HABER

Erenköy Direnişi'nin 41. yıldönümü anıldı

LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs Türkü'nün varoluş mücadelesinin mihenk taşlarından Erenköy Direnişi ve direnişte şehit düşenler, olayların 41. yıldönümünde Erenköy'de düzenlenen törenle anıldı. Erenköy Şehitliği'nde düzenlenen Erenköy Direnişi ve Erenköy Şehitlerini Anma Töreni, saat erken saatlerden itibaren başladı.

Törene KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, eşi Oya Talat, I. Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mehmet Poroy, Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hasan Memişoğlu, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Aydemir Gülcüoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tevfik Özkılıç, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yaşar Bal, Yüksek Mahkeme Başkanı Taner Erginel, bazı bakanlar, milletvekilleri, yetkililer, şehit yakınları, gaziler, ilgili sivil toplum örgüt temsilcileri ve halk katıldı.
Erenköy Direnişi törenlerine, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da şehit yakınları ve sivil halk kara yolundan gitti. Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne'den kalkan minibüslerle yaklaşık 450 kişi, BM eskortluğunda bölgeye ulaştırıldı. BM kontrol noktasında Rum yetkililerce "geçişi uygun bulunmayan" 97 kişinin geçişine önce izin verilmedi, ancak daha sonraki girişimler sonucunda söz konusu grup da törene katıldı.

Protokol sırasına göre çelenk konmasıyla başlayan törende sırasıyla saygı duruşunda bulunulup, saygı atışı yapıldı. İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından, özel defter imzalandı. Törende sırasıyla Erenköy Mücahitleri Cemiyeti Başkanı Kutlay Keço, Erenköy Bölük Komutanı Piyade Üsteğmen Kazım Eskidemir ve Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat konuşmasında, Erenköy şehitlerinin, Kıbrıs Türkü'nün toplumsal varoluş mücadelesinde toprağa düşen, yurtseverlik misali olduğunu söyledi. Talat, "Erenköy şehitlerinin kabirleri başında, Kıbrıs tarihinin en karanlık döneminin karşılığı, aynı zamanda halk için canları pahasına katkılarıyla kurguladıkları özgürlüğümüzün sarsılmaz bekçiliğini yaptığımız sözünü burada yinelemek ve tüm Kıbrıslı Türkler'in kararlılığını vurgulamak isterim" dedi.

Kıbrıs'ın her tarafında, hatta başka yerlere göç eden Kıbrıslı Türkler'in dahi özgür vatan ve özgür irade bilinciyle yaşadığına işaret eden Talat, bu mücadeleye katılan herkesin, sıkı bir kardeşlik ve dayanışma örnekleri verilen Erenköy'deki bir avuç halk ve üniversite öğrencisiyle kader birliği yaptığını kaydetti. Rum işgali altındaki Kıbrıs Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun, Ağustos 1964 başında faşist general Grivas'ın yönlendirmesiyle Erenköy'e karşı temizleme operasyonu karar aldığına dikkat çeken Talat, amacın silah sevkıyatı yapılan direniş noktasının ve olası Türk çıkarmasının önünün kesilmesi olduğunu söyledi.

Rum ordusunun ciddi bir yenilgi yaşadığı Erenköy savaşının, Rum saldırılarına karşı başlatılan direnişin simgesi haline geldiğini vurgulayan Talat, Rumlar'ın Kıbrıs Türkü'ne karşı ekonomik abluka uygulayarak yıldırmaya çalıştığını, ancak bunun da Türkiye sayesinde başarılı olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs sorununun 1963'te başlamadığını, ondan öncesinin de bulunduğunu, ancak 1963'te işgal edilerek ele geçirilen Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bu yapısının hala devam ettiğini belirtti. Talat, "Kıbrıslı Türkleri dışlayan, azınlık gören, hatta tarih boyunca yok etmek için saldırılar örgütleyip gerçekleştiren Rum Yönetimi'nin gaspı sürüyor" dedi.

Kıbrıs Türkü'nün dünyaca tescil edilmiş haklarını korumanın boynunun borcu olduğuna dikkat çekerek, kimsenin bundan kuşku duymamasını isteyen Talat, Türk tarafının görüşünü almadan Rum tarafının dayatmalarıyla karar alan AB yetkililerini de egemenliğini kuzeye yaymayı hedefleyen Rum liderliğini anlaşma yolundan uzak tutmak ve çözümsüzlük çabalarını cesaretlendirmekle suçladı. Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs sorununun iki eşit tarafın ortaklığının kurulmasıyla ve mutlaka BM çatısı altında bitirileceğine dikkat çekerek, Kıbrıs Türkü'nün barış çabalarına devam edeceğini belirtti. Talat, "Şehitlerin bize miras bıraktığı özgürlük mücadelesine kararlılıkla devam ediyoruz. Mutlaka başaracağız, adamız, mutlaka savaşın değil, barışın ve hoşgörünün egemen olacağı bir ada olacak" dedi.

Erenköy Bölük Komutanı Piyade Üsteğmen Kazım Eskidemir de konuşmasında, Erenköy Direnişi hakkında bilgi verdi. 41 yıl önce bağımsızlık uğruna bir avuç mücahidin çarpışıp, ölüme koştuğunu vurgulayan Eskidemir, Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlama hedefiyle terör hareketi başlatan Rum terör örgütü EOKA'nın, stratejik önemi büyük Erenköy'e defalarca saldırıp, başarısız olduğunu belirtti. Eskidemir, 17 bin kişilik ordunun, 6 Ağutos'da taarruza kalktığını ancak mücahidin direnişi sayesinde 1 adım dahi ilerleyemediğini kaydetti. Eskidemir, "Erenköy Direnişi, eşine az rastlanan bir özgürlük ve kahramanlık destanıdır" dedi.

Erenköy Mücahitleri Cemiyeti Başkanı Kutlay Keço ise konuşmasında, 600 mücahidin 10 bin tam teçhizatlı askere karşı mücadele verdiği Erenköy Direnişi'yle KKTC'nin temelinin atıldığını ve adanın Yunanistan'a bağlanmasının engellendiğini söyledi. Erenköy'de yokluklar ve imkansızlıklar içinde direndiklerini vurgulayan Keço, kurulan cumhuriyetin halkın oylarıyla siyasilere emanet edildiğine işaret ederek, "Size emanet ettiğimiz bu cumhuriyeti aynen çocuklarımıza vermenizi istiyoruz" dedi.
Anma töreninin ardından Cumhurbaşkanı Talat ve diğer konuklar Erenköy Müzesi'ni ziyaret ederek bilgi aldı ve müze defterini imzaladı. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, şehitlik özel defterine şunları yazdı:

"Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde çok büyük yeri olan Erenköy Direnişi'nin bu yıldönümünde yine huzurundayız. Kıbrıs Türkü'nün Kıbrıs topraklarında tutunabilmesi için ortaya koyduğunuz büyük direnç ve özveri asla unutulamaz. Sizin mücadeleniz, Kıbrıs Türk halkının varlığını, tüm dünyaya kanıtlamış tarihi bir olaydır.

Sizin şahadetiniz bugünün ve gelecek nesillerin sosyal, kültürel ve siyasal haklarını sağlamak olan en güçlü dönüm noktasını oluşturmuştur"

En Çok Aranan Haberler