İSTANBUL (ANKA) – Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, Teftiş Kurulu’nun Adalet Bakanlığı’na bağlı olmasına ilişkin eleştirilerle ilgili, “Bu 1982 Anayasa’sı ile getirilen bir sistem. Biz bunu tanzim etmekle mükellefiz” dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in gazetelerin genel yayın yönetmenleri ile Sarıyer Hakimevi'nde bir araya geldi. Hakimevi’nden çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan. Ergin, gazete temsilcileri ile bir çok konuda görüş alış verişinde bulunduklarını ifade etti. Abdullah Öcalan’ın yanına sevk edilecek mahkumların belirlendiğini hatırlatan Ergin, “Bir çok alanda önümüze getirilen eleştire aşmak noktasındayız. Türkiye insan hakları konusunda çok büyük adım attı. Ama böylesine çok önemli olmayan bir konuda eleştirilmesine müsaade edilemez. Bu süreçte 5 kişi belli oldu. Bunların 4 tanesi PKK’lı 1 tanesi de TİKKO örgütü üyesi. Bu isimler seçilirken ziyaretçi geliş oranına bakıldı. Az ziyaretçisi olan seçilmeye çalışıldı. Hükümlünün ailesi için büyük külfet oluşturur çünkü adaya gidip gelmek. Güvenlik kriterleri ve bir takım kriterler değerlendirildi. Mahkum seçimi de bu sabah itibari ile tamamlanmış oldu” dedi.
-YARGI REFORMU STRETEJİSİNİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI-
Ergin, yazılı basının temsilcileri ile son günlerde basında yer alan yayınlar üzerine görüştüklerini söyledi. “Türkiye’de 2003 yılından itibaren hakim ve savcılar hakkında gelen şikayetlerin incelenmesi ve soruşturmaya geçilme oranının 2002’ye göre yarı yarıya azaldığının altını çizerek şöyle dedi:
“Biz hakim ve savcılarımızın çalışma barışını sağlayabilmek için onlarla ilgili asılsız iddiaları bakanlıkta süzgeçten geçirmek suretiyle, onları taciz etmeyecek, onların çalışmalarını sabote etmeyecek, zemin hazırlamaya çalıştık. Yapılan yayınların aksine hakim ve savcılarımıza yönelik şikayetleri bakanlık çok ciddi bir süzgeçten geçirdi. Buna ilişkin rakamlar paylaşıldı. Yarın öbür gün bunlar yayınlandığında, olgu ile algının çok farklı olduğunu göreceğiz. Çünkü yapılan faaliyetler algılama arasında fark var. Yapılan yayınların içerik itibari ile doğru olamadığını dair bilgilerimizi paylaştık basın temsilcileri ile. Bütün bunları değerlendirdik. Bütün bu sıkıntıları çözebilmek için bu tartışmalar ortada yok iken kamuoyu gündemine getirdiğimiz Yargı Reformu Strateji belgesi içerisinde biz teklif etmiştik. Bu teklifin içerisinde Teftiş Kurulu’nun bakanlığa bağlı olması eleştiriliyor. Bu 1982 Anayasası ile getirilen bir sistem. Bunu biz tanzim etmedik. Biz uygulamakla mükellefiz. Bu anlamda yasaları uygularız, ama aksıyan boyutları değiştirilmesi için gayret içerisindeyiz. Bu da nedir? Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde ortaya koyduğumuz kurulun geniş tabanlı ve uluslararası belgelerle öngörülen şekilde yeniden yapılandırılmasına paralel olarak, Teftiş Kurulu’nun HSYK’ya bağlanması, ceza işlemlerinin HSYK’ya bağlanması, HSYK’nın bağımsız bütçesinin olması, bağımsız sekretaryasının olması. Bu tartışmalar ortada yokken bunları biz söyledik. Buda bu belgenin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Önümüzdeki süreçte bütün bu tartışmaları sona erdireceğiz. Değişiklikleri yapabilirsek. Bunun için Anayasa değişikliği de gerekli. Bunları ilgililerle de paylaştık.”
-5 YILDA 69 HAKİM VE SAVCI DİNLENDİ-
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ergin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’nin dinleme iddialarının sorulması üzerine şu yanıtı verdi:
“Bu soruşturmalar son 5 yılda toplam 69 hakim ve savcı ile ilgilidir. Dinleme kararı verildiğini söyledik. Toplam 6 dosya var. 69 hakim ve savcıyla ilgili 5 yılda alınan karardır. Yetkili mahkeme bunu değerlendirir. Ve karar verir. Bunu başka yürütme organının, bakanlığı ve siyasetçinin değerlendirmesi doğru değildir. Alınan karar yargı kararıdır. Bunun dışındaki bilgiler doğru değildir. Bunlar hep teknik konulardır. Bunları bilmeden yapılan yorumlar yanlıştır. Ben bunları ifade ediyorum. Bu tartışmaları kulaktan dolma bilgiler ile konuşmak doğru değildir. Bundan sonra da gerekli bilgilendirme yapılacaktır.”
-YARGITAY DİNLENMEDİ-
Ergin Yargıtay’ın dinlenme iddialarına ilişkin bir soruya, Yargıtay’ın dinlenmediği ilere sürerek, “Yargıtay kanuna tabi olan kişilerin sayısı bellidir. Yargıtay 1. Başkanı, Başkanvekilleri, daire başkanları, Yargıtay üyeleri, Yargıtay Başsavcıları ve Başsavcı vekilidir. Bunların dışındaki hakim ve savcılar başka bir kanuna tabidir. Bunlar teknik konular. Bunlar bilinmeden yapılan yorumların önemli bir kısmı yanlış. Bizim bilgilendirmelerimizi dikkate alın. Tartışmalar doğru değildir” şeklinde yanıtladı. (ANKA)