Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Hırvatistan'da TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili sözleri soruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mısır'daki bu konuda yaptığım konuşma çok çok önemli. Kurucusu olduğum partimin de, programında bu zaten çok açık net yer almaktadır. Ve buradaki bütün gerçek şudur; devlet tüm inanç gruplarına, inançlarını yaşama hususunda eşit mesafededir. Ve laiklik budur" dedi.
MISIR KONUŞMASINI HATIRLATTI
Zagrep'teki Hırvatistan Cumhurbaşkanlığı sarayında mevkidaşı Kolinda Grabar ile birlikte kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, laiklik tartışmalarıyla ilgili soruya yanıt verdi.
Erdoğan, "Meclis Başkanımız Anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini ortaya koymuştur, düşüncelerini ortaya koymuştur" dedikten sonra şunları söyledi:
“Şahsımla ilgili, benim biliyorsunuz , başbakanlığımın başından itibaren, bu konudaki düşüncelerim bellidir. Hele hele Mısır'daki bu konuda yaptığım konuşma çok çok önemli. Kurucusu olduğum partimin de, programında bu zaten çok açık net yer almaktadır. Ve buradaki bütün gerçek şudur; devlet tüm inanç gruplarına, inançlarını yaşama hususunda eşit mesafededir. Ve laiklik budur. Ve bunu bizler, partimizi kurduğumuz zaman, tüm dünyadaki laik sistemleri inceleyerek ki, bunlar da zaten biliyorsunuz bir Anglosakson laiklik, kara Avrupa'sının laiklik anlayışı...Bütün bunları inceleyerek bizler, partimizin bu konudaki anlayışını, bizler o zaman programımıza yerleştirdik. Cumhurbaşkanlığı adaylığımızda da bizler yine Cumhurbaşkanlığımla ilgili beyannamemin içerisinde de bunlar var. Bu konuda Türkiye'de şuandaki bu müzakere, bence ülkemizin gündemini çok farklı yerlere çekme gayretinden başka bir şey değildir diye düşünüyorum.”
Enerji konusunda verimli bir görüşme olduğunu, terörle ilgili gelişmeleri, mülteciler konusunu değerlendirdiklerini söyleyen Erdoğan “Mültecilerle ilgili aktif rolümüz ortadadır” diye konuştu.
Görüşmede terörle mücadele konusunu da ele aldıklarını söyleyen Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinde Grabar Kitaroviç de Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini belirterek, Türkiye’nin mülteci krizinde önemli bir rol oynadığını ifade etti.
KAHRAMAN'IN AÇIKLAMASI
Kahraman'ın tartışma yaratan sözleri şöyleydi: "1982 Anayasası'nın herhangi bir yerinde Allah lafzının geçmediğini kaydeden Kahraman, "Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye'de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım"
KILIÇDAROĞLU: YA KABUL ET YA TERK ET
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Yeni Anayasa'da laiklik olmayacak' diyen TBMM Başkanı İsmail Kaharaman'a sert tepki verdi:
Sayın Başkan sakın unutma CHP parlamentoda olduğu sürece başkanlık sistemi Türkiye’ye asla gelemez. Ortadoğu’da kan gövdeyi götürüyor hala mı ders almadın sen. Meclis Başkanı'na söylemek isterim. Ya bu devlete cumhuriyete, basın özgürlüğüne, kadın erkek eşitliğine laik devlete inan ya da o koltuğu terk et" sözleriyle tepki gösterdi.