HABER

Ergin'den önemli cezaevi açıklaması!

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2007-2008 yıllarında yeterli sağlık hizmeti alamadıkları için yaşamını yitirmiş hükümlü ve tutuklunun bulunmadığını söyledi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2007-2008 yıllarında yeterli sağlık hizmeti alamadıkları için yaşamını yitirmiş hükümlü ve tutuklunun bulunmadığını söyledi. Ergin DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın soru önergesine verdiği yanıtta, cezaevlerinde yatalak vaziyette ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan hükümlü ve tutuklu sayısının ise 14 olduğunu bildirdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin sağlık sorunlarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Bakanlığınca tutuklu ve hükümlülerin sağlık sorunlarına ilişkin yapılmış pek çok çalışmanın bulunduğunu ifade eden Bakan Ergin, 2009 yılında Ankara Üniversitesi’nin Toplumla Buluşma Projesi kapsamında Ankara Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tutuklu ve hükümlü kadınlara meme kanseri ve rahim ağzı kanseri eğitimi verildiğini ‘papsmear’testi yapıldığını kaydetti. Yine 2009 yılında İzmir Barosunun öncülüğünde Bergama M Tipi Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda diş sağlığı kapsamında sağlık taraması, Akik Lions Kulübü Derneği’nce Bakırköy Kadın Ceza ve Tutukevi bünyesindeki mahkumlara göz sağlığı taraması, Uluslar arası Lions Dernekleri’nce Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevinde diabet taraması yapıldığını söyledi.

Bakan Ergin, ceza infaz kurumlarında sağlık sorunları hayati tehlike doğuracak nitelikte olan ve acil tedavi edilmesi gereken kişilerin rakamları konusunda ise net bilgilerin verilemediğini söyledi. 2007-2008 yıllarında yeterli sağlık hizmeti alamadıkları için yaşamını yitirmiş hükümlü ve tutuklunun bulunmadığını belirten Ergin, “Yatalak vaziyette ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan kişi sayısının 14 olduğu, bu durumda olan tutuklu ve hükümlülerin bakımının, özürlülük oranına ve genel sağlık durumlarına göre, hastanelerde bulunan mahkum koğuşlarında hastane personelince veya refakat edebilecek yakını tarafından yapıldığı”nı bildirdi.

-“ANTİDEPRESAN İLAÇLAR PAHALI OLSA DA YAZILIYOR”-

Bakan Ergin, soru önergesine verdiği yanıtta, diğer ilaç gruplarına göre daha pahalı olan antidepresan ilaçların belli bir ekonomik maliyeti olmasına karşın, doktorlar tarafından hükümlü ve tutukluların psikolojik sorun ve hastalıklarının tedavisi amacıyla reçete ile yazıldığını da söyledi. Ergin “İlacı kullanacak kişiye, ilaca başlanmadan önce, ilacın etkileri hakkında gereken uyarıların ve bilgilendirmelerin yapıldığı, belli bir zaman sonra da kontrole gelinmesinin hatırlatıldığı, bu tür ilaçları kullananlar için belirli zaman aralıklarında gerekirse tür ve doz ayarlamalarının yapıldığı, doktorların kontrolü altında kişinin ruh sağlığına en uygun tedavinin saptanarak kullanıldırıldığı”nı kaydetti.

-“İLK MUAYENE CEZAEVLERİNDE”-

Bakan Ergin ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların ilk muayene ve tedavi hizmetlerinin kurumda verildiğini ancak gerekli görülmesi halinde hastaneye sevk edildiğini ifade etti. Ergin “Ceza infaz kurumlarında barındırılan hükümlü ve tutukluların sağlık sorunları ile ilgili gerekli her türlü tetkik ve tedavinin özenle yerine getirildiği, infaz kurumlarında yaşayan hükümlü ve tutukluların, özgürlüğünden yoksun olmayan her vatandaşın yararlanabildiği sağlık haklarından ve hizmetlerinden öncelikli olarak yararlandırıldığı, tıbbi gereklilik ve mevzuata uygun hareket edildiği, ihlallerin yapıldığına ilişkin somut şikayetler geldiğinde de adli ve idari yönden gerekli inceleme ve soruşturmaların yapıldığı”nı belirtti. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler