Ergenekon davasında, MİT tarafından TSK'daki Alevi yapılanmasına ilişkin rapor hazırlandığını ve kendisinin 30'a yakın akrabasını TSK'ya yerleştirdiğinin iddia edildiğini belirten sanık Cengiz Köylü, "Atılan bu iftiralar karşısında açıklamak zorunda kaldım. Alevi değilim." dedi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında savunmasını yapması için söz verilen tutuklu sanık İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi'ndeki bilgisayarlara ilişkin dosyaya gelen rapor olduğunu söyledi. Raporun bin 336 sayfa olduğunu ve 28 klasör eki bulunduğunu belirten Perinçek, "Daha üç ay geçmedi. Bunlar içinde lehe olan hususları incelemek gerekli." dedi. Henüz raporun tamamını inceleyemediğini belirten Perinçek, 14 Mayıs 2013 tarihli oturumda esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını yapacağını söyledi.
Balyoz Davası'nda 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Ergenekon davasının tutuksuz sanığı Albay Cengiz Köylü de son savunması için söz aldı. TSK'daki Alevi yapılanması iddialarını içeren ve MİT tarafından hazırlanan karargah evleri konusundaki bilgi notu nedeniyle suçlandığını belirten Köylü, "Bana iddianamede yöneltilen suçlamalar MİT'in ham duyumlara ve doğruluğu teyit edilmemiş iftiralara dayanıyordu. MİT'in karargah evleri bilgi notu, iftira ve hiçbir hukuki dayanağı olmadığı gibi gerçekleri de yansıtmamaktadır" dedi.
Bu bilgi notunda "Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda Alevi yapılanması, Cengiz Köylü'nün 30'a yakın akrabasını TSK'ya yerleştirdiği" şeklinde iddiaların bulunduğunu, iddianın kendisinin Alevi olduğu yalanına dayandırıldığını ileri süren Köylü, "Tam tersine benim akrabam olan bazı subaylar, TSK’den irticai faaliyetleri nedeniyle atıldı, bazısının da görev yerleri değiştirildi. Resmi kayıtlardan gerçeğe ulaşılabilir. İftiralar nedeniyle 5 yıldır burada tutukluyum. Ancak atılan bu iftiralar karşısında açıklamak zorunda kaldım. Alevi değilim." diye konuştu.
Halis Yavuz Işıklar da savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi. 45-50 yıldır yönetmen ve yapımcılık yaptığını belirten Işıklar, "2005 yılında geçirdiğim trafik kazasından dolayı 1,5 yıl hastanede yattım. Özürlü raporum var. Şeker, tansiyon rahatsızlığım var. Tedavi altındayım. Bırakın örgütü benim sokakta yürüyecek halim yok." ifadelerini kullandı.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile ilgili belgesel film çektiğini, çekimler sırasında emekli Orgeneral Şener Eruygur ile muhatap olduğunu belirten Işıklar, "Geçirdiğim kazanın ardından Şener Eruygur beni ziyaret etti." dedi. Teşekkür etmek amacıyla kendisinin de daha sonradan Şener Eruygur'u ziyaret ettiğini belirten Işıklar, "Atatürkçü Düşünce Derneği'nin genel başkanı olduğunu söyleyerek, gece için yer ayarlamam konsunda yardım istedi. Ben de yardımcı oldum. Gümüşsuyu'nda bir gece tertipledim." ifadesini kullandı.
Daha sonra tutuksuz sanık eski Askeri Yargıtay üyesi emekli Hakim Albay Tanju Güvendiren ile gazeteci Adnan Bulut ve Recai Alkan da esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yaptılar.
Bugün toplam 6 sanığın savunma yaptığı duruşma, 9 Mayıs 2013 tarihine ertelendi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, birinci iddianameden başlamak üzere sırasıyla sanıkların savunmalarının alınmasına devam edeceklerini açıkladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz