Erken emeklilik, normal şartlardan farklı olarak emeklilik hakkının vaktinden önce elde edilmesidir. Bu durum ancak bazı istisnai durumlarda olabilmektedir. Örneğin emeklilik yaşının erkene çekilmesi kadınlar için doğum borçlanması ile olabilir. Erkekler için de askerlik borçlanması fırsatı bulunmaktadır. Engelli, devamlı suretle bir başkasının bakımına ihtiyaç duyan bir çocuğa sahip olan anneler de erken emekli olabilmektedir. Bunun dışında ilk sigorta başlangıcı eski tarihlerde yani emeklilik yaşı ile ilgili kanunların farklı olduğu bir dönemde yapılmış kişiler güncel emeklilik yaşından erken emekli olabilmektedirler.
Bağ-Kurlular için beklenen prim indirimi düzenlemesi yolda! Milyonlarca küçük esnaf ve çiftçinin yararlanacağı düzenleme ile 9000 gün olan prim gün şartı, 7200 güne düşecek. Peki, kimler prim indiriminden faydalanabilecek? Bağ-Kur prim gün indirimi ne zaman yürürlüğe girecek? EYT’liler bu düzenlemeden yararlanabilecek mi? Emeklilik için yaş şartı kalkacak mı? Tüm merak edilen soruların yanıtları ve prim indirimi ile ilgili detaylar haberde...
Erken emeklilik hayali kuranların başvurduğu iki yöntem doğum ve askerlik borçlanması için yatırılan primler 100-150 bin TL bandına yükselmişti. Hizmet borçlanması için yatırılan primlerin bir kısmı ise vergi indirimi yoluyla geri alınıyor. SGK’ya borçlanma yaptığı halde vergi indirimi hakkından yararlanmamış olanlar beş yıllık zaman aşımı süresinde vergi düzeltme talebinde bulunarak geriye dönük indirim hakkından yararlanabiliyor.
İkinci emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi için geri sayım başladı. Kulisler hareketlendi, 5 yıl erken emekli olabilirsiniz. 1 milyon kişinin yararlanacağı belirtilen düzenlemede şartlar neler? SGK Uzmanı çalışmada son durumu anlattı.
Bayram tatili sonrası Meclis’i yoğun bir gündem bekliyor. Meclis'in önüne gelecek düzenlemelerin içinde çok önemli reformlar da bulunacak. Bunların en başında ev kadınlarının erken emekliliği geliyor. Ev kadınları isteğe bağlı şekilde emeklilik için başvurduğunda sigorta primlerinin 3’te 1’ini devlet ödeyecek. Böylece asgari ücret üzerinden prim yatıranın 25 bin liralık ödemesi devletten sağlanacak. Öte yandan Bağ-Kur prim eşitlemesi ile 5 yıl erken emeklilik için de adım atılması bekleniyor.
Milyonlarca çalışan erken emeklilik hayali kurarken prim günü eksik olan vatandaşlar için de çalışmalar hız kazandı. 10 yıl erken emeklilik için yaş prim tablosu ne?
Bağ-Kur prim eşitlemesi için çalışmalar devam ediyor. Düzenlemeyle birlikte yaklaşık 1 milyon kişi erken emeklilik hakkına kavuşacak. Erkeklerde emeklilik yaşı 60'a, kadınlar da ise 58'e düşecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Çalışmalarımıza başladık. Burada 5 yıl kazanıyorlar aslında, 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı tanımış oluyoruz" dedi.
Emekli olmak isteyenler dikkat! Eksik günleri nasıl tamamlamalısınız, EYT'de SSK'dan mı Bağkur'dan mı emekli olmak daha avantajlı, emeklilikte 1260 gün detayı nedir? SGK Uzmanı Özgür Erdursun emeklilikte merak edilenleri adım adım anlattı. İşte detaylar...
Erken emeklilik konusunda atılacak adımlar milyonlarca kişinin radarında kalmaya devam ediyor. Bu kapsamda OVP’de ortaya konulan maddeler için çalışmalar devam ediyor. Gelen kulis bilgisine göre en sıcak çalışma ev kadınlarının erken emekliliği konusunda. Bağ-Kur prim eşitlemesi ile 9000 prim gününü 7200’e düşürecek çalışma orta vadeye ertelendi. Kademeli emeklilik düzenlemesi ise ‘EYT’nin oluşturduğu maliyete takıldı.
Aile Koruma Paketi ile çalışma imkanı olmayanlar ev kadınlarına sosyal güvence getirecek emeklilik reformu için adım atılacak. Sayısı 1 milyonu bulan Bağ-Kur’lu küçük esnafın ise prim gün sayısı 2008 sonrası SSK’lıya eşitlenecek. Böylece prim günü 9000’den 7200’e çekilecek ve 5 yıl erken emekli olunabilecek. İşte haberin detayları…
Kuaför, terzi, bakkal, berberi Bağ-Kur prim eşitlemesi için gün sayıyor. Sayıları yaklaşık 1 milyon olan Bağkur’lu için 5 yıl erken emekliliğin önü açılıyor. 9000 prim günü için indirimli bugünkü değerlerden 1.770.219 TL prim ödemesi gereken Bağ-Kur’lular için hesaplamada bulunan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, “Emekli olduğunda 10.000 TL emekli aylığı alır. Bu kadar parayı biriktirebilse ana parası da cebinde kalır aylık 60.000-65.000TL faiz gelir elde eder” dedi.
Yaşamlarının bir döneminde çalışıp, çocuk yaptıktan sonra işe ara veren ve emeklilik için gün sayan kadınlar için önemli bir fırsat ortaya çıktı. Kadınlar 6 yıl erken emekli olabilir. Peki şartlar neler?
Orta Vadeli Program ve seçim beyannamesi çerçevesinde çalışma hayatı ve emeklilik konularında yeni reformlar hazırlanıyor. Toplumun hemen her kesimini ilgilendiren önemli değişiklikler belli bir takvim çerçevesinde hayata geçirilecek. 5 adımlı yeni düzenlemenin detayları belli oldu. Memura 3600 ek gösterge, ev kadınına erken emeklilik, Bağ-Kur primlerinde değişiklik, ikinci emekli maaşı ve mesai saatleri gibi konularda adımlar atılacak.
EYT'yi kıl payı kaçıranlar için erken emeklilik fırsatı doğdu. Emeklilere yapılan ek zammın ardından, Bağ-Kur primlerine yönelik düzenleme yolda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 1 milyon kişinin erken emekli olmasını sağlayacak düzenlemeyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Bağkur prim sayısı 7200 güne inecek. Kimler erken emeklilikten yararlanabilecek? Erken emeklilikte şartlar neler? Peki Bağkur prim eşitlemesi ne zaman yasalaşacak?
Emekli olma planı yapanlar bu haber sizi ilgilendiriyor! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 1 milyon Bağ-Kur'lunun beklediği erken emeklilik adımı için açıklamada bulundu. Bağ-Kur prim eşitlemesi düzenlemesi ile 9000 günden 7200 güne düşürülmek istenen çalışma günü için Bakan Işıkhan, 'O söz mutlaka yerine gelecek' dedi.
SGK malulen emeklilikten yararlanacak hastalıkların listesini değiştirdi. Peki kimler erken emekli olabilir? Şartlar nelerdir?
2000-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) girişi olan SSK ve Bağ-Kur’lu milyonlarca çalışan kademeli emeklilik yasasını bekliyor. Tıpkı EYT’liler gibi erken emekli olmak için hesap kitap yapan çalışanların bu talebine çözüm yolu aranıyor. Kademeli yaş şartları için şu anda Meclis gündeminde olan yeni bir yasa teklifi, 2000 sonrasında işe başlayanlar için önemli değişiklikler öneriyor. Peki kademeli emeklilik şartları neler? İşte detaylar...
EYT'nin ardından kademeli emeklilik müjdesi geldi. 2000- 2008 arası SGK girişi olanlar torba yasa maddelerinde erken emeklilik teklifi olup olmadığını merak ediyor. Erken emeklilik için yeni formüller masada. Peki kademeli erken emeklilik ne zaman yürürlüğe girecek, erken emeklilikten kimler faydalanacak?
Erken emeklilik için adım atılıyor. Milyonları ilgilendiren ikinci bir torba yasa Meclis gündemine geliyor. Yeni düzenleme ile ev kadınları için sosyal güvence desteği ve emeklilik yolu açılacak. Primlerin 3’te 1’i devlet tarafından ödenecek. Asgari ücret zammı ile destek daha da artacak. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, milyonların beklediği erken emeklilik düzenlemesine ilişkin detayları anlattı.
Erken emeklilik şartları milyonlarca çalışan tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. EYT yasası ile birçok kişi erken emekli olurken, kapsam dışında kalanlar içinse formüller ortaya çıktı. İşte emekliliği öne çekecek o 8 koşul...
80 maddelik torba yasa bu hafta Meclis'e sunulacak. Torba yasada yer alan başlıklardan birisi de ev kadınlarına emeklilik hakkı getirilmesi. Öte yandan torba yasada şans oyunlarında ikramiye dağıtım oranının da artırılacağı belirtiliyor.
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ikinci bir torba yasa daha Meclis gündemine geliyor. Yeni düzenleme ile ev hanımlarına sosyal güvence desteği ve emeklilik yolu açılacak. Son hazırlıkları yapılan teklifin, kısa süre içinde Meclis'e sunulması bekleniyor.
5 milyon kamu çalışanının erken emekli olmasının önünü açacak detaylar belli oldu. Buna göre memurlar da borçlanma ve isteğe bağlı sigorta gibi haklardan yararlanabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 19 Ekim 2023’te yayımlanan genelgede hizmet borçlanmaları ile sigorta başlangıç tarihinin öne çekilmesi imkanı sağlandı. Yargıtay kararı üzerine yapılan bu düzenlemeye hizmet borçlanması yapan memurların borçlandıkları süre, emeklilik hesaplanırken sayılabilecek.
Erken emeklilik haklarına sahip mesleklerin listesinin yeniden yayımlandığı ve bu kapsamda kamuda, madende, havacılık, sağlık sektöründe çalışanlar ile öğretmenlerin erken emekli olabileceklerine yönelik iddiaya açıklama geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Mevcut Kanun maddesinde yeraltı işleri ile insan sağlığına ilişkin işlerde çalışan sigortalılar fiili hizmet süresi zammı kapsamında bulunmaktadır” denildi.
Bağ-Kur prim gün sayısının ne zaman düşeceği, erken emeklilik hayali kuran vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Beklenen prim gün sayısının düşürülmesine yönelik projeye ilişkin detaylar merak edildi. Esnafa erken emeklilik şartları torba yasa ile vatandaşlar tarafından bekleniyor. Peki, Bağ-Kur prim gün sayısı ne zaman düşecek? 7200 primle emeklilik ne zaman çıkacak? İşte BAĞKUR erken emeklilik konusunda ayrıntılar...
Erken emeklilik ile ilgili son dakika haberleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. BAĞKUR 7200 gün emeklilik çalışmalarında son durum merak edildi. Esnafa erken emeklilik şartları torba yasa ile vatandaşlar tarafından bekleniyor. Peki, 7200 primle emeklilik çıktı mı, ne zaman çıkacak? İşte BAĞKUR erken emeklilik şartları ile ilgili detaylar...
5 bin lira emekli ikramiyesi ödemeleri için geri sayım başlarken, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda reform niteliğindeki yeni düzenlemeler de hayata geçmek için gün sayıyor. Ev kadınlarına emeklilik, prim eşitleme ile Bağ-Kur’luya erken emeklilik için çalışmalar artık Meclis aşamasına geldi. Tüm bunların yanında emekli maaşı zammı için Cumhurbaşkanı Erdoğan çok net bir açıklamada bulundu. Yılbaşını işaret eden Erdoğan enflasyonla birlikte refah payı da verileceğini söyledi.
Emekliye zam, Bağ-Kur’luya SSK’lı gibi 7200 prim günü ile emeklilik, memura 3600 ek gösterge, ev kadınlarına prim desteği için nefesler tutuldu. Milyonları ilgilendiren düzenlemeler için kritik süreç resmen başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Yılbaşından önce emekli maaşı zammı müjdesi olur mu?’ sorusuna tek kelimelik yanıt vererek “İnşallah” dedi. Bu açıklama sonrası tüm dikkatler Ankara’ya çevrildi. İşte emekli maaşı zammı ve prim eşitlemesinde merak edilen detaylar…
SSK Bağ-Kur prim eşitleme ile 1800 gün yani 5 yıl erken emeklilik fırsatı geliyor. Milyonlarca küçük esnafın beklediği düzenlemede prim gün sayısı 9.000’den 7.200’e düşecek. Kısmi emeklilik içinde 4.500 prim günü yeterli olacak. Esnafın gelirini de artıracak prim düzenlemesiyle emekliliği belirleyen son 1261 gün kuralı da değişecek.
Ekim’de açılacak Meclis, emeklilik hayatı için adımları peş peşe atacak. Bu kapsamda SGK Bağ-Kur prim eşitleme ile 9000 bin olan prim gün sayısı 7200’e düşecek. Bu da 5 yıl erken emeklilik anlamına gelecek. Ancak uzmanlar bu süreç başlamadan önce çok kritik bir uyarıda bulundu. 28 Şubat 2011'de çıkarılan kanun nedeniyle birçok kişinin sahte sigortalı olduğunu kaydederek, EYT sürecinin bitmesi ile topyekün emeklilik iptallerine geçileceğini söylediler.
Meclis ikinci torba yasa için yoğun bir mesai gündemi ile çalışmalarına başlayacak. Ekim ayında açılacak Meclis, emeklilik hayatı için adımları da peş peşe atacak. Bu kapsamda Bağ-Kur prim şartı 9000 günden 7200 güne düşürülecek. Bu da 1800 gün yani 5 yıl erken emeklilik anlamına gelecek. Bağ-Kur ile SGK prim eşitlemesi söz konusu olduğunda farklı kurumlarda çalışanlar için emeklilik hesaplaması yöntemi de değişecek. İşte haberin detayları…
Belli bir süre çalışan herkes gerekli şartları yerine getirdiklerine emekli olma hakkı kazanırlar. Emeklilik hakkı ve koşulları, kişilerin çalışma sürelerine, bağlı oldukları sigortalılık türüne, çalıştıkları iş alanına ya da sigortalılık sürelerinin başladığı tarihe göre çeşitlilik gösterebilir. Bazı çalışanlar, çeşitli şartlara bağlı olarak erken emeklilik hakkına da sahip olabilirler. Erken emeklilik için yasal koşullara uygun bazı kriterler gerekir.
Askerlik ve doğum borçlanması hakkı bulunanlar bu süreleri borçlanarak prim günlerine ekletebiliyorlar. Bazıları askerlik ve doğum borçlanmasında yüksek prim ödeyerek emekli aylığını artırma hesabı yapıyorlar. Peki askerlik ve doğum borçlanması nasıl yapılmalı? İşte haberin detayları…
EYT yasası sonrası milyonlarca çalışan ‘nasıl erken emekli olunur?’ sorusuna yanıt ararken İş Kanunu'ndaki o detaylar yeniden gündeme geldi. Erken emeklilik hayali kuran çalışanlara büyük fırsatlar sunan İş Kanunu’nda çalıştığı halde girişi yapılmayan, sigortaya girişi geç bildirilenler için emeklilik hakkı mümkün. Hatta işçilik alacaklarını da alma imkanı bulunuyor. İşte detaylar…
Erken emeklilik reformu geliyor. 1 Ekim’de Meclis’in yeniden mesaiye başlaması ile ikinci torba yasa için çalışmalar başlayacak. Bağ-Kur kapsamında bulunanların SSK’lılar gibi 7200 prim günü ile emekli olmasının önü açılacak. İlk öncelik olarak tarih kriteri belirlenecek. Bu kapsamda yeni düzenlemenin tüm süreleri kapsaması halinde, Bağ-Kur reformu kapsamına giren EYT'li erkek sigortalıların da yaşlılık aylığına hak kazanma koşulu 7200 güne inecek.
Çalışma yaşamındaki dezavantajlı gruplar için erken emeklilik fırsatı doğdu. Sağlık sorunları nedeniyle işini yapamayanlar ya da engelli vatandaşlar vergi indirimi talebinde bulunarak erken emekli olabiliyor. Peki, kimler erken emeklilik fırsatından yararlanabilir? Erken emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, milyonlarca merak ettiği sorulara yanıt verdi. İşte tüm detaylar..
Emeklilikte yeni reform üzerinde çalışılmaya devam edilirken milyonlarca Bağ-Kurlu küçük esnafa, ev kadınlarına erken emeklilik fırsatı sunacak düzenlemenin Kurban Bayramı sonrası Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Temmuz ayındaki emekli zammı öncesinde hem EYT’yi de kaçıranlar hem de yeni düzenleme kapsamına dahil olamayan bazı kişiler erken emekli olmak için önce mahkeme sonra da SGK'nın yolunu tutuyor. Elinde somut delili olan herkes yaş büyüterek emekli olabiliyor. İşte detaylar...
Erken emeklilik dahil milyonlarca kişinin beklediği emeklilik reformu için AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’ndan açıklama geldi. Maaş zamları ve diğer tüm konuların tek tek Meclis gündemine geleceğini belirten Akbaşoğlu, Temmuz ayını işaret etti. Kadınların kolay ve erken emekli olmasını sağlayacak yeni sistemin 4 ayaklı olarak yürütülmesi beklenirken, Bağ-Kur SGK prim eşitleme gerçekleştiğinde ise 5400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4500 güne kadar çekilebilecek.
‘Aile Koruma Kalkanı Paketi’ ile ev hanımlarına emeklilik yolu açılırken çalışan anneler için de erken emeklilik yolu için yeni adımlar atılacak. Yeni düzenlenme ile birlikte bakıcı desteği ya da uzaktan çalışma modellerinin de geleceği öne sürüldü. İşte tüm detaylar…
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin detaylarının belli olmasıyla birlikte milyonlarca kişinin emeklilik hayali gerçek oluyor. Ancak EYT'yi kıl payı kaçıranlar da var. Yapılan yeni düzenlemede emekli aylığına hak kazanmak için birçok farklı seçenek bulunuyor. EYT'yi kaçıranlara müjde! Size de erken emeklilik kapısı açıldı. 10 yıl çalışma ile...
Emekli maaşlarına yüzde 30 zam yapılması, en düşük emekli maaşının da 3.500 TL'den 5.500 TL'ye yükseltilmesinin ardından milyonlarca emekli zamlı maaşlarının yatmasını bekliyor. EYT, 3600 ek gösterge konuları gündemdeki yerini korurken çok sayıda çalışan erken emekliliğin hayalini kuruyor. Erken emekliliğe giden yolda kritik detay dikkat çekiyor. İşte tüm ayrıntılar...
EYT, emekli maaş zammı, erken emeklilik konuları gündemdeki yerini koruyor. Emeklilere yeni dönem için yüzde 30 oranında zam yapıldı. En düşük emekli maaşı ise yüzde 57'lik oranla 3.500 TL'den 5.500 TL'ye yükseltildi. Emekliler maaş zammının yanı sıra ikramiye, promosyon gibi birçok ödemeden faydalanıyor. Birçok vatandaş emekli olmanın hayalini kuruyor. Emekliliğe giden kısa yollar da bulunuyor. İşte detaylar...
Son dakika haberi: EYT'lilerin dört gözle beklediği düzenleme tamamlandı, Meclis'e sevk edilmesine artık sadece günler kaldı. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyen ancak prim gün sayısı eksik kalanlar borçlanma formüllerini araştırıyor. Beklenen güzel haber ise sonunda geldi, prim gün sayısı 3 bin 600'ü aşanlara da erken emeklilik yolu gözüktü. Düzenlemeyle 1999 öncesi kanuna dönülmesi hedeflenirken, şartları sağlayan kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşına gelmiş olanlara aylık bağlanacak.
Milyonlarca çalışanın hayali emekli olmak! EYT yasası öncesi kapsama dahil olmak isteyenler prim süresini tamamlamak için borçlanma yoluna başvuracak. 45 iş kolunda çalışanlar ise yıpranma süresi kapsamında sigorta başlangıç tarihlerini öne çekecek. Ancak EYT yasası öncesinde kapsama dahil olmak isteyenlerin yapması gerekenler de belli oldu. Primi yatırılmamış veya eksik yatırılan vatandaşların İş Mahkemesi’ne dava açması gerektiği ifade edildi.
Erken emeklilik milyonlarca çalışanın hayali. Yasalara göre bazı formüller ile erken emekli olmaya imkân tanınıyor. Bu kapsamda en çok ön plana çıkana formüller arasında kısmi emeklilik öne çıkıyor. 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Peki kısmi emeklilik şartları neler? 10 yıl çalışan nasıl emekli olur? Kısmi emeklilik hakkında merak edilen tüm soruları ekonomi yazarı Faruk Erdem canlı yayında açıkladı...
Milyonlar EYT düzenlemesini beklerken en kısa sürede emekli olmak isteyenler ise erken emekliliğin yollarını araştırıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaş şartı, doldurulan primler, sigorta başlangıç tarihine bakarak emeklilik hakkı sunsa da bazı durumlarda bu süreyi 5 yıl erkene çekmek mümkün olabiliyor. Erken yaşlanma, psikolojik yaşlanma, memurlarda emeklilik ve 1600 gün daha az primle emeklilik gibi önemli maddelerle şartları vatandaş belirliyor. İşte erken emeklilik yolları...
Son dakika… Erken emeklilik şartları milyonlarca kişi tarafından yakından takip edilirken EYT düzenlemesi için Aralık ayı bekleniyor. Bağ-Kur, SGK ve Emekli Sandığı kapsamında olan vatandaşlar Emeklilikte Yaşa Takılanlar için nasıl bir düzenleme yapılacağını merak ederken yeni bir detay ortaya çıktı. Ancak düzenleme yapılmasa dahi erken emekli olmak isteyenler 3 yıl erken emeklilik söz konusu. İşte haberin detayları…
Erken emeklilik şartları tüm çalışanların merak ettiği en önemli konuların başında gelmeye devam ediyor. Normal şartlarda çalışanların emekli olabilmesi için sigorta başlangıç tarihi, yaş, cinsiyet, prim ödemesi ve hizmet süresine ilişkin bilgiler dikkate alınır. Ancak bazı durumlarda erken emeklilik için bu şartlar değişebiliyor. İşte erken emekli olmak için herkesin merak ettiği o detaylar…
Tüm Türkiye nefesini tutmuş, 4 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon rakamlarını bekliyor. Memur ve emekli maaşları için 6 aylık enflasyon farkı maaşlara yansıtılacakken, asgari ücret ek zammının da netleşeceği tahmin ediliyor. Ancak asgari ücret ek zammı ile birlikte doğum, askerlik ve yurt dışı askerlik borçlanmasının da tutarı artacağı ifade ediliyor. Bu kapsamda erken emeklilik için 1 Temmuz tarihi kritik olarak karşımıza çıkıyor. Peki erken emekli olmak için ne yapmalı? İşte detaylar…
SGK'dan erken emeklilik bekleyen milyonlarca çalışan için hizmet borçlanması ile erken emekli olabilmelerinin önü açılıyor. 2008 yılında yapılan değişiklik ve yürürlüğe giren yeni mevzuat ile birlikte bazı kişiler borçlanma süreleri netleştirilmişti. Peki erken emeklilik için kimler hizmet borçlanmasından yararlanabilecek? Hangi süreler borçlanılabilir? İşte erken emeklilik ile ilgili son dakika haberinin detayları…
Emeklilik için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sigorta koluna, sigorta başlangıç gününe, doğum tarihine ve ödenen prim gün sayısına bakıyor. Ancak bazı durumlarda erkenden emekli olmak mümkün. Vatandaşlar “Nasıl daha erken emekli olabilirim?” sorusunu araştırırken, milyonları ilgilendiren 41. madde detayı ortaya çıktı. Bu madde borçlanma ve emeklilik yolunu açacak formülü barındırıyor. İşte erken emeklilikte son dakika haberinin detayları…
Milyonlarca çalışan erken emekli olmanın formüllerini arıyor. Yasalara göre bir çalışanın emeklilik hakkı kazanabilmesi için yıl, yaş ve prim şartı bulunuyor. Ancak sağlık, doğum, askerlik, gibi bazı durumlar çalışanlara erken emeklilik imkânı sunuyor. Sigortalılık başlangıç yaşı 18 olsa da bu yaştan önceki çalışmalar için de istisnai durumlar söz konusu. Erken emeklilik için Nisan 1981 tarihi ise kritik tarih olarak karşımıza çıkıyor.
25 yıl evli kalan ve çalışmamış olan kadınlar tarafından erken emeklilik yolları ilgiyle takip ediliyor. Bazı şartların gerçekleşmesi halinde 6 yıl erken emekli olabilmek mümkün. Sosyal Güvenlik Kurumu yaş şartı, doldurulan primler, sigorta başlangıç tarihine bakarak emeklilik hakkı sunsa da bazı zamanlarda bu süre erkene çekilebiliyor. İşte 2160 gün primle kadınlara erken emeklilik fırsatının detayları...
Erken emekli olmak milyonlarca kişinin hayali ve bunun birçok yolu var. Askerlik, doğum borçlanması, malullük gibi durumların yanı sıra, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) belirlediği bazı mesleklerde çalışan kişilerin de 3 yıl daha erken emekli olması söz konusu. Peki, kimler erken emekli olabilir? İşte o çok merak edilen konu hakkında merak edilen tüm soruların cevapları…
Emeklilik hayali kuran çalışanlar erken emeklilik formüllerini sık sık araştırıyor. SGK tarafından açıklanan şartlara göre; bazı durumlarda emeklilik yaşını 6 yıl geriye çekmek mümkün olabiliyor. Bu statü kadın ve erkeklerde değişiklik gösterebiliyor. Borçlanma adı verilen bu durumda 1 gün bile yetebiliyor. Bazı durumlarda; 1 gün borçlanmayla 1 yıl erken emekli olunabiliyor. İşte; 48-49-50 yaşında emeklilik için yapılması gerekenler!
İsteğe bağlı sigorta ile çalışmayan, emekli, malullük aylığı almayan, prim günü eksik olan, part-time çalışanlara erken emeklilik fırsatı doğdu. SSK'lı olarak ay içinde 30 günden az çalışanlar da isteğe bağlı sigorta yaptırarak sağlık hizmeti ve emekli aylığı almaya hak kazanıyor. İsteğe bağlı sigortayla ilgili tüm merak edilenler...
Çalışma hayatında yıllarca yer alan milyonlarca kişi 15 yılda erken emeklilik yollarını araştırıyor. Uzun yıllar boyunca çalışan işçiler erken emekli olma şartlarını sık sık araştırıyor. Kadınlarda 50 yaş, erkeklerde 55 yaşta emeklilik yolu ise açık. 3600 günle erken emekli olmak için belirli şartları taşımak gerekiyor.
Çalışanların hayalini kurduğu emeklilik ihtimali şimdiden çalışanları heyecanlandırıyor. 4/A, 4/B, 4/C'li çalışanlar 48, 49, 50 yaşında erken emekli olmak için şartları yakından takip ediyor. Prim gün sayısını düşürüp erken emekli olmak için erkeklerde askerlik borçlanması, kadınlarda ise doğum borçlanması öne çıkıyor. Kadınlarda söz konusu haklar en fazla üç çocuk için sunuldu.
Emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen EYT düzenlemesi, emekli olmayı bekleyen ancak yaşa takılan vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Son olarak TBMM’de gerçekleşen AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ile MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay görüşmesi, EYT müjdesi bekleyen vatandaşları heyecanlandırmıştı. Son toplantının 10 Mayıs'ta gerçekleşmesi beklenirken, EYT düzenlemesi hakkında Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun önemli açıklamalarda bulundu.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili gelişmeler milyonlarca emekli tarafından araştırılıyor. Emekli olmak için prim gün sayısını dolduran ama yaş bekleyen çok sayıda kişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan gelecek haberi bekliyor. Peki EYT çıkacak mı? 2022 EYT kimleri kapsayacak, ne zaman çıkacak? Yasada formül ne? Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Bilgin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili açıklamada bulundu. İşte Erken emeklilik yasasında son durum...
EYT olarak kısaltılan emeklilikte yaşa takılanlar, 1999 yılında 4447 sayılı kanunla yükseltilen emeklilik yaşlarından etkilenen kişileri kapsar. Vatandaşlar son dönemlerde konuşulanlar ışığında bununla ilgili yeni düzenlemeleri beklemeye başladılar ve “EYT mecliste görüşüldü mü?” soruları da bu konunun muhataplarının en çok ilgilendikleri konulardan biri oldu. Peki EYT Meclis'te görüşüldü mü? EYT çıkacak mı ve çıkacaksa kimleri kapsayacak? İşte 2022 EYT ile ilgili son durum!
Son dönemde yeniden gündeme gelen EYT için son dakika gelişmeleri yaşanıyor. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi için önemli bir açıklamada bulundu. Peki EYT ne zaman çıkacak? EYT'de son durum nedir? İşte son açıklamalar...
EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu yakından takip edilirken yeni gelişmeler de yaşanıyor. EYT'liler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den önemli bir açıklama geldi. EYT sorununu yaşayan pek çok vatandaş düzenlemenin ne zaman çıkacağını merak ediyor. Peki EYT son durum ne? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ne zaman çıkacak? İşte Bakan Bilgin'in açıklamaları...
Erken emekli olmak isteyenler için önemli bir uyarı geldi. Son dakika haberine göre; asgari ücrete gelen zam oranı 2022’de emeklilik için borçlanma yapacakların da maliyetini artıracak. Borçlanmanın bu yıl bitmeden yapılmasında fayda var. İşte son dakika emeklilik haberinin detayları…
Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik için doğum tarihine, prim gün sayısına ve sigorta başlangıç yılına bakmaktadır. Yaşı doldurduğu halde primleri eksik kalanlar emekliliklerine toplu ödemeyle kavuşabilir. İşte ayrıntılar…
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkındaki ayrıntılar prim gün sayısını tamamlamış olan ancak yaş olarak emekli olacağı günü bekleyen vatandaşlar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Peki Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ne zaman çıkacak? İşte son gelişmeler...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla EYT’liler için komisyon kuruldu. Çalışmaların 2022 yılı sonuna kadar devam etmesi beklenirken, çeşitli formüller üzerinde duruluyor. İşte 3600 prim günü ile emeklilik formülü…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla emeklilikte yaşa takılanlar için çalışma başlatıldı. Milyonlarca sigortalıya emeklilik yolunu açacak olan çalışmalarda 5 formül öne çıkmakta. İşte düzenlemenin detayları...
Türkiye'de milyonlarca vatandaş gelecekte emekli olacağı günleri bekliyor. Bilindiği üzere çalışanların emekli olabilmeleri için belli bir süre sigortalı olma, belli bir yaşa ulaşma ve prim günü ödeme gibi şartlar aranıyor. Özellikle çalışan anneler emekli olacağı tarihi araştırıyor. Emekli olabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekli. Kimi şartların varlığı durumunda ise emeklilik süresi 2'den 6 yıla kadar kısalabiliyor. İşte o şartlar...
Sigorta başlangıç tarihi, çalışanların emekli olma zamanını ve alacakları maaşı doğrudan etkiliyor. Ancak 2008 yılında sigorta kanununda yapılan düzenlemeyle emekli olma şartlarında bazı değişiklikler oldu. Bunun sonucunda sigorta başlangıç tarihi 1999 ve öncesi olanlar daha avantajlı fırsatlar elde etti. İşte bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin bilmesi gerekenler...
Emekli olmak hemen her vatandaşın hayali. İş kazası, tedavisi zor hastalıklar, meslek hastalığı gibi bazı rahatsızlıklar sebebiyle çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybeden vatandaşlar malulen emekli olarak aylık almaya hak kazanıyor. 10 sene sigortanız ve 1800 gün priminiz varsa, koşullara uymanız haline malulen emekli olabilmek mümkün. İşte malulen emeklilik için gereken tüm detaylar...
Vatandaşlar erken emeklilikle ilgili yeni gelişmeleri ilgiyle takip ederken erken emekli olma yolları da sıklıkla araştırılıyor. Emekli olmak için gün sayan vatandaşları ilgilendiren pek çok ayrıntı bulunuyor. Özellikle emekli olmak için yapılan hesaplamalarda çok sayıda farklı kriter bulunurken, kimi detaylar çoğu kişi tarafından bilinmiyor. İşte erken emekli olabilmek için mutlaka bilinmesi gereken önemli ayrıntı...
Erken emekliliğin birçok formülü bulunuyor. En bilinmeyen formülü ise sigorta giriş tarihlerine dikkat ederek erken emeklilik fırsatını yakalamak. Birçok çalışan sigortasının ne zaman başladığını bilmez. Emeklilik için de ümidi tükenmiştir. Fakat sigorta giriş tarihleri size erken emeklilik kapısını aralıyor.
Her mesleğin kendine göre zorlukları olmakla birlikte bazı mesleklerde çalışanlar özellikle bedenen fazlaca yıpranıyor. Bu sebeple devlet tarafından belirlenen ve ağır şartlarda çalışmayı gerektiren bazı sektörlerin çalışanlarına erken emekli olabilme imkanı tanınıyor. Halk arasında yıpranma payı olarak da bilinen bu hakkın geçerli olduğu meslekleri inceliyoruz.
Emeklilik, her çalışanın hayali. Peki ya erken emeklilik? Olmaz, demeyin. Eğer siz de bazı koşulları taşıyor ve sistemin istediği bazı şartları yerine getirebiliyorsanız erken emeklilik hakkına sahip olmamanız için hiçbir gerekçe yok. İşte bunun için gerekli koşullar ve yerine getirilmesi gereken şartlar!
Ev kadınlarının sıklıkla takip ettiği emeklilik hayali yapılandırma fırsatı ile artık uzak değil. Söz konusu yapılandırma fırsatından isteğe bağlı kapsamında primini kendi yatıran ev kadınları ile kısmi süreli çalışanlar da faydalanabilecek. Başvuru için son tarihin 31 Ağustos olduğu uygulamanın detayları ve şartları merak ediliyor. İşte ev kadınına ve kısmi çalışana emekliliğin yolunu açan yapılandırma fırsatı...
Sosyal güvenlik mevzuatında engelleri bulunan kişiler için erken emeklilik fırsatları yer alıyor. Bunlar engelli emekliliği ve malulen emekliliktir. Malunen emeklilik sonradan ortaya çıkan rahatsızlıklarda oluyor. Engelli emekliliği ise kişinin işe başlamadan önce var olan engeli sonucu alınan vergi indirimi sonrasında ortaya çıkıyor.
Malulen emeklilik, çalışanın iş yapamaz duruma gelmesi veya meslek hastalığına yakalanması durumunda devlet tarafından mağduriyetinin giderilmesi için uygulanan sistem. Çalışanın malul sayılabilmesi ise birçok şarta bağlı. Peki malulen emekli olma şartı neler? Hangi hastalıklar malul sayılır? Gelin birlikte bakalım.
Kadın çalışanlar, doğum süreci ve anneliğin ilk dönemleri dolayısıyla zaman zaman kariyerlerine ara vermek zorunda kalabiliyor. Bu süreçlerde sigorta primlerinin ödemesi de duraklayan kadın çalışanlara, doğum borçlanması hizmeti ile emeklilikte kolaylık sağlanıyor. Peki; doğum borçlanması nedir, ne kadardır, nasıl yapılır? Tüm sorularınızın cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Çalışma hayatına başlayan hemen herkes, erken emeklilik için ne gibi şartlar arandığını merak eder. Yaşınızı doldurmasanız da belirlenen şartları yerine getirdiğiniz takdirde erken emeklilik mümkün. Erken emeklilik imkânı için tüm şartları haberimizde bulabilirsiniz.
Erken emeklilik için bazı şartlar şartlar aranıyor. Eksik prim günü olanlar ya da sigorta başlangıç tarihini erkene çekmek isteyenler, bu hakka kavuşabiliyor. Meclis'ten son geçen yapılandırma yasası ile birlikte yalnızca askerlik ve doğum değil, bazı bölümlerde staj ve eğitim süreleri için de imkan veriliyor.
Emeklilik hesaplanırken, kadınlarda doğum borçlanması, erkeklerde de askerlik borçlanmasına bakılarak erken emeklilikten yararlanılmaktadır. Bunlardan birisi de yurtdışı borçlanmasıdır. Erken emekli olmak isteyen kişiler yaşamlarının bir döneminde yurtdışında çalışmışsa, çalıştığı gün sayısına göre yurtdışı borçlanması ödeyerek emekli olabilir.
Emeklilik hayali kuran pek çok kişi yaşı tamamladığı halde, prim gün sayısını tamamlamadığı takdirde emekli olamıyor. Toplu ödeme ile emekli olunup olunamayacağı ise en çok merak edilen sorulardan biri.
Yeniden yapılandırma ile beraber milyonlarca vatandaşa erken emeklilik fırsatı doğdu. Prim borçlarını yatıran Bağ-Kur borçluları, erken emekli olabilecek. Yapılandırma başvuruları ise e-Devlet kapısı üzerinden alınıyor.
Erken emeklilik neredeyse tüm çalışanların hayalidir. Vatandaşlar erken emeklilik ve yüksek maaş için gerekli koşulları merak edip sürekli olarak araştırıyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında emeklilik için çeşitli bazı kriterler belirlenmiştir ve uygulanmaktadır. Peki bu kriterler neler? Erken emekli nasıl olunur? Erken emeklilik ve yüksek maaşı için gerekenler neler? İşte ayrıntılar...
Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sigortalı olarak çalışan vatandaşların emekli olabilmek için bazı kriterleri karşılamaları gerekir. Belirlenen yaş, çalışma yılı ve prim gününü tamamlayanlar emekli olmaya hak kazanır. Ancak bazı yöntemlerle emeklilik tarihini erkene çekmek mümkündür. İşte detaylar...
Doğum yaptığı için işe ara veren ve sosyal güvenceden yoksun kalan annelerin telafi şansı da var. "Doğum borçlanması" adı verilen yöntem sayesinde emeklilik yaşınızı öne çekmeniz mümkün. Peki doğum borçlanması nedir? Kimler, ne zaman ve ne şekilde başvurabilir? İşte doğum borçlanmasıyla ilgili tüm detaylar...
Yaş, çalışma süresi ve prim günü gibi temel kriterleri karşılamadan emekli olmak mümkün değil. Ancak yıpranma payı, doğum borçlanması vb. yöntemleri kullanarak erken emekli olabilmek de mümkün. Peki emeklilik yaşınızı nasıl erkene çekebilirsiniz? Borçlanma ya da yıpranma payı için şartlar neler? İşte detaylar...
İş yaşamında zaman zaman çeşitli aksilikler meydana gelebilir. Buna bağlı olarak çalışan kişilerin iş verimlerinde istenmeyen düşüşler yaşanabileceği gibi bazen de bu kişilerin iş yaşamlarını kısmen ya da tamamen sonlandırmaları gerekebilir. İş güvenliği konusunda her ne kadar hassasiyet gösterilse de iş kazaları ya da meslek hastalıklarıyla karşı karşıya kalmak kaçınılmaz bir gerçektir.
Emekli olabilmek için yaş, çalışma süresi ve prim günü kriterlerini karşılamanız gerekiyor. Ancak yıpranma payı vb. gerekçelerle erken emekli olabilmek de mümkün. Çalışma sürenizi azaltan ve emeklilik yaşınızı erkene çeken bazı yollar ya da meslekleri araştırdık. İşte erken emeklilikle ilgili detaylar...
Emeklilik her çalışanın hayalidir. Çalışma hayatı ilerledikçe her çalışan emeklilik dönemi için planlar yapmaya ve ne zaman emekli olabileceğini merak etmeye başlar. Peki emekli olmak için hangi şartlara sahip olmanız gerekiyor? İşe başladığınız yıl emekliliğiniz için önem taşıyor mu? Doğru yanıt; evet. İşte sigorta girişiniz 1999 yılı öncesinde yapıldıysa emeklilik için sahip olduğunuz avantajlar...