İstanbul - ABD'deki Türk bilim adamı Prof. Dr. Kutluk Oktay, erken menopoza giren bir kadına dünyada ilk kez uygulanan yöntemle dondurduğu yumurtalık dokusunu naklederek menopozdan çıkmasını sağladı.
Kemoterapi nedeniyle üretkenliğini kaybetmiş kanser hastasının aynı teknikle anne olmasını sağlayan Prof. Oktay, ileride kadınların kendi kök hücreleri sayesinde erken menopozdan kurtulacaklarını umduklarını ve bu konudaki araştırmaların devam ettiğini bildirdi.
"Bugüne kadar biz yumurtalıkta kök hücre olmadığına inanıyorduk" diyen Prof. Dr. Oktay, son zamanlarda bu konuda birtakım araştırmalar bulunduğunu ifade ederek, "Ben de diyorum ki aşağı yukarı her organda kök hücre var. Neden yumurtalıkta olmasın?" diye konuştu.
Bunu daha önce Harvardlı bir araştırmacının ortaya attığını hatırlatan Prof. Dr. Oktay, "Ancak bizim bulgularımız da bunu doğruluyor. Yumurtalık nakli yaptığım bir hasta var. Deri altına konan yumurtayla çocuk sahibi oldu. Biz diyoruz ki bulgular, yumurtalığın diğer organlardaki kök hücreleri çağırdığını ve onların da yumurta üretimini başlatabildiğini gösteriyor" dedi.
Harvardlı araştırmacının, yumurtalığa kök hücrenin kemik iliğinden geldiğini savunduğunu kaydeden Prof. Dr. Oktay, "Ama benim düşünceme göre, bu herhangi bir organ olabilir. Belki de yumurtaların da çağırma sistemleri vardır. Yani yumurtalık bir şekilde organlardan kök hücreyi çağırıyor ve onun sayesinde yumurtalar tekrar üretiliyor ve ondan sonra yumurtlama oluyor" diye konuştu.