HABER

Erdoğan'dan Onur Air'e destek

Erdoğan'dan Onur Air'e destek

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Avrupa Konseyi Zirvesi için bulunduğu Polonya'nın Başkenti Varşova'da gerçekleştirdiği temaslar hakkında da bilgi verdi. Varşova'da ciddi bir diplomasi trafiği yaşadıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, 46 ülkeye Türkiye'nin tezlerini anlatma fırsatı bulduklarını dile getirdi. Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa'nın neresinde olduğunu unutanlara, Türkiye'nin 50 yılı aşkın süredir Avrupa Konseyi'nin önemli bir üyesi olduğunu hatırlatmak istediğini belirtti.

Erdoğan, gazetelerde Onur Air'le ilgili birçok haberlerin yer aldığına işaret ederek Varşova'da Almanya Başbakanı Schröder ve Hollanda Başbakanı Balkanende ile bu konuda görüşmelerde bulunduğunu ifade etti. Bu görüşmelerde ortak bir mutabakata varıldığını kaydeden Erdoğan, Onur Air'in teknik sıkıntılarının aşılacağı döneme kadar Türkiye ile bu ülkeler arasında turizm alanındaki potansiyeli zafiyete uğratmadan beraber bir çalışma içinde olunması, bu tür sıkıntılar yaşandığında ilgili kurumların devreye sokulması noktasında kararlar aldıklarını bildirdi. Konunun yakın takipçisi olduklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, bu konuda hassasiyet gösterilmesinin şart olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, "Yarın bu arızalar nedeniyle, bu sıkıntılar nedeniyle doğabilecek herhangi bir olumsuz netice, tüm siyasileri bir sorumluluk altına iter. Bunun örneklerini geçmişte gördük. Kimse gidip o firmanın sahiplerini hesaba çekmez. Nasıl siz bunlara uçuş müsaadesi verdiniz diye kalkıp yönetimde bulunanları hesaba çekmenin gayreti içine girerler. Bu bakımdan hassasiyetimiz ortadadır. Bu hassasiyeti her iki Başbakanla da paylaştık" şeklinde konuştu. Turistlerin taşınması noktasında bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Erdoğan, mevcut olanaklar içinde taşımanın devam ettiğini bildirdi.

Avrupa Konseyi Zirvesi sonuç bildirgesine, teröre karşı ortak bir tavır alınması ifadesinin eklenmesi konusunda Türkiye'nin ağırlığını koyduğunu kaydeden Erdoğan, sonuç bildirgesinde ayrıca, Türkiye'nin katkılarıyla başka önemli ifadelerin de yer aldığını söyledi. Erdoğan, "İslam düşmanlığı ve anti-semitizm dahil her türlü hoşgörüsüzlük ve ayrımcılığı şiddetle kınıyoruz. Avrupa Konseyi'nde bunları önlemek ve ortadan kaldırmak için kurallar ve etkili mekanizmalar geliştirme kararlılığımızı da teyit ediyoruz" ifadesinin de sonuç bildirgesine yansıdığını hatırlatarak, bu ifadelerin dünya barışı açısından da önemli olduğunu bildirdi.

ERMENİ MESELESİ Bütün meselenin dünyaya açık yüreklilikle konuşmak ve asil bir duruş olduğunu ifade eden Erdoğan, Varşova'da Ermenistan meselesinin de gündeme getirildiğini hatırlattı. Bazı gazetelerde Varşova'da yaşanan olayların çarpıtıldığını savunan Başbakan Erdoğan, Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan'ın, kendisinin bulunmadığı bir anda konuşmasını yaptığını ve sözde Ermeni soykırımını gündeme getirdiğini, kendisinin de bir sonraki konuşmada bu açıklamalara cevap verdiğini anlattı. Türkiye'nin Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıdığını, ancak Ermenistan'la diplomatik münasebetleri bulunmadığını hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin Ermenistan'la uçuşları başlatmak ve Van'daki Ermeni kilisesini restore etmek gibi önemli adımlar attığını bildirdi. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sıkıntıların sürdüğünü kaydeden Erdoğan, ABD, Rusya ve Fransa'nın bu konuda daha aktif olmasının çözüme yardımcı olacağını belirtti. Erdoğan, bu konuda atılacak adımların, Türkiye'nin de bazı adımlar atması konusunda etkili olacağına işaret etti. Erdoğan, Koçaryan'ın açıklamalarına cevap verirken ve daha sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplarken, daha önce söylediklerini yinelediğini ifade ederek, yaptıkları çağrılara Koçaryan'dan olumlu yanıt alamadıklarını belirttiklerini anlattı. İlgili ilgisiz bazı ülkelerin, parlamentolarında lobi çalışmalarının etkisiyle sözde Ermeni soykırımını tanıdıklarını anlatan Erdoğan, bunun uluslararası diplomasiye ters bir adım olduğunu vurguladı. Erdoğan şunları söyledi:
"Herhangi bir bilgi veya belgeye dayanmadan uluslararası kuruluşlarda birlikte olduğunuz bir ülkeye karşı böyle bir tavır takınmanızın yerleştirileceği bir başlık yoktur. Bu 15 ülke içinde soykırım yapmış olan ülkeler var. Biz belge ve bilgiye dayalı olarak Parlamentomuza götürmek suretiyle bu kararı çıkartacağız. Bu kulis ve lobiyle olmayacak, belge ve bilgiye dayalı olarak yapılacak. Bu adımı atacağız. İşin stratejisi, taktiği ayrı. Türkiye, tarihinde soykırım yapmak gibi bir zilletin içine düşmemiştir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu toplum niye göçe zorlanmış. Belgeler bize net bir şey söylüyor. 3 cephede savaşan bir Osmanlı var. İçerde de isyana başlayan bir Ermeni halkı var. Yönetim ister istemez göçe teşvik etmiştir. Yol masrafları noktasında destek bile vermiş. korunmalarına yönelik genelgeler yayınlamıştır. Osmanlı topraklarında Museviler, Rumlar, Ermeniler yaşamıştır. Kin, nefret üzerine bina edilecek bir gelecek inşa etmeyeceğiz."
Başbakan Erdoğan, Irak Başbakanı İbrahi Caferi'nin yarın Ankara'ya geleceğini hatırlatarak, Türkiye'nin bölgesinde barışa nasıl katkıda bulunabileceği düşüncesi içinde olduğunu ifade etti. Erdoğan, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nı da kutladı. Konuşmasının sonunda AK Parti Grup Toplantısı'nı izleyen çeşitli kuruluşlar, Başbakan Erdoğan'a hediyeler verdi. Türk Savaş Sanatı Osmanlı Tokadı (SAYOKAN) Federasyonu üyeleri de Erdoğan'a dövüş kıyafeti hediye etti.

En Çok Aranan Haberler