HABER

Erdoğan'ın zor seçimi

Erdoğan'ın zor seçimi

Seçimlerden büyük bir zaferle ayrılan AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı zor bir süreç bekliyor. İlk işi TBMM Başkanlığı için partisinin adayını belirlemek olan Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'nda da revizyon yapması bekleniyor.

EVDE ÇALIŞIYOR

Seçim sonuçlarının açıklandığı dün gece geç saatlere kadar AKP Genel Merkezi'nde kalan ve kutlamaları kabul ederek partisinin kurmaylarıyla değerlendirme yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışmalarına evde devam ediyor. 22'inci dönem milletvekillerinin önemli bir bölümünü aday göstermeyerek kadrolarını yenileyen Erdoğan, yeni çalışma ekibi oluşturup "merkez partisi" imajını güçlendirmeyi hedefliyor.

ARINÇ'IN YERİNE ÇİÇEK Mİ?

Bu süreçte parti için dengeleri gözetmek zorunda kalacak Başbakan Erdoğan'ın ilk işi TBMM Başkanlığı için partisinin adayını belirlemek olacak. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın özellikle cumhurbaşkanı seçimi sürecinde yaptığı açıklamalardan dolayı yarattığı huzursuzluğu göz önünde bulundurması beklenen Erdoğan'ın. Arınç'ı yeniden aday göstermeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Erdoğan ayrıca Arınç'ın geçen dönem yaptığı ve "emrivaki" olarak değerlendirilen davranışıyla karşılaşmamak için şimdiden önlem almaya çalışıyor. Kulislerde Arınç'ın yerine partinin önemli isimlerinden eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in bu koltuğa aday gösterileceği konuşuluyor.

KABİNEDE BÜYÜK REVİZYON

Milletvekili adayı olmayan Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un yerlerine yeni çalışma arkadaşları belirleyecek Erdoğan'ın, Şener'in boşalttığı Başbakan Yardımcılığı görevine İstanbul 2. bölgeden kendisinin hemen ardından aday gösterdiği Ertuğrul Günay'ı getirerek "merkez partisi" imajını güçlendirmesi bekleniyor. Coşkun'un yerine ise Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan'ın getireceği uzun süreden beri konuşuluyor. ASO'nun yeni hizmet binasının açılışı sırasında Çağlayan'ın, Çoşkun'un elini öpmesi "devir-teslim töreni şimdiden yapıldı" yorumlarına neden olmuştu.

Erdoğan'ın bu iki ismin dışında kabinede önemli revizyona gitmesi bekleniyor. Çiçek'in TBMM Başkanı adayı olması durumunda, Erdoğan'ı Adalet Bakanlığı için partinin hukukçuları arasında zor bir seçim bekliyor. Başbakan Erdoğan'ın bunun yanı sıra Kahramanmaraş'ta 1. sıra adayı olarak yerleştirdiği Mehmet Sağlam'ı Milli Eğitim Bakanlığı'na getirmesi de kulislerde konuşulanlar arasında. Hem Hüseyin Çelik'in birçok icraatının mahkemeler tarafından iptal edilmesi hem de Sağlam'ın bu görevi daha önce de yapmış olması ve AKP'nin "kavgalı" olduğu YÖK'ü iyi tanıması Sağlam'ın bu koltuk için adaylığını güçlendiren nedenler arasında.

İçişleri Bakanlığı için de Abdülkadir Aksu yerine Necati Çetinkaya'yı tercih edeceği öne sürülen Erdoğan'ın, diğer bazı bakanlıklarda da değişiklik yapması bekleniyor.

EKONOMİDE ŞİMŞEK DÖNEMİ

Kabine'de olması beklenen en önemli değişikliklerden biri de Gaziantep'ten milletvekili seçilen Mehmet Şimşek'in Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak Ali Babacan'ın yerine getirilmesi. Bu güçlü olasılığa göre aynı zamanda başmüzakereci olan Babacan da Avrupa Birliği'nden Sorumlu Bakan olarak görevlendirilecek.
Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Merrill Lynch'in Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığından istifa ederek Türkiye'ye gelen Şimşek'in ismi, Merkez Bankası başkanlığı için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderilmiş Çankaya'dan vize alamamıştı. Şimşek'i AKP'nin Kemal Derviş'i olarak tanımlayanlar, Şimşek'in bakan olmasıyla "2. Derviş dönemi başlayacak" yorumları yapıyor.

YENİ ANAYASA'YI KİM HAZIRLAYACAK?

Erdoğan'ı bekleyen başka bir seçim de Meclis'teki komisyon başkanlıklarında olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Anayasa ile sık sık sorunlar yaşayan AKP'nin hedefleri arasında sivil bir Anayasa hazırlamak var. Yeni bir Anayasa hazırlığı içinde olduğu bilinen Anayasa hukukçusu Zafer Üskül'ün değişim projesinin başına getirmesinin planlandığı da dile getiriliyor.

ANKA

En Çok Aranan Haberler