Dünyada çocukluk çağı aşılamaları için başarılı programlar oluşturulmasına ve uygulanmasına rağmen erişkinlerde aşılamanın hep ihmal edildiğini belirten Prof. Dr. Necla Tülek, oysa erişkinlerin de bazı aşılamalara gereksinimi bulunduğunu söyledi. Erişkinlerin günümüzde 25'e yakın enfeksiyon hastalığından aşı ile korunmasının mümkün olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tülek, erişkin aşılamanın hem bireyi korumak hem de toplumda enfeksiyon dinamiğini kontrol altında tutmak için önemli olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Tülek, erişkin aşı önerilerinin yaşa, cinsiyete, mevcut sağlık şartlarına, seyahat planı ve yaşam şartlarına, mevcut çocukluk çağı aşı programına, hatta birlikte yaşadığı kişilerin sağlık durumlarına göre değiştiğini ifade etti. Kişinin hastalıkla karşılaşma riski, olası hastalığın etkileri, hastalıktan diğer korunma yöntemleri, aşının etkinliği, olası yan etkiler, aşının toplumdaki yangı dinamiğine etkisi ve maliyet değerlendirilerek aşı programı oluşturulması gerektiğine değinen Tülek, "Erişkinlerin aşılanması uzman görüşü alınıp, yarar ve zarar oranı göz önünde bulundurularak yapılmalıdır" dedi.
Erişkin aşı önerilerinin yaşa, alttaki hastalık ve sağlık şartlarına, mesleğe ve uğraşılara göre dört başlıkta toplanabileceğini dile getiren Tülek, "Genel olarak her erişkin difteri, tetanos, kızamık, kabakulak, kızamıkçık için bağışık olmalıdır. Difteri ve tetanos için yaşla birlikte bağışık yanıt azaldığından, hastalıktan korunmanın en önemli yolu daha önce tam doz aşılanmış bile olsa her 10 yılda bir rapel aşı yapılmasıdır. Daha önce aşılanmamış kişilerde ise önce aşı şeması tamamlanır, sonra rapelleri yapılır" diye konuştu.
İleri yaşlarda grip ve pnömokok enfeksiyonlarının komplikasyonlarının arttığına ve ölümlere neden olabileceğine dikkat çeken Tülek, bu nedenle 65 yaş üstündeki kişilere bir kez pnömokok aşısı, her yıl sonbaharda grip aşısı yapılmasının önemine işaret etti. Gebelerde ise tetanos ve grip aşısının hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlığı açısından önemli olduğuna değinen Tülek, kronik kalp, akciğer, böbrek hastalığı gibi hastalıkları olanlarda da grip ve pnömokok aşılarının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Ailede Hepatit B enfeksiyonu olanlar ve diyaliz hastaları, sık kan ürünü alanlar, sağlık personeli, toplum güvenliği için çalışan yetişkinlerin Hepatit B'ye karşı aşılanması gerektiğini hatırlatan Tülek, şöyle devam etti:
"Altta yatan sağlık şartlarına ve kullanılan ilaçlara göre aşı önerileri uzman görüşü alınarak ve her birey bazında değerlendirilerek yapılmalıdır. Riskli bölgelere yurt dışı seyahatler öncesi, hem aşıyla korunulabilir hastalıklar hem de diğer bulaşıcı hastalıklara karşı korunmak için hekime danışmak gerekir. Aşılar sağlık kuruluşunda ve bu konuda deneyimli kişiler tarafından yapılmalı ve kayıt edilmelidir. Ülkemizde erişkinlerimiz aşılanmaya önem vermelidir."