde kendimizi muhasebeye çekeriz, rotamıza da hedefimize de milletin belirlediği istikamette yön veririz. Bu hareket milletin hareketidir, bu partinin istikametini millet vermiştir, rotayı da millet belirler.”
-"SON KONGREMİZLE DAHA DA GÜÇLENDİK"-
Erdoğan, 3. Olağan kongrede yaşanan coşkunun hedeflerini daha da ileriye götürmek için bir gösterge olduğuna işaret ederek, “Hamdolsun Türkiye’nin 7 yıldır asla çözülemez sorunlarını çözdük, bir kısmını çözüm yoluna koyduk. 7 yıl önce hayal gibi görünen birçok hedefi kısa sürede tamamladık, hatta o hedeflerin çok üstüne çıktık. Tüm sorunların üzerine cesaretle gidecek kararlılıkla gidecek akılla sağduyuyla ortak akılla gidecek Türkiye’yi yeni başarılara taşıyacaktır. Son kongremiz milletimize verdiğimiz sözlerin tazelenmesi, teyit edilmesi, kararlılığımızın azmimizin sorun çözme cesaretimizin yenilenmesi için bir zemin olmuştur” dedi.
-IMF TOPLANTILARI-
Erdoğan, geçen hafta İstanbul’da gerçekleşen IMF toplantılarını da hatırlatarak, 2009 IMF toplantılarının İstabul’da yapılmasını sağladıklarını söyledi. İstanbul’a kongre yapma şehri ünvanı eklendiğini kaydeden Erdoğan şöyle dedi:
“IMF ve Dünya Bankası toplantılarına ev sahipliği yaptık. IMF toplantılarının yapıldığı kongre merkezini rekor sürede tamamladık. Küresel kriz İstanbul'da tartışıldı. Alınan önemli kararlar İstanbul kararları olarak tarihe geçti. 1500 kadar basın mensupları bu toplantıları takip etti. Alnımızın akıyla bu toplantılardan çıktık. İstanbul yeni kongre merkezleri ile dünyada önemli bir kongre merkezine dönüştü. Alnımızın akıyla bu operasyonu tamamladık. Bugün Türkiye başta ekonomisi ve dış politikası olmak üzere farklı bir yerde oturuyor kim ne derse desin. Medeniyetler ittifakı gibi aktif bir rol oynayan Türkiye herkesle işbirliği ve dayanışma halinde çalışıyor.”
-IRAK ZİYARETİ-
Başbakan Erdoğan, Perşembe günü Kuzey Irak’a yapacağı ziyaret hakkında konuşurken, söz konusu ziyaretin açılımlar sürecinde önemli rol oynayacağına dikkat çekti. Erdoğan, “Milli Birlik süreci demokratik çalışmalar açısından önemli olacaktır. Ülkemizi ilgilendiren tüm konuları konuşacağız. Komşularımızla sıfır sorun anlayışı içinde sorunsuz yaşamaya çalışıyoruz. Son dönemde yürüttüğümüz milli birlik süreci açısından buradaki görüşmelerimiz terörle etkin işbirliği açsından önemli olacak. Ay sonu itibariyle Pakistan’a onun ardından İran’a seferimiz olacak. Ülkemizi ilgilendiren bölgemizi ilgilendiren tüm konuları konuşacağız, konuşuyoruz" diye konuştu.
-ERMENİSTAN PROTOKOLÜ-
Türkiye’nin artık çok farklı bir ülke konumuna geldiğini kaydeden Erdoğan, Türkiye dünyanın hiç bir ulusu ile husumet içinde olamayacağını belirtti.
AKP’nin dış politikada izlediği yolun, “Atatürk'ün Yurtta sulh cihanda sulh sözü “sözü ile hayat bulduğunu vurgulayan Erdoğan, “Biz düşman kazanmaya değil dost kazanmaya talibiz. Ancak düşman kazanma anlayışında olan bazı siyasi partiler var. Komşularımızla ilişkilerimizi geliştirme mücadelesi veriyoruz. Çözümü arayan zorlayan taraf biz oluyoruz” diye konuştu. Erdoğan, Ermenistan ile Türkiye arasında imzalanan protokolü değerlendirirken, “Ermenistan'la aramızda başlayan süreç bizim barışçı dış politikamızın yansımasıdır” diyen Erdoğan, “ Ülkemizde bir çok Ermeni vatandaşı açık söylüyorum kaçak yaşıyor. Çalışmak için gelen bu insanları kapı dışarı edemeyiz. Bu süreç son zamanlarda başlamış yeni bin süreç değildir” dedi.
Türkiye olarak artık küçük meselelere takılıp kalmak gibi bir lüksünün olmadığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
“Çözümsüzlüğü ilelebet sürdürmek gibi politika anlayışımız olamaz. Kimi ülkelerin Türkiye ile meseleleri olabilir, ama Türkiye’nin bölgesinde barış istikrar unsuru olarak dünyanın hiçbir ülkesinde husumet içinde olmak gibi bir yaklaşımı yoktur olamaz.Komşularımızla ilişkileri geliştirmenin sorunları geride bırakmanın, düşman kazanmaya değil dost kazanmaya talibiz. bunun da bugüne kadar faydalarını gördük, zararını değil.”
-BAHÇELİ’YE TÜRKEŞLİ YANIT-
Erdoğan, Hükümet olarak yıllarca dış politikada çözülmeyen sorunlara çözerken, bu çözüm çabalarına karşı çıkanların geçmişteki liderlerinin Ermeni liderlerle yaptığı görüşmelere vurgu yaptı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin eleştirilerine Erdoğan, merhum MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’i isim vermeden adres gösterdi. Erdoğan şöyle dedi:
“Biz bunları söylerken içeride hala çeşitli iddialarda bulunan farklı tipler. Bize bu iftiraları atanlar, bühtanlarda bulunanlar merhum liderlerinin çeşitli otellerde Ermeni liderlerle yaptığı görüşmelere baksınlar ondan sonra konuşsunlar. Bize ondan sonra bühtan da bulunsunlar. Kalkıp da ifitirada bühtanda bize bulunamaz. Biz ne yaptığımızı gayet iyi biliyoruz.Biz bu adımları atarken enine boyuna konuşuyoruz. Bahçeli ve avanesi hala konuşuyor. Bugün dinliyorum 'takvime bağlandı' diyor. Soruyorum takvime bağlanan nedir diyorum? Meclis onayı olmadan bu süreç işlemez. Dışişleri Bakanımız (Ahmet Davutoğlu) süreçle ilgili Meclis'te milletvekillerini bilgilendirecek. Azerbaycan'daki kardeşlerimiz bize inanıyor güveniyor. Ancak düşman kazanmaya alışmış siyasi partiler de var, bunların ne kazandırdığını geçmişte gördük. Sorunların üzerine gidiyor, çözümü arzulayan çözüme zorlayan taraf biz oluyoruz. Bu süreç Türkiye’ye kazandırdığı kazar çevrenizdeki ülkelere de kazandır, umutları artırdı. Ermenistan ile aramızda başlayan süreç de barışçıl dış politikamızın bir yansımasıdır. Bu yeni bir süreç de değildir, Irak ile Suriye Yunanistan, Gürcistan Rusya ile ilişkilerimizi güçlendirirken Ermenistan ile ilişkiler için en başından itibaren gayret sarfettik. Yapıcı olumlu bir tutum içinde olmaya gayret gösterdik.”
-ERMENİSTAN JESTİ-
2003 yılından itibaren Ermenistan’a bazı jestlerde bulunulduğunu söyleyen Erdoğan, “ Vize kolaylığı... Ermenistan vatandaşları Türkiye’de kaçak yaşıyor. Türkiye’ye çalışmaya gelen bu vatandaşlara kapımızı kapatmadık. 2005 yılında Ermenistan Cumhurbaşkanına bir mektup gönderdim, gelin suçlamalarda iddialardan vazgeçelim dedim. 1915 olaylarını bir ortak tarih komisyonu ele alsın, ne varsa bilimsel yöntemlerle araştırsınlar, arkeologları katalım, bu komisyonların içinde bulunsun. Arşivlere baksınlar, bizim arşivlerimiz açık, milyonlarca belge var, üçüncü ülkelere de gitsinler onu da araştırsınlar, elde edilecek sonucu önümüze getirsinler nihai kararı birlikte verelim” diye konuştu.
-AZERBAYCAN-
Bu süreçte Azerbaycan hassasiyetini dikkatle izlediklerini ve çözüm yolu bulmak için çalıştıklarını anlatan Erdoğan, “Bu konuda zaman zaman bizler de Azerbaycan ile İlham Aliyev ile bu konuları çok görüştük görüşüyoruz. Birçok şeyler zaten paralel yürüdü” dedi.
Erdoğan, Azerbaycanlı soydaşlarla olumsuz bir neticeyle kaşılaşmalarını asla istemediklerini dile getirerek, muhalefete ve özellikle MHP’ye şu sözlerle yüklendi:
“Azerbaycan parlamentosunda yaptığım konuşma ne ise bu çerçevede yürütürüz diye kaç kez söyledim. Kendi ülkesinin başbakanına inanmıyor, ama Azerbaycan’daki kardeşlerim ‘biz Türkiye’ye güveniyoruz inanıyoruz’ diyorlar. Tabii bakıyorsunuz Sayın Bahçeli sayın Baykal avanesi farklı yerlerde dolaşıyorlar. Önceki gün de ifade ettim Azerbaycan Ermenistan arasındaki sorunlar çözüm yoluna girerse kamuoyumuz Türkiye -Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini benimseyecektir, TBMM nin protokolleri onaylaması çok daha kolaylaşacaktır.” Erdoğan Çarşamba günü Bursa’da oynanacak olan maça ilişkin de, “Türkiye ile Ermenistan milli takımlarımız karşı karşıya gelecek. Ermenistan’daki karşılaşma dostane ilişkilerin pekiştirilmesine katkı sağladı. Türkiye’deki karşılaşmanın da bu yönde bir etkisi ve katkısı olacağına inanıyorum” dedi (ANKA/DEVAM EDECEK)