YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ereğli Ziraat Odası, süne ile mücadeleyi yoğunlaştırdı

Ereğli Ziraat Odası'nda süne ve kımıl mücadelesi konusunda kurum, kuruluş, çiftçi ve tüccarlara bilgi verildi.İlçe...

Ereğli Ziraat Odası, süne ile mücadeleyi yoğunlaştırdı

Ereğli Ziraat Odası'nda süne ve kımıl mücadelesi konusunda kurum, kuruluş, çiftçi ve tüccarlara bilgi verildi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Özgüven, Ticaret Borsası Başkanı Amil Acar, köy muhtarları ile çok sayıda çiftçi ve tüccarın katıldığı toplantıda süne ve kımılın ülke ekonomisine verdiği zararlar ve mücadelesi hakkında İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Orhan Soylu tarafından bilgi verildi. Buğdayda ekmeklik kalitesini belirlemede genellikle protein miktarının ön planda tutulduğunu belirten Orhan Soylu, “Protein miktarının en azından yüzde 12 civarlarında olması gerekir. Kaliteli buğday üretebilmek için çiftçilerimiz buğday ekiminde tohum yatağının iyi hazırlanması, ekim zamanı, gübreleme, sulama ve hasat gibi temel unsurlara dikkat etmelidir.” dedi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Özgüven de birim alanda kaliteli ve yüksek verimin sürdürülebilir bir şekilde alınması için bilgilendirme toplantıları ve seminerler düzenlediklerinin altını çizerek, son altı yılda özellikle süne ve kımılla mücadelede Ereğli çiftçisinin yıllık 4 trilyon lira zarar etmesini önlediklerini söyledi.

Konya ve çevre bölgelerde en fazla süne ve kımılın görüldüğü bölgelerden birinin Ereğli olduğunu kaydeden İlçe Müdürü Özkan Özgüven, kaymakamlık öncülüğünde hububat ekili sahaları gezerek kontrollerini sürdürdüklerini belirtti. Özgüven, “Süne ve kımıl Halkapınar bölgesinden geliyor. O bölgede hububat sahalarının yetersiz olması ve ekilen ürünün hayvan yemi olarak kullanılmasından dolayı mücadele pek dikkate alınmıyor. 300 bin hektarlık bir sahada geçtiğimiz yıllarda yaptığımız çalışmalar sonunda emgi oranını yüzde 4-5’lerden yüzde 1’in altına indirmeyi başardık. Yaptığımız incelemelerde hububat ürünlerinde sararmalar görülüyor. Bunun nedeni ise soğuk giden havalar. -9/-10’ları bulan soğuk hava aynı zamanda sert çekirdekli meyveleri de etkiledi. Kök boğazı çürüğü olarak adlandırılan hastalıkla da karşılaşıyoruz. Bununla mücadele ilaçla olmuyor. Nedeni ise 3–4 yıl üst üste yapılan hububat ekimlerinden kaynaklanıyor. Bu konuda çiftçilerimiz ekim dönemini dikkatli izlemek zorunda.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler