Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında toplam 3.1 milyar TL’lik yatırım yapılacağını belirterek, “Çalışmalarımız şimdiden meyvelerini vermeye başladı. Kirlilik göstergelerinde önemli düşüşler görüyoruz. Ergene Nehri ve Havzası sağlıklı ve tertemiz bir görünüme kavuşacak.” dedi.
Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen çalışmaların geldiği noktayı değerlendiren Veysel Eroğlu, yürütülmekte olan çalışmaların toplam maliyetinin 3 milyar 104 milyon TL olduğunu bildirdi. Eroğlu, “Bunun 2.5 milyar TL’sini Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak biz üstlendik. Doğrudan yapacağımız bu yatırımın yanı sıra arazi tahsisi gibi desteklerimiz de olacak.” diye konuştu.
Dere yataklarından atık su arıtma tesislerinin kurulmasına, kirlilik kontrolünden ağaçlandırmaya kadar 15 ayrı eylem içeren Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile nehir ve havzanın üç dört yıl içinde sağlıklı bir yapıya kavuşacağını ifade eden Eroğlu, şu bilgileri verdi: “Eylem Planı çerçevesinde yapılan çalışmalar neticesinde Ergene Nehri'nin su kalitesinde iyileşmeler görülmektedir. Düşme eğiliminde olan kirlilik seviyeleri Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nda yer alan eylemlerin uygulanmasıyla 2. sınıf su kalitesine ulaşacaktır. Bir süredir devam eden izleme ve denetim çalışmalarına bundan sonraki süreçte de hız vereceğiz. Ergene Havzası'nda DSİ tarafından inşa edilen 12 belediyenin Atıksu Arıtma Tesisi (AAT) yapım işlerinden, Uzunköprü AAT’nin inşaatına başlanmıştır. Lüleburgaz AAT’nin inşaatı devam etmektedir. Kırklareli-Merkez, Vize, Pınarhisar, Babaeski ve Malkara AAT’lerin inşaat ihale süreçleri devam etmektedir. Kırklareli-Merkez, Pınarhisar, Babaeski, Malkara, Vize, Muratlı ve Hayrabolu AAT’lerin projeleri tamamlanmış; Çorlu, Çerkezköy Belediyeler Birliği, Keşan ve Saray AAT’lerin projeleri de tamamlanmak üzeredir.”
Havza'daki dağınık sanayilerin ıslah OSB çatısı altında birleşerek, müşterek arıtma tesisleri kuracaklarını kaydeden Bakan Eroğlu, “Ergene Nehri’nin su kalitesinde iyileşmeler başladı. Organik kirliliğin göstergelerinden biri olan kimyasal oksijen ihtiyacı parametresinde son beş yılda ciddi bir azalma gözlemledik. Ergene Nehri’nin Çorlu Deresi ile birleşme noktası olan İnanlı Köyü mevkiinde Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) değeri 2007 yılından bu yana yaklaşık 5 kat azalarak 690 mg/L’den 75 mg/lt ve 199 mg/lt değerlerine kadar düşmüştür.” açıklamasında bulundu.
Ergene’nin hayata döndürülmesi maksadıyla birçok dere ıslahı, baraj, gölet ve sulama tesisleri inşa edildiğini vurgulayan Veysel Eroğlu, yer altı suyunun kontrollü kullanılmasını sağlamaya başladıklarını, diğer kurum ve kuruluşların yaptıkları faaliyetleri de koordine ettiklerini ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz