ZONGULDAK/EREĞLİ (İHA) - Türkiye gündeminin öncelikli konuları arasına giren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın (Erdemir), blok olarak satışına, Ereğli yaşayanları karşı çıkıyor. Erdemir'de çalışan bazı işçiler ise, Erdemir'in stratejik öneminin Başbakan'a iyi anlatılmadığını düşünüyor.
Türkiye'nin gündemine oturan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın blok olarak satışı, Ereğli'de yaşayan işçiden yöneticisine vatandaşları tedirgin ediyor. Hükümetin özelleştirme politikaları kentte yaşayanlar tarafından yakından takip edilirken, Türkiye'nin en büyük sanayi devlerinden Erdemir'in blok olarak satış kararı alınması karşısında, seslerini yükseltmeye başladılar.
Erdemir'in blok satışına karşı çıkmak için 70 kadar sivil toplum örgütü önderliğinde kurulan Kent Meclisi, Erdemir'de yetkili sendika olan Türk Metal Sendikası'nın başlattığı 'Erdemir'i satmak vatanı satmaktır' panel ve eylemlerine destek veriyor.
1 ay içerisinde CHP Lideri Deniz Baykal'ın beraberinde 15 milletvekiliyle gelip inceleme yaptığı Erdemir'de, MHP'li bazı eski bakanlar ile çeşitli siyasi parti temsilcileri de Ereğli'ye gelerek satışa karşı çıktıklarını açıkladılar.
"ERDEMİR İŞÇİSİ, BLOK SATIŞA KARŞI" Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nda (Erdemir) çalışan işçiler, mesai bitiminde İHA mikrofonuna, bu satışa karşı olduklarını ve her türlü mücadeleye hazır olduklarını belirttiler. Erdemir'in stratejik konumunun iyi anlatılmadığını savunan bir Erdemir işçisi, "Erdemir, gündem dışı kalmalı, çünkü Başbakanımıza buranın detaylı anlatıldığına inanmıyorum. Başbakanımız burayı bilmiyor, biliyorsa da biz ona tam stratejik özelliğini anlatamadık. İnşallah zamanla anlatırız. Biz onları seçtik Ankara'ya gönderdik diye elbet onlar vatan haini değil, elbette vatanı bizden daha iyi düşünürler, daha iyi korurlar, bizden daha akıllı insanlar. Biz onları, vatanı satsın veya Erdemir'i satsın diye oraya göndermedik. İnşallah bu karardan vazgeçilir" dedi. Ereğli'deki bazı esnaflarda, işyerlerinin camlarına astıkları pankartlarla blok satışa karşı tepkilerini dile getiriyorlar.
"ERDEMİR STRATEJİK ÖNEMİ OLAN FABRİKA" Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı İlhami Erdoğ'da, bu satışa karşı çıkmak için meydanlara ineceklerini belirterek, "Erdemir, kurulduğu günden bugüne devletten bir kuruş yardım almadı. Devlete, SSK'ya, işçisine herhangi bir borcu yok. Kurulduğu günden bugüne kendini modernize etmiş, yenilemiş. Türkiye ve Avrupa'da kalite ödülü almış, ürettiği mal Avrupa'da aranan bir mal, geçen yıl zarar etmedi, önceki yıl 236 milyon dolar, 2004 yılı itibariyle 600 milyon dolar kar eden bir müesseseyi satmak akıl karı birşey değil. Erdemir'in stratejik önemi var. Erdemir'i sattığınız zaman, Erdemir'e bağlı 9 şirketi birden satıyorsunuz. Bunların içerisinde en önemlisi limanlarımız. Burada Karadeniz'in en büyük limanı, Yarımca'da alınan Haydarpaşa'dan sonra en büyük liman, İskenderun'da Akdeniz'in en büyük limanı, dolayısıyla siz üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin limanlarını da satmış oluyorsunuz. Bunların kontrolü elinizden gidiyor. Maden şirketimiz var, Türkiyemizin maden yataklarımızın yüzde 50'sinin ruhsatı bu şirketimizin elinde. Maden yataklarımızı da satmış oluyorsunuz. Kaldı ki, şuan Amerika'dan satın aldığımız stratejik önemi çok olan levha haddanemiz var. Bugün gemi sacı üretecek ama, aynı haddehanemizin zırhlı sac üretme kapasitesi var. Ekim ayında faaliyete geçecek. TSK'nın zırhlı araçları, polisin panzer vs. araçları burada imal edilecek. Burası satılırsa yarın birgün biz bunları yapmak için dışarıdan mı ithal edeceğiz? Sadece sınırdışı harekatımızda bizi Avrupa'daki devletler bizi şu,bu silahla gidemezsin diye tehdit ettiler. Böyle stratejik bir önemi olan fabrika dışarıya satılır mı?" diye sordu.
"DEDELERİMİZİN VERDİĞİ TOPRAKLARI YABANCIYA SATTIRMAYIZ" İHA'ya açıklamada bulunan Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, Erdemir'in Koç ve Sabancı gibi özel bir şirket olduğunu, ancak tartıştıkları konunun şirketin blok satışı kendisine göre peşkeş çekilmek istendiğini ileri sürdü.
"Bu toprakları 60'lı yıllarda dedelerimizden alırken o günkü hükümet, Türkiye'de çelik endüstrisi, milli endüstriyi kuracağız, dolayısıyla sizin çoluk çocuğunuz işsiz kalmayacak, bu fabrikaya girecek" diye dedelerinin kullandıkları tarlaları 1 lira gibi sembolik bedelle sattıklarını anlatan Posbıyık, "Dedelerimizin çelik endüstrisi için verilen toprakların biz bugün torunları olarak asla yabancılara satılmasını istemiyoruz. Hükümetler birbirini takip eden unsurlardır. Devlette daimilik esası vardır" dedi.
"ÖİB YANLIŞ YAPIYOR, GÖREVİNİ YAPMIYOR" Erdemir'in kar eden ve devletin stratejik konumunda bulunan bir fabrikası olmasına rağmen niye satıldığını anlamadığını söyleyen Posbıyık, " Erdemir niye satılıyor? Bunu birisinin bana anlatması lazım. ÖİB çok yanlış yapıyor. ÖİB görevini yapmıyor hatta bilmiyor diye de iddia edebilirim. nlar vatan haini değil, elbette vaÇünkü ÖİB, bir yörede özelleştirmeye gittiği zaman, o yörenin belediye başkanı, sivil toplum örgütleriyle ön görüşmeler yapılmak suretiyle, orada istihdamın bir kaygısı olmayacağı, para akışında bir sakatlık olmayacağı, sosyal güvenliklerin yerinde olacağı konusunda yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleriyle görüşmesi lazım. Bizle görüşen falan yok. Bu Erdemir'i neden satıyorlar, bunu anlayamıyorum. 2 yıl üst üste 600 milyon dolar gibi kar etmiş, şu anda 1 milyar dolara borsa fiyatı üzerinden satmaya kalkıyorlar. Bunun mantığı nerede? Hangi akılla bunu satmaya kalkıyorlar. Erdemir'i satmıyorsunuz ki sadece, Erdemir'in bağlık mevkiinde 460 dönüm toprağı var, üzerinde bin 200 tane lojmanları var. 90 dönüm Göztepe'de yeri var. 2 tane barajı var. 16 milyon ton kapasiteli limanı var. Erdemir'in içerisinde havaalanı var. Bu hava alanını kim kullanacak acaba çok karlı birşey değil. Stratejik bir konuma sahip Erdemir. İskenderun, Romanya'daki fabrikası, çelik servis merkezi, Çelbor'u en önemlilerinden Divhan'daki maden ocakları var. Erdemir'i verdiğinizde hepsini alana veriyorsunuz. Böyle bir anlayış olamaz. bu anlayışı birisi bize izah etsin. Nedir, neye satıyorsunuz? Ben de özelleştirmeden yana bir insanım. Özelleştirmeye karşı değilim. Devletin sırtına kambur olan, yük olan kuruluşların özelleştirilmesini istiyoruz. Ama Erdemir zaten özel bir şirket, Özel bir şirketin neyini özelleştireceksiniz, anlamak mümkün değil" diye konuştu.
Posbıyık, "Yabancılar çok meraklıysa, Ereğli'ye gelsinler kendilerine yardımcı olayım, büyük yerler vereyim bir fabrika daha kursunlar" diyerek, Erdemir'in blok satışına kesinlikle karşı olduklarını anlattı. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Likoğlu ise özelleştirme karşıtı olmadıklarını ancak Erdemir'in blok olarak satışına karşı olduklarını ifade ederek, "Eğer, bu hükümet azıcık vicdan sahibiyse Ereğli halkının sesine kulak vermeliler. bizim halkımız isyan noktasına geldi. Haraç mezat fiyata bu blok satışa biz karşıyız. Sesimize kulak verilmezse, rahmetli Şemsi Denizer'in yaptığı gibi, yürümeye devam, Ankara'ya kadar yürüyeceğiz" ifadelerini kullandı.