HABER

Ergenekon iddianamesi

İSTANBUL (İHA) - Ergenekon soruşturması kapsamında 3 cumhuriyet savcısı tarafından hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianamede önemli ifadeler yer aldı.

2005 yılında Yaşar Büyükanıt'a yapılması planlanan suikast planı iddianamede, "İşçi Partisi Genel Merkezi'nde yapılan aramada, girişin karşısındaki sekreter odasının sağ tarafında bulunan masa üzerinde çok sayıda CD bulunarak el konulmuştur. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın koruma planı başlıklı çizelge şeklinde yazı olduğu, içeriğinde Yaşar Büyükanıt'ın belirtilen tarihte İzmir ve Balıkesir'deki yapacağı ziyaretlerdeki koruma planı olduğu anlaşılmıştır. Söz konusu belgenin şüphelilerden Doğu Perinçek'e, ne şekilde temin ettiği hangi amaçla sağladığı bu planlara başka kimselere verip vermediği sorulduğunda, 'Böyle kanun dışı saçma sapan vatanı ve millete ihanet anlamı taşıyan işlerle bizim işimiz olmaz. Genelkurmay Başkanı, Emniyet Müdürü, MİT Müsteşarı bilir' demiştir" diye yer aldı.

İddianamenin deliller bölümünde; "Örgütsel içerikli dokümanlar, arama yakalama ve el koyma tutanakları, iletişim tespit tutanakları, şüphelilerin beyanları, tanık beyanları, gizli tanık beyanları, mağdur beyanları, bilirkişi raporları, Kriminal Polis Dairesi Başkanlığının raporları, Bomba irtibat raporları, dijital veri inceleme raporları, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığının yazıları, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yazıları, Mit Müsteşarlığı'nın gizli belgelere ilişkin yazıları, eylem evrakları ve tüm dosya kapsamı olup ayrıca her bir şüpheli için ilgili bölümde ayrıntılı belirtilmiştir" ifadeleri yer aldı.

İddianamede yer alan başlıklar ve soruşturmanın başlangıcı şöyle sıralandı: "Ümraniye ilçesinde el bombalarının ele geçirilmesi. Bağlantılı kişilerin yakalanması ve örgüte ait belgelere ulaşılması. Şüpheli Fikret Emek'te ele geçirilen silah ve patlayıcı maddeler. Kuvayi Milliye Derneği ve şüpheliler İsmail Yıldız ile Ergün Poyraz'da devlete ait çok gizli belgelerin ele geçmesi-suikast planları. Ergenekon örgütünün Türk Silahlı Kuvvetleri ve MİT ile ilgisinin bulunmadığı. Tuncay Güney'den elde edilen belgeler. Veli Küçük ve Mehmet Fikri Karadağ - Kuvayı Milliye Derneği (1919) ve milli güç birliği Türk intikam tugayının yeni hücre yapılanması ve Başbakan'a suikast planı. Şüpheliler Emin Gürses, Habip Ümit Sayın, Vedat Yenerer, Muammer Karabulut, Orhan Tunç ve Hayrettin Ertekin'in yakalanmaları Şüpheliler İlhan Selçuk, Kemal Alemdaroğlu ve Doğu Perinçek grubu, devlete ait çok gizli belgeler, Yargıtay ve NATO tesislerine yönelik eylem planlarının ele geçirilmesi. İP genel merkezinden elde edilen ruhsatsız silahlar ve çok gizli ibareli partinin karargah evleri projesi başlıklı askeri yapılanması. NATO tesislerine saldırı eylem planları. Danıştay saldırısı ve Osman Yıldırım'ın beyanları. İddianamede, mafya bağlantılı çıkar amaçlı suç örgütü liderleri başlığı altında, "Ergenekon terör örgütü dokümanlarında bulunan "mafyanın yeniden yapılanması (reorganizasyonu)" isimli doküman içeriğine göre şüpheliler Veli Küçük, (zafer kod) Muzaffer Tekin ve paşa (kod) M.Fikri Karadağ ile irtibatları bulunan organize suç örgütü liderleri reis (kod) Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet (hadi) Özcan, Yakup Kürşat Yılmaz ve Yaşar Öz'ün şüpheli sıfatıyla beyanlarının alındığı, yine dosyada mevcut bilgi ve belgelere göre ismi geçen Alaattin Çakıcı, Nuri Ergin ve Vedat Ergin'in tanık sıfatıyla ifadeleri alınıp dosyaya eklenmiştir" ifadeleri yer aldı.

Tanıklar ve gizli tanıklar başlığı altında ise, "Cumhuriyet başsavcılığımızca dosyada irtibatlı görülen birçok kişide tanık sıfatıyla ifadesi alınmak için çağrılmış, bazı kişilerin tanık olarak açıktan ifade vermelerine rağmen bazı kişilerin ise örgütün tehlikeli olması ve can güvenlikleri endişesiyle gizli tanık olarak ifade verdikleri ve bazılarının da devlet tarafından tanık koruma programına alınmaları taleplerinde bulundukları, bu şekilde ifadeleri alınıp dosyasına konulduğu, gizli tanıklarla alakalı olarak da gizli tanık prosedürünün işletilip kimliklerinin ayrı olarak mühürlü zarflar içerisinde mahsus yerinde saklanmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilmiştir. Son olarak, tanık beyanlarına göre Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombaları verdiği tespit edilen ve (zafer kod) Muzaffer Tekin'in korumalığını yapan, şüpheli Rasim Görüm yakalanarak sevk edildiği nöbetçi ağır ceza mahkemesi hakimliğince sorgusunu müteakip tutuklanmıştır. Şüpheli Halil Behiç Gürcihan'da elde edilen bazı bilgilerin TSK'ya ait gizli bilgi ve belgeler olması ve dijital inceleme raporlarında ortaya çıkan bazı örgütsel irtibattan sebebiyle yeniden ev ve işyerlerinde arama yapılıp ek ifadesi alınarak sevk edildiği nöbetçi ağır ceza mahkemesi hakimliğince sorgusunu müteakip tutuklanmıştır" ifadelerine yer verildi.

İddianamenin ikinci bölümünde, Ergenekon terör örgütünün yapısı ve örgütlenmesi ile amaçlanan anlatıldı. Örgütün kuruluşu ve oluşumu başlığı altında, "Ergenekon terör örgütü en başta, 'derin devlet' ifadesi ile anılan, ülkemizde birçok kanlı eylemler gerçekleştiren, gerçekleştirdiği bu eylemlerle ciddi kriz, kargaşa, anarşi, terör ve güvensizlik ortamı oluşmasını amaçlayan ve bunu kısmen de olsa başararak ülkemizin gelişme ve kalkınmasının önünde engel olan bir örgüttür. Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgilere göre NATO'nun komünizmle mücadele amacıyla birçok ülkede kurduğu bu örgütler, zaman içerisinde amaçları dışeaşbakan'a suikast planı. Şına çıkmış ve bir kısım kişi ve zümrelerin kendi amaç ve ideolojilerini gerçekleştirmek için kullanılan birer terör örgütüne dönüşmüştür. Dünyadaki birçok ülke, İtalya örneğinde olduğu gibi bu oluşumlarla gerekli mücadeleyi yapmış ve bunu başardıklarında 'hukuk devleti' olabilmişlerdir. Ne yazık ki, Ergenekon terör örgütü uzun yıllardır sürdürdüğü faaliyetlerle ülkemizin bir mafya ve terör cennetine dönüşmesine neden olurken, bazen bir mafya liderinin yaptığı eylem ve açıklamalarla hükümetlerin düşürülebildiği, bazen de bir terör örgütünün gerçekleştirdiği eylemlerle ciddi kaosların yaşandığı ülke olmamıza sebep vermiştir. Öte yandan gerçek ve sahip olduğumuz önemli şüpheliler bu örgütle çeşitli süreçler sonunda devletin tüm birimlerine sızıp devleti ele geçirmeyi amaçlamaktadırlar. Kurulan istihbarat birimi ile de bu amaçlarına ulaşmayı hedeflemekte, kurulan ulusalcı vakıf ve dernekleri istihbarat elde etmede kullandıkları gibi, çeşitli internet siteleri ve yayın kuruluşlarını da hem baskı unsuru hem de örgütün amacının propagandasını yapmaktadırlar" denildi.

Örgüt üyelerinden oldukları iddia edilen Abdullah Arapoğulları, Abdulmuttalip Tonçer, Ali Kutlu, Coşkun Çalık, Emin Caner Yiğit, Erol Ölmez, Kahraman Şahin, Muhammet Yüce, Murat Çağlar, Özer Korkmaz, Selim Akkurt ve Vatan Bölükbaşoğlu'nun örgütün silahlı tetikçi grubunda yer aldıkları; şüphelilerden Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Muzaffer Şenocak ve Fikret Emek'in örgüte ait bomba ve silahları gizledikleri, şüphelilerden Sami Hoştan, Emin Caner Yiğit, Tanju Okan, Hüseyin Gazi Oğuz, Mahir Cayan Güngör, Aydın Gergin, Yusuf Tuncer, Yusuf Görüm, Asım Demir, Ergün Poyraz, Muhammet Yüce, Vedat Yenerer, Hayrettin Ertekin'in ruhsatsız silah sahibi oldukları, şüpheliler İlhan Selçuk, Tuncay Hacıbektaşoğlu, Hayrettin Ertekin, Fikret Emek'in ruhsatsız av tüfeği sahibi oldukları ifade edilerek "Ergenekon terör örgütünün silahlı üyeleri oldukları anlaşılmaktadır" denildi. Ergenekon terör örgütünün hiyerarşik yapısı ve yöneticileri başlığı altında şu ifadelere yer verildi: "Dosyadaki delillerden ve örgütsel ilişkileri emir-komuta zincirindeki yerleri göz önüne alındığında; şüpheliler İlhan Selçuk, Veli Küçük, Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Kemal Yalçın Alemdaroğlu ve paşa (kod) Fikri Karadağ, Ergenekon terör örgütünün yapılanmasında gizli olan ve önemli kararları aldıkları, soruşturma kapsamında şu ana kadar deşifre edilebilen örgütün üst düzey sorumluları ve yöneticileri oldukları, her birinin sorumluluk ve görevlerinin farklı olduğu, belirtilen bölümün tamamı deşifre edilememiş ise de, bu şüphelilerin örgütsel oluşum içinde belirtilen görevleri yürüttükleri sonucuna ulaşılmıştır."

İddianamede, örgütün üniversite yapılanması ve siyasal faaliyetleri, örgütün sivil yapılanması, sistemle barışık olmayanların örgüte alınması ve Ergenekon örgütünün stratejisi de başlıklar halinde yer aldı.

En Çok Aranan Haberler