Kathimerini gazetesi, Erdoğan’ın ziyareti, ekonomik kriz içerisindeki Yunanistan’dan dış politika konularında taviz koparmak için kullanacağı kaygılarına katılmadığını belirtirken, “Bu günlerde Türkiye’nin ilave bir silahı var ve bu silah büyüyen ekonomik güçten başkası değil. Buda, Erdoğan’ın yararlanmak istediği bir faktördür” diye yazdı.
Önde gelen Yunan gazetelerinden Kathimerini, Erdoğan’ın Atina ziyareti dolayısıyla Costas İordanis imzasıyla yayımladığı yorumda Erdoğan’ın ziyaretinden dolayı Yunanistan’ın ekonomik krizi nedeniyle “hayati dış politika konularında doğudaki komşusuna taviz vermesi kaygılarının dile getirildiği”ne dikkat çektikten sonra şu değerlendirmesini yaptı:
-"TÜRKİYE'NİN TUTARLI EGE POZİSYONU"-
“Bu argümanlar, Türkiye’nin yıllarca tutarlı ve sık sık Yunanistan (Ege Denizde ve Batı Trakya) ile ilgili pozisyonlarını dile getirdiğini göz önünde tutmuyor. Aslında Ankara, bunu Yunanistan’ın, göreli olarak ekonomik avantajdan yararlandığını ve çekirdek AB ülkeleriyle uyum sağlamakla olduğu dönemlerde de yaptı.”
Kathimerini, Ankara’nın halen “Tek başına ve uluslar arası antlaşmaları ihlal ederek hareket etme hakkı olduğuna inandığı konularda Yunanistan’ın hukuken onay vermesini sağlamak ile ilgilenmediği, Yunan hükümetinin de ülkenin egemenlik haklarını müzakere etmeyeceğini” belirtikten sonra şöyle devam etti:
“Bu günlerde Türkiye’nin fazladan bir silahı var ve bu silah büyüyen ekonomik güçten başkası değil. Buda, Erdoğan’ın yararlanmak istediği bir faktördür. Bunun sonucunda ziyaret sırasında Türk başbakanına 100 kadar girişimci ile Türkiye’nin dış politikası ile pek bir ilgisi bulunmayan portföylerden sorumlu çok sayıda bakan da eşlik edecek.”
-“İKİLİ BAĞLAR SON YILLARDA OLMADIĞI KADAR KARMAŞIK”-
Yunan gazetesi, Erdoğan’ın Türkiye’nin Yunanistan’daki ekonomik varlığını geliştirmek istediğini ve yeni işbirliği şekillerini görüşeceğini de belirterek “Bazı insanların, güvenlik nedenleriyle çekinceleri olabilir ama Ankara’nın, Yunanistan Ulusal Bankası’nın 2006 yılında Finansbank’ı devraldığı zaman sanki böyle korkuları yoktu” diye yazdı. Kathimerini, yorumunu şu sözlerle noktaladı:
“Türkiye’nin iddiaları, sık sık uluslar arası hukukun çizgileri dışına çıkıyor. Buna karşın, ülkemizdeki ekonomik varlığını güçlendirmesi uluslar arası anlaşmalara uygundur. Yunanistan ile Türkiye arasındaki ikili bağlar, son yıllarda hiçbir zaman olmadığı kadar karmaşık hale geldiği gibi görünüyor.”(ANKA)