YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ergün: Üniversite Teknoloji Ofislerine Her Yıl 1 Milyon Lira Destek Vereceğiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK...

Ergün: Üniversite Teknoloji Ofislerine Her Yıl 1 Milyon Lira Destek Vereceğiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK ile 10 üniversite arasında imzalanan protokol ile üniversiteleri sanayi ile buluşturacaklarını söyledi. Ergün, "Bu amaçla teknoloji transfer ofislerine her yıl 1 milyon lira destek sağlayacağız. Bu desteği 10 yıl boyunca sürdüreceğiz." dedi.

TÜBİTAK ile 10 üniversite arasında 1513 - Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı kapsamında işbirliği antlaşması yapıldı. Program ile Teknoloji Transfer Ofislerinin proje esaslı olarak üniversitedeki bilginin ticarileştirilmesine katkı sağlayacak çeşitli faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanıyor. TÜBİTAK Başkanlık Binası'nda düzenlenen imza törenine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, program hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasında kilit rol oynayacak kurumların başında üniversitelerin geldiğini belirten Bakan Ergün, üniversitelerin sayılarının artırmakla birlikte, etkinliklerini de artırmaya çabaladıklarını belirterek,"Üniversitelerimizin niteliklerini ve kapasitelerini artırmak için yoğun gayret gösteriyoruz. Bu açıdan bakanlığımızın hem üniversiteye hem de sanayiye dönük olan yeni yüzünü, misyonunu hepimiz çok önemsemeliyiz. Üniversitelerini gelişmesinin doğrudan yansıyacağı alanlardan biri sanayi alanıdır." diye konuştu.

Üniversiteler ile teknoloji arasındaki işbirliğinin en önemli aşaması olarak teknoparkları gösteren Ergün, son 10 yılda teknopark sayısını 49'a yükselttiklerine ve bunlardan 34'ünün faal olduğuna dikkat çekti.

ÜNİVERSİTELERE 10 YIL BOYUNCA HİBE DESTEĞİ

Gerçekleştirilen ‘Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı’ ile üniversite sanayi işbirliği konusunda yeni adım attıklarını dile getiren Ergün, şu ifadeleri kullandı: "Bu adımda TÜBİTAK aracılığıyla üniversitelerdeki bilimsel çalışmaların sanayiyle buluşmasını sağlamak amacıyla teknoloji transfer ofislerine her yıl 1 milyon lira destek sağlamak. Bu desteği 10 yıl boyunca sürdüreceğiz. Tabii her yıl bu üniversitelerin performansına bakılacak. Bu yıl desteklemeye başlayacağımız 10 üniversite ile protokoller imzalandı ama önümüzdeki yıl için yeni 10 üniversitede teknoloji transfer ofisleri destek programı işleyecek."

Rekabetçi yeni ürünlerin ortaya çıkmasını, buluşların patentleşerek kullanıma sunulmasını, üniversitelerin daha fazla hibe destek programlarından yararlanmalarını ve girişimciliği teşvik etmeyi hedeflediklerinin altını çizen Ergün, üniversitelerdeki bilimsel çalışmaları kampüsün dışına çıkarmak, sanayiciyle buluşturmak adına önemli bir fonksiyon icra edeceğini bildirdi. Ergün, program, üniversitelerin teknoloji ve yenilik için ağırlığını artıracağına vurgu yaptı.

"39 ÜNİVERSİTE BAŞVURDU, 10'UNUN DESTEKLENMESİ KARARI ALINDI"

1513-TTO Destekleme Programı'na 39 üniversitenin başvurduğunu belirten Ergün, teknoloji transfer ofisinin deneyimine, yetkinliğine, personel yapısına, sunulan projenin hedeflerini ve projeni çıktıları ile iş planına göre değerlendirmelerin ardından 10 üniversiteyi desteklenme kararının alındığını kaydetti. Ergün, üniversitelerin isimlerini şöyle sıraladı: "Boğaziçi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi."

BAKAN ERGÜN'DEN HALAYLI BENZETME

Üniversite rektörlerine seslenen Ergün, "Baş rolü onlar çekecektir. Hani halayda biri mendili sallar ya, mendili siz sağlayacaksınız. Siz nasıl hareket ediyorsanız başkasın ona göre hareket edecek. Bütün işin başını sizin çekmeniz gerekiyor ki ülkemiz 2023 hedeflerine varabilsin." dedi.

Açılış konuşmasının ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile desteklenecek 10 üniversitenin rektörleri proje sözleşmelerini imzaladı. Daha sonra toplu fotoğraf çektirildi.

ÜNİVERSİTELERİN DENEYİMİ SANAYİYE AKTARILACAK

TÜBİTAK tarafından üniversiteler bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisleri'nin güçlendirilmesi ve yenilerinin kurulmasına teşvik amacıyla ilk kez 1513-Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı başlatıldı. Destek programı kapsamında 2 Kasım 2012'de açılan çağrıya 39 üniversite başvurdu. 39 üniversitenin başvurusu, Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu Yürütme Komitesi tarafından değerlendirildi. Kuruluşun TTO deneyim ve yetkinliğinin yeterliliği, proje hedefleri, çıktıları ve başarı ölçütlerinin uygunluğu, TTO organizasyon yapısının ve personelin uygunluğu, proje bütçesi ve gider kalemlerinin uygunluğu ile iş planının uygunluğu kriterlerine göre yapılan değerlendirme sonunda destek verilecek 10 üniversite belirlendi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler