Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, deniz yoluyla boğazlar üzerinden Gürcistan'a insani yardım sevkiyatının, Karadeniz'de yeni gerilimlere yol açmadan tamamlanmasını beklediklerini belirterek, "Bu aşamaya kadar olduğu gibi bundan sonra da Montrö anlaşmasının getirdiği sınırlamalara harfiyen riayet edilmesi büyük önem taşıyor. Montrö'ye göre sahildar olmayan ülkelerin bulunduracağı gemilerin toplam 45 bin tonu geçmemesi gerekmektedir. Şimdiye kadar Karadeniz'deki gemilerin toplam tonajı bunun çok çok altında, 28 bin 400 ton civarındadır. Anlaşmanın herhangi bir şekilde ihlal edilmemesini hassasiyetle takip ediyoruz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan Ulusa Sesleniş konuşmasında Eylül ayı içinde okulların açılmasıyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin sorunsuz bir başlangıç için gerekli hazırlıkları yaptıklarını ve tedbirlerini aldıklarını söyledi. Erdoğan, yeni dönemin hayırlı olmasını temenni ettiği belirterek öğrencilere de başarılar diledi.
"Sadece hava şartları bakımından değil, bölgesel ve küresel gelişmeler bakımından da sıcak bir yaz dönemi geçirdik" diye konuşan Erdoğan, siyasi, askeri, ekonomik, sosyo-kültürel ve psikolojik her alanda uygulamaya geçirdikleri tedbirlerle terör örgütünü içeride ve dışarıda yalnızlaştırmaya ve etkisiz kılmaya devam edeceklerini belirtti.
-ULUSAL PROGRAM-
Erdoğan, yeni bir Ulusal Program hazırlamak için çalışma başlattıklarını kaydederek, "Bu çalışmada herkesin katkı ve katılımına büyük önem veriyoruz. Dışişleri bakanı arkadaşım, siyasi partileri ziyaret ederek katkılarını talep edecek. Sivil toplum örgütleriyle de birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizin kuruluş idealleri doğrultusunda Türkiye, stratejik bir tercih olan AB tam üyeliği yolunda ilerleyişini sürdürecektir" dedi.
Kıbrıs'ta kalıcı, kapsamlı ve adil bir çözüm perspektiflerini koruduklarını belirten Başbakan Erdoğan, son gelişmeleri KKTC cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la Ankara'da yaptıkları görüşmede ele aldıklarını söyledi. Erdoğan, müzakerelerin yeniden başlamasını iyi bir başlangıç olarak değerlendirdiklerini de ifade ederek, "Anavatan ve garantör ülke olarak, ortaya koyduğumuz temel parametreler çerçevesinde KKTC'nin maruz kaldığı haksızlıkları sona erdirmek için bu süreci de hassasiyetle yürütüyoruz" diye konuştu.
-"SICAK ÇATIŞMANIN MUTLAK KAZANANI YOKTUR"-
Kafkasya'da yaşanan çatışma ortamına da değinen Erdoğan, bölgedeki tehlikeli tırmanışın bölgede barış ve istikrarı tehdit etmesinin yanı sıra küresel düzen için de çok ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. "Esasen hiç bir sıcak çatışmanın mutlak kazananı da yoktur" diyen Erdoğan, tüm tarafları az ya da çok herkesin kaybedeceği, herkesin bedel ödeyeceği çatışmacı bir güç yarışından kaçınmaya, bunun yerine, herkesin kazançlı çıkacağı, işbirliğine dayalı bir rekabete davet etti. Erdoğan, Kafkas istikrar ve işbirliği platformu önerisinin bu çabanın bir ürünü olduğunu söyleyerek, bu teklifini Rusya Federasyonu ve Gürcistan'a yaptığı ziyaretlerde de gündeme getirdiğini kaydetti.
-"MONTRÖ'YE HARFİYEN RİAYET EDİYORUZ"-
Bu süreçte deniz yoluyla boğazlar üzerinden Gürcistan'a insani yardım sevkiyatının da, Karadeniz'de yeni gerilimlere yol açmadan tamamlanmasını beklediklerini belirten Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:
"Bu aşamaya kadar olduğu gibi bundan sonra da Montrö anlaşmasının getirdiği sınırlamalara harfiyen riayet edilmesi büyük önem taşıyor. Montrö'ye göre sahildar olmayan ülkelerin bulunduracağı gemilerin toplam 45000 tonu geçmemesi gerekmektedir. Şimdiye kadar Karadeniz'deki gemilerin toplam tonajı bunun çok çok altında, 28400 ton civarındadır. Anlaşmanın herhangi bir şekilde ihlal edilmemesini hassasiyetle takip ediyoruz."
Erdoğan, Ağustos ayı içinde yaptığı diplomatik girişimler hakkında da bilgi vererek temasları "Türkiye'nin önemli bir bölgesel ve küresel aktör olarak ağırlığını her geçen gün arttırdığını gösteren güzel işaretler" olarak değerlendirdi.
-"2023 İHRACAT HEDEFİ 250 MİLYAR DOLAR"-
Konuşmasında ekonomik gelişmelere değinen Erdoğan, 2002 yılında 36 milyar dolar seviyesinde olan ihracat rakamını 2007 yılı sonunda 107 milyar dolara yükselttiklerini, geriye dönük 12 aylık ihracatında 127 milyar dolar olduğu bilgisini verdi. Erdoğan, Cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yıldönümü olan 2023 yılında hedeflerini 250 milyar dolar olarak açıkladı.
Başbakan Erdoğan 1 Ocak 2005'ten itibaren paradan 6 sıfırı attıklarını söyleyerek 1 Ocak 2009 itibariyle geçiş döneminin tamamlandığını ve yeniden TL'ye dönüleceğini belirtti. "Yapılacak operasyon, paralarımızın başındaki Y harfini atmaktan ibaret olacak" diyen Erdoğan, operasyonun hiçbir karışıklığa ve hiçbir tartışmaya mahal vermeden tamamlanacağını söyledi. Erdoğan, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası'nın operasyonla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, "1 Ocak 2009 itibariyle, büyük bir operasyonu, dünyaya örnek olacak, literatüre girecek bir süreci tamamlamış olacağız. Bugün Türk Lirası, taşıdığı değerle, taşıdığı saygınlıkla, güçle, dünya para birimleri arasındaki haklı yerini almış durumda" dedi.
-"MEMURU ENFLASYONA EZDİRMEDİK"-
Zorunlu tasarrufu tamamen tasfiye ederek çalışanlara 13 buçuk milyar YTL, KEY kapsamında da 2 milyar YTL ödediklerini söyleyen Başbakan Erdoğan memur maaşlarıyla ilgili de şöyle dedi:
"2002 yılında en düşük memur maaşı, aile yardımı dahil olmak üzere 392 YTL seviyesinde idi. En son, önceki hafta açıkladığımız ek zamlarla birlikte, en düşük memur maaşı 1.118 YTL seviyesine yükseldi. Ortalama memur maaşı 2002 yılında 578 YTL seviyesinde iken, son zamlarla birlikte 1.360 YTL oldu. Bu 5 buçuk yıl içinde memur maaşlarını enflasyona ezdirtmedik, üstelik de geçmiş yıllardan gelen kayıplarını önemli oranda telafi ettik."
Erdoğan, konuşmasını 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlayarak ve Ramazan ayının da hayırlara vesile olmasını dileyerek bitirdi. (ANKA)