Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Amerikan düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nin (CFR) düzenlediği oturumda, moderatör Gazeteci Fareed Zakaria tarafından, “Türkiye tarihinde Atatürk’ten sonraki en önemli siyasetçi” diye takdim edildi. ABD ve 5 Arap ülkesinin Suriye’de IŞİD hedeflerine yaptığı saldırıyı değerlendiren Erdoğan, operasyonlara ara verilmemesi gerektiğini söyledi. IŞİD’e yönelik düzenlenen operasyonlara Türkiye’nin desteğinin askeri operasyonu kapsayıp kapsamadığına ilişkin soruya ise Erdoğan, “Her türlü kapsar. Askeri, siyasi hepsi...” yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, IŞİD’e düzenlenen operasyonlara Türkiye’nin desteğinin askeri operasyonu kapsayıp kapsamadığına yönelik soruya “Her türlü kapsar. Askeri, siyasi hepsi...” diye cevap verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ve 5 Arap ülkesinin Suriye’de IŞİD hedeflerine yaptığı saldırıyı değerlendirdi. Operasyonlara ara verilmemesi ve yol haritasının kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurgulayın Erdoğan şöyle konuştu:
CİDDİ BİR ARA VERİLMEMELİ
Henüz gelen bilgiler çok çok farklı. Hedefler noktasında nereler vuruldu, nasıl vuruldu, tam manasıyla bilgileri net ulaşmış değil. Bunlar Sayın Obama’nın çarşamba konuşmasında da Irak ve Suriye olarak ifade ettiği hedefler arasındaydı. Bu hedeflere yönelik atılmış olan bu adım özellikle bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak bizim de olumlu yaklaştığımız bir adımdır. Bunun tabii, böyle bir olup ondan sonra ardından şöyle ciddi bir ara verilmesi yanlış olur diye düşünüyorum. Bu yol haritasının kararlılıkla sürdürülmesi gerekir.
ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREV NEYSE
(Türkiye’nin katkısı bundan sonra ne olacak?)Bunları aramızda kendileriyle de görüşüyoruz. Ona göre üzerimize düşen görev neyse, terörle mücadelede bunu yapmaya, biz de üzerimize düştüğü şekliyle adımlarımızı atacağız. Döndükten sonra hükümetimizle de görüşmeleri yapacağız. Bu görüşmelerimizi yaptıktan sonra alacağımız karar çerçevesinde buradaki desteğimizi sürdüreceğiz. (Bu desteğin askeri operasyonu da kapsayıp kapsamadığı) Arkadaşlar, her türlü kapsar. Askeri, siyasi hepsi...
KARARLILIKLA SÜRDÜRÜLMELİ
(Tampon bölge konusunda) Buna zaten, gözü kapalı bakmayalım, bu bir vakıa. Söyledim, no fly zone (uçuşa yasak bölge) önemli. İki, bir defa Suriye tarafında bir güvenli bölge önemli bir şey. Çünkü 1.5 milyon insan şu anda sadece bizde. Hâlâ gelmeye devam ediyor. İşin bir üçüncü boyutu var: Bölücü terör örgütleriyle mücadele. Bunu aynı şekilde kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Bunu kendileri de zaten kabulleniyorlar. Bu çerçevede Türkiye olarak biz de üzerimize düşeni yerine getiririz.
TERÖRLE GÖSTERMEK İSTİYORLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan CFR’nin oturumunda ise şunları söyledi: (New York Times haberi) Bazı çevrelerin Türkiye’yi terörle birlikte göstermeye çalıştığını görüyoruz. Özellikle IŞİD konusunda Türkiye haksızca eleştiriliyor. Hatta bir gazete, bir camiden çıkarken çekilmiş fotoğrafı yayınlayıp “Teröristler işte bu camii çevresinden çıkıyor” diye yazdı. Türkiye’ye sistematik saldırılar yapıyorlar. Kredi derecelendirme kuruluşları bilim yöntemi kullanmadan siyasi değerlendirmeler yapıyor.
YERİ GELİR TAKAS YAPILIR
(Konsolosluk çalışanlarının kurtarılması karşılığında bir şey verilip verilmediği) Bu operasyonda parasal hiçbir ilişki kesinlikle olmamıştır. Bazıları ‘Takas yaptılar’ dedi. Yeri gelir takas da yapılır. Ama ona hazırlanmak ayrı bir maharettir. Bu tür adımlarla bu sağlanmıştır. (Hamas’ın 5 yıl rehin tuttuğu İsrailli asker Gilad Şalit örneğini kastederek) Bir tane esiri için 1500 rehineyi veren İsrail’e bu soruyu sordular mı, merak ediyorum. Demek ki olabiliyormuş.
IŞİD BATAKLIĞI TEMİZLENMELİ
Ünlü televizyoncusu Charlie Rose’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad mı yoksa IŞİD mi daha kötü sorusuna: “IŞİD bataklığının kurutulması için Irak ve Suriye’ye bakılmalı. Bataklığın bir ayağı Suriye’de bir ayağı Irak’ta. Bu bataklığın buralardan tamamen temizlenmesi gerekiyor” yanıtını verdi.
Stratejik ortaksak ‘bunu’ bize verin
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Amerikan düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nin düzenlediği oturumda paralel yapıyla ilgili konuştu: “Bu örgütle mücadeleye başladığımızda sadece Emniyet ve yargı değil, devletin pek çok noktasına sızdıklarına ve örgüt çıkarları doğrultusunda faaliyet gösterdiklerine şahit olduk. Faaliyetlerinin ulusal sınırları aşarak, uluslararası istihbarat taşeronluğuna kadar ulaştığını da tespit ettik. ABD’deki bazı medya kuruluşları ve düşünce kuruluşları bu Paralel Yapı adını verdiğimiz örgütün kısmen de olsa etkisi altında. ABD Başkanı Barack Obama ile de Paralel Yapı’yı konuştuk. Eğer model ortaksak, stratejik ortaklığımız varsa, siz bizden bir teröristi istediğinizde, şunu bunu istediğinizde, biz size nasıl teslim ediyorsak, biz de karşılığında sizden aynısını isteriz. Ülkemizin ulusal güvenliğini tehdit eden bir kişi şu an ülkenizde Pensilvanya’da yaşıyor. Bunu deport edin. Deport etmiyorsanız bize verin. Çünkü bu, 2 model ülkenin huzuru için önemlidir. Umarım Türkiye ve ABD bu örgütle mücadelede işbirliği yapacaktır.” (AA)