HABER

Erkeklerde kadınlardan daha sık görülüyor! Bunlardan kaçının

Göğsünüzde ağrı ve yanma varsa, yokuş ve merdiven çıkarken ağrılarınız artıyorsa, kalbinizi kontrol ettirin. Fazla kilodan, aşırı yorgunluktan, içki ve sigaradan, şeker hastalığından, stresten, düzensiz beslenmeden, kaçının. Tatillerden önce kalbinizi kontrol ettirin.

Erkeklerde kadınlardan daha sık görülüyor! Bunlardan kaçının

İHA muhabirinin, Türk Kalp Vakfı'nın internet sitesinden derlediği bilgilere göre, kalp krizi, kalp kasının bölgesel kansız kalması ve bunun sonucu ortaya çıkabilen fonksiyon bozukluğu olarak tarif ediliyor. Kalp krizi, erkeklerde kadınlardan 3-4 kere daha sık görülüyor.

Ateroskleroz (koroner damarların daralması ve nihayet tıkanması) olan kalp krizini hazırlayıcı sebepler şunlar: Kanda kolesterol ve diğer kan yağlarının artması, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, sigara, fazla hareketsizlik, ruhi gerginlik ve fazla kilo.

KALP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Kalp hastalığının belirtileri ise şöyle sıralanıyor:"Daha önce hafif seyreden ve hemen geçen göğüs ağrısının, sıkıntı hissiyle birlikte daha uzun ve ağır seyretmesi. Enfarktüse bağlı tansiyon düşüklüğü ve kalbin elektrik ritmi bozukluğu belirtileri, özellikle ağrı sırasında veya sonunda ortaya çıkan halsizlik, baş dönmesi ve soğuk terleme.

Uzmanlar, kalple ilgili herhangi bir rahatsızlıkta, tam istirahat haline geçilip en yakın kimseden yardım istenilmesi gereğine işaret ederek, "Hasta, en yakın hastaneye ambülans ile fazla hareket ettirmeden nakledilmeli. Veya en yakın doktor ve özellikle kardiyolog çağrılmalı. Bir doktor tarafından görülünceye kadar yatakta istirahat edilmeli" önerilerinde bulunuyor.

"YORULURSANIZ 15-20 DAKİKA KADAR DİNLENİN"

Hastalık gelmeden risk faktörlerini kontrol altına almanın en iyi tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan uzmanlar, kalbin fazla yorulmasını önlemek için uyulması gerekenleri de şöyle açıklıyor:

"Günde 3 öğün ve eşit miktarlarda yemek yemelisiniz. Sizi üzen, sinirlendiren, kızdıran durumlardan, kimselerden ve konulardan kaçınmaya çalışın. Çok soğuk veya sıcak iklimde bulunmaktan kaçının. Faaliyetlerinizi kalbinizin dinlenmesine zaman ayıracak şekilde düzenleyin. Örneğin, ağır işleri gün içinde dağıtın ve araya hafif işler koyun. Bütün işlerinizi sabah yapmaya çalışmayın. Bir kısmını öğleden sonra ve akşam yapın, arada dinlenin. Yorulursanız, her ne yapıyor olursanız olun, 15-20 dakika kadar dinlenin. Günlük işlerinizi planlayın, böylece acele etmeden ve sinirlenmeden bütün işlerinizi tamamlayın. Sabah ve ögleden sonra olmak üzere en az 2 kere 20-30 dakika istirahat edin. Bunun için yatmanız gerekmez, yalnız dinlenin. En az 6-8 saat uyumaya çalışın. Çalışırken kollarınız omuz düzeyinin üstünde olursa, kalbinizin fazla çalışmasına sebep olur. Pencere silmek, çamaşır asmak gibi işlerden kaçının."

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler