HABER

Ergin:''Deniz feneri dosyası 4 ayda bize geldi''

Ergin:''Deniz feneri dosyası 4 ayda bize geldi''

ANKARA (ANKA) – Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Deniz Feneri davası dosyası ile ilgili olarak, Almanya ile Türkiye arasındaki cezai konularda adli yardımlaşmaya ilişkin taleplerin ve ceza işlerinde karşılıklı adli yardımın, Avrupa sözleşmesi hükümlerince yerine getirildiğini söyledi. Ergin, Frankfurt Bölge Mahkemesi Savcılığı'ndan, 16 zanlı hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 24 Nisan 2009'da adli yardım talebi geldiğini belirterek, "Evrak Alman makamlarınca düzenlendikten tam 3 ay sonra bakanlığımıza teslim edildi. Diğer dosyada da Alman makamlarının bu evrakları Türkiye'ye ulaştırması 4 ayı almıştır" dedi.

Ergin, TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtladı. Ergin, milletvekillerinin Almanya'daki Deniz Feneri davası ile ilgili sorularını yanıtlarken, Türkiye ile Almanya arasında cezai konularda adli yardımlaşmaya ilişkin taleplerin, ceza işlerinde karşılıklı adli yardımın Avrupa sözleşmesi hükümlerince yerine getirildiğini söyledi. Ergin, bu talepleri iletmede Adalet Bakanlığı'nın, merkezi makam olarak belirlendiğini anımsatarak, sözleşme çerçevesindeki adli yardım taleplerinin, Türkiye ile Almanya arasında 1974 tarihli protokol gereğince, iki ülkenin dış temsilcilikleri aracılığıyla diğer ülkelere iletildiğini anlattı.

Ergin, Frankfurt Bölge Mahkemesi Savcılığı'ndan, 16 zanlı hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 24 Nisan 2009'da adli yardım talebi geldiğini belirterek, evrakın Alman makamlarınca düzenlendikten tam 3 ay sonra bakanlığa teslim edildiğini söyledi. Ergin, "Diğer dosyada da Alman makamlarının bu evrakları Türkiye'ye ulaştırması 4 ayı almıştır. Adalet Bakanlığında evrakın giriş ve çıkışı arasında 1 ile 4 gün arasında zaman harcaması var. Bunun ötesinde bakanlıkta hiçbir aksaklık, gecikme söz konusu olmadı" dedi.

Ergin, Deniz Feneri davasıyla ilgili olarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu ve Frankfurt Bölge Mahkemesi Savcılığının, Adalet Bakanlığından adli yardım talebi olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu; "Bunlardan birincisi; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, başsavcılıkça Alman makamlarımızdan bilgi, belge teminine yönelik olarak düzenlenen adli yardım evrakı, Almanca tercümeleriyle 25 Eylül 2008'de bakanlığımıza ulaştı. 26 Eylülde ise Alman yetkili makamlarına iletilmek üzere, Frankfurt Başkonsolosluğumuza gönderildi. Dışişleri Bakanlığı ve Frankfurt Başkonsolosluğumuza iletilen 20 Ekim ve 30 Ekim 2008 tarihli iki ayrı yazımızla da Almanya yetkili makamları nezdinde girişimde bulunularak, adli yardım talebine ilişkin cevapların, çabuklaştırılması ve sonucundan bilgi verilmesi talep edildi. Dışişleri Bakanlığından alınan 18 Aralık 2008 tarihli yazıyla, Federal Adalet Dairesinden alınan 5 Aralık 2008 tarihli yazıya atfen, Frankfurt Savcılığınca adli yardım yoluyla talep edilen bilgi, belgelerin ceza davası sonucunda verilen karar hariç olmak üzere, 1 aylık süre zarfında ibraz edilebileceğinin ifade edildiği belirtildi. Alman yetkili makamlarından istenilen evrak, Dışişleri Bakanlığının 24 Şubat 2009 tarihli yazısı ekinde bakanlığımıza ulaştı, aynı gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına kurye ile teslim edildi."

BAZI DURUMLARDA 1 YILA KADAR ÇIKIYOR

Ergin, daha önce benzer şekilde talep edilen adli yardım evraklarıyla ilgili cevapların 5-6 aydan önce bakanlığa ulaşmadığını, bazı durumlarda bu sürenin 1 yıla kadar çıktığını söyledi. Adalet Bakanlığına ulaşan evrakın işleminin ivedilikle yapıldığını, bilgi ve belge temini talebine ilişkin evrağın, Alman makamlarınca ikmal edilerek, Berlin Büyükelçiliğine ulaştırılmasının 4 ayı bulduğunu ifade eden Ergin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının adli yardım talebine cevaben alınan evrakın tercüme ettirilmesi, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının görev ve yetkisi dahilinde bulunduğunu vurguladı.

Deniz Feneri davası dosyası ile ilgili bakanlıkta hiçbir aksaklık ve gecikmenin söz konusu olmadığını belirten Bakan Ergin, bakanlığının yazışmalarda üzerine düşeni yaptığını, süreci yavaşlatmayıp, hızlandırdığını kaydetti.

110 BİN TUTUKLU

Ergin, ceza infaz kurumlarındaki yatak sayısının Ocak 2007 itibariyle 74 bin 140, hükümlü ve tutuklu sayısının 70 bin 277, Ocak 2008 itibariyle yatak sayısının 86 bin 387, hükümlü ve tutuklu sayısının 90 bin 837, 14 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ise yatak sayısının 103 bin 904, hükümlü ve tutuklu sayısının 110 bin 880 oluğunu bildirdi.

En Çok Aranan Haberler