YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ergenekon Davası

İSTANBUL (İHA) – Ergenekon davasında tanık olarak dinlenilen Şemdin Sakık, samimiyetini ortaya koymak için kimliğini...

İSTANBUL (İHA) – Ergenekon davasında tanık olarak dinlenilen Şemdin Sakık, samimiyetini ortaya koymak için kimliğini açıkladığını belirterek, “Söylediklerime ilişkin belgelerim yok inanmayanlar araştırsın” dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada konuşan Şemdin Sakık, Abdullah Öcalan'ın yakalandığında korkusundan bildiği her şeyi anlattığını söyleyerek, "Karşısına ölüm riski çıktığında her şeyi söyledi. Suriye'deki ilişkilerini deşifre etti. Ancak devlet üzerinde durmadı. Öcalan her şeyi söyledi. Dönemin yetkililerine şiddete son vermek isteniyorsa Öcalan'ın Şam'dan çıkması gerektiğini söyledim. Bana bunun nasıl olacağını sordular. Ben de 'Birkaç tabur askeri Hatay'a gönderin. Önemli bir komutan da ziyarette bulunsun. Gerekirse Suriye tarafına bir kaç havan atılsın. Hafız Esad buna dayanamaz' dedim. Yetkililer gittiler havan atmaya bile gerek kalmadan Apo Suriye' den çıkmak zorunda kaldı. Ancak Kenya'da yakalanmasıyla ilgili bir şey bilmiyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazdığını anlatan Sakık, "Mektupta 'Kürt şiddeti ne İmralı, ne de Oslo ile çözülemez. Askerle de çözülecek bir sorun değil. Ancak medyada kümelenmiş solcuların durdurulmasıyla mümkündür. Bir de dağdakilerin inmesiyle Kürt şiddeti çözülür' dedim. Kürt sorunu da başka bir şeydir" şeklinde konuştu.

Sakık bir sanığın sorusu üzerine PKK içindeki iç infazlarına da değinerek, Kürt yazar Mahmut Baksi’nin kız kardeşi Lamia Baksi’nin infaz edilmesi olayını anlattı. Sakık, “Öcalan örgüte İsveç tarafından ajan olarak gönderildiğini düşündüğü Baksi’yi sorgulanmasını istedi. Sorguya alınan ve işkence edilen Baksi Cemil Bayık tarafından öldürülüp bir taşın altına yerleştirildi” dedi.

Dava sanıklarından Mehmet Zekeriya Öztürk'ün yazılı dilekçesinde, "Neden gizli tanık oldun?" şeklindeki soru üzerine Sakık, "O dönem ki koşullardan kaynaklanıyordu. Bugün o koşullar ortadan kalktığı için kimliğimi ortaya koydum" diye cevap verdi.

Sorular üzerine Sakık şunları söyledi:

“İfade vermemin nedeni Ergenekon ile ilgili değil. Ben tanımam bilmem Ergenekon diye bir oluşum. Mahkemeyle tanıdım. Ben ifadelerimde bu davada yargılanan bazı sanıkların Öcalan ile olan sıkı ilişkilerini ortaya koydum. Gördüklerimi anlattım. Ben size yazılı belge veremem ki bizim yaşantımızda öyle bir şey yoktu.”

Samimiyetimi ortaya koymak için kimliğini açıkladığını belirten Sakık “Bahtiyar Aydın, 33 askerin şehit edilmesi ve Gaffar Okkan suikastına ilişkin bütün bildiklerini samimiyetle anlattım. Ben burada hikaye anlatmıyorum. Bildiklerimi gerçekleri anlatıyorum. Somut delilin nerede diye soranlar bu konuları araştırsın. Ben söylediklerimden eminim. Gizlediğim sakladığım bir şey yok" diye konuştu.

Sakık’ın ifadeleri üzerine duruşmalardan yasaklanan Doğu Perinçek de salona getirildi. Perinçek Sakık’a örgüt içindeki konumunu sordu. Sakık, “Ben örgütün 9 kişilik bürosunda değildim. Yani 9’uncu adam bile olamadım ama Merkez Komite üyesiydim" dedi.

Perinçek, “1991 yılında SHP tarafından o zaman PKK'ya teklif edilen 22 milletvekili için Murat Karayılan'ın beni Ankara'daki partiye ait telefondan arayıp 4 milletvekili teklif ettiğini ve bizim bunu reddettiğimizi biliyor musunuz?" diye sorduğu Sakık, "Biliyorum ama neden kabul etmediğinizi bilmiyorum. 1980'e kadar örgütle düşmandınız. 1990'larda dost oldunuz. Sonradan da düşman oldunuz. Bunu anlayamadık" dedi.

Perinçek Sakık’a soru sorarken bazı açıklamalar yapması üzerine önce mikrofonu kapattırıldı ardından salondan çıkarıldı.

Duruşma Sakık'ın dinlenmesi ile devam ediyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler