Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun deyimiyle yarın Atina'ya 'devrim' niteliğinde bir ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan, Başbakan Yorgo Papandreu’nun yanı sıra Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’la meclis başkanıyla ve muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi’nin lideriyle de görüşecek.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir haber televizyonuna verdiği röportajda bu ziyaretin “devrim niteliğinde” olduğunu söyledi. Amacın ikili ilişkilerde öncelikli olarak bir psikolojik değişim atmosferi yaratmak olduğunu ifade eden Davutoğlu, hedefin sadece gerilimleri minimize etmek olmadığını belirtti.
"İşbirliği alanlarını öylesine maksimize edelim ki, tarafların zihninde gerilim diye bir mantık doğmasın" diyen Davutoğlu ekonomiden turizme kadar her alanda ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarının altını çizdi.
Yunanistan’ın ikinci Dışişleri Bakanı Dimitris Druças ise dün Viyana’da yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın ziyaretinin Yunanlı yetkililerin yatırım ve iş olasılıklarını tartışmalarına fırsat vereceğini ifade etti. Druças, “Türk iş dünyasındaki faaliyetler büyüleyici bir büyüme gösterdi. Ben de özellikle Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik durum değerlendirildiğinde bunun güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum” dedi.
Uzmanlar, 2001 yılında ağır bir borç krizi yaşayan Türkiye’nin deneyimlerinden tarihinin en büyük mali krizlerinden birini yaşayan Yunanistan’ın da faydalanabileceğine inanıyor. Dolayısıyla Erdoğan’ın ziyaretinin deneyim aktarımı için de bir fırsat olabileceğinin altı çiziliyor.
AVRUPA BİRLİĞİ VE AZINLIKLAR
Öte yandan Başbakan Papandreu, görüşmelerde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girişiyle ilgili tartışmalara da değinileceğini ifade etti.
Erdoğan’ın delegasyonunda Fener Rum Patriği Bartholomeos’un bulunup bulunmayacağı tartışılıyor. Dahası ziyaretin hemen öncesinde bugün Başbakan’ın Türkiye'de yaşayan gayrimüslim azınlıklara mensup Türk vatandaşlarının, devlet önündeki iş ve işlemlerinde kendilerine güçlük çıkarılmaması ve haklarına halel getirilmemesi adına yayımladığı genelge Atina gündemiyle ilgili soru işaretlerine neden oldu.
Liderlerin görüşme gündemindeki bir diğer madde de eğitim olacak. Türk yetkililerin, tarih kitaplarından Yunanlıları Türkiye’nin bağımsızlığına tehdit olarak gösteren kısımların çıkarılması adına söz verdiği belirtiliyor.
"EL YAKMAYAN KONULAR"
Yunan basını da Başbakan Erdoğan’ın ziyaretini bugünkü manşetlerine taşıdı. Gazeteler görüşmelerin gündemini “el yakmayan konular” olarak nitelendirdi.
“Başbakan Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretinin Türkiye’den daha önce bu ülkeye giden üst düzey yetkililerin ziyaretlerine benzemediği” değerlendirmesinde bulunulan haberlerde, söz konusu ziyaretin “Yunanistan için muğlak bir ortamda ve geleceği için çok kritik bir aşamada yapıldığına” dikkat çekildi.
Haberlerde, Yunanistan'ın, IMF'nin uzun ve dar yoluna girdiği, Türkiye'nin ise IMF'den kendi isteğiyle, güçlü ve sağlıklı bir biçimde çıktığı vurgulandı.
Diğer yandan uluslararası yorumcular da ülkesinde zor günler yaşayan Papandreu’nın uluslararası alanda elde edilecek bir başarıdan faydalanabileceği görüşünde.
"KARŞILIKLI ÇIKAR BUDUR"
Başbakan Papandreu geçtiğimiz aylarda, “Bütçe açığının yarattığı kriz ülkemizin egemenlik haklarını da etkiler” açıklamasını yapmıştı.
Anadolu Ajansı gazetelerin “Başbakan doğru söyledi ancak bu sözlerini sadece Yunanlılar duymadı. Türk politikacılar ve askerler de duydu. Yunanlılar maaşları, bankadaki hesapları, işletmeleri hakkında kaygılanmaya başlarken, Türkler, Ege'nin Türk denizi olması yönündeki taleplerini daha baskıcı bir şekilde uygulamaya koydular” şeklinde bir yorum yaptığını bildirdi.
Atina'da yayımlanan To Vima gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın Atina ziyaretine muhalefet partilerinin gösterdiği tepkiyi konu aldığı yorumunda, “Başta aşırı milliyetçi Ortodoks Halk Alarmı Partisi (LAOS) lideri Yorgo Karacaferis olmak üzere, (mızmızlanmayı seven birtakım kişilerin), (Halimiz o kadar berbat ki, Başbakan Erdoğan'ın ziyareti iptal edilmeliydi) fikrini savunduklarını” yazdı.
KIBRIS KONUSUNA DA YANSIR
Gazete, “Aşırı vatanseverlik gösterenlerin vatanlarını ve vatandaşlarını küçümsemelerinin şaşırtıcı olduğunu, nitekim Başbakan Erdoğan ziyaretinin olumlu gelişmesi halinde, bunun Kıbrıs konusuna da yansıyacağını ve Türkiye'nin de daha olumlu bir yolda ilerleyeceğini” ifade etti. To Vima, “Karşılıklı çıkar budur” değerlendirmesinde bulundu.
Bu arada Yunanistan'da aşırı sağcı grupların Erdoğan'ın ziyaretiyle ilgili protesto gösterileri düzenlemesi bekleniyor.