HABER

"Ermeni iddiaları da yersiz ve tutarsızdır"

OSLO (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tehcir meselesinin dünyanın hiçbir yerinde soykırım olarak kabul edilmediğini, Ermeni iddialarının da yersiz olduğunu söyledi.

Erdoğan, ilk temasını Norveç'te yaşayan Türkler'in organize ettiği toplantıya katılarak gerçemleştirdi. Toplantıda katılımcıların sorularını cevaplandıran Erdoğan, Ermeni, Kürt ve Kıbrıs meselelerindeki görüşlerini açıkladı.

Erdoğan, yapılan çalışmalar neticesinde, KKTC'nin toplum olma vasfından devlet olma vasfına kavuştuğunu, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) bünyesine gözlemci üye devlet olarak ilk defa katıldığını, Annan Planı'nda 'Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti' olarak yer aldığını hatırlattı. Diplomaside verdikleri mücadeleyle Kıbrıs konusunda önemli adımlar atıldığını ifade eden Erdoğan, "Bu mücadeleler verilmeseydi, KKTC bir cemaat, bir topluluk olarak kalırdı. Biz bu istikamette ilerleyeceğiz. Dolayısıyla Kıbrıs konusunda iktidarımızı hiç kimse zan altında bırakamaz" dedi.

Türkiye'de Kürt meselesinin varlığını dillendirmenin yanlış olduğunu, bunu yapanların hem doğru yolda hem de samimi olmadıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Ben Siirt'ten milletvekili oldum. Yüzde 85'le seçildim. Siirt halkı Rizeli olan Tayyip Erdoğan'ı seçebiliyor. Mesele birbirimizi anlamaktır. Bizi bölmek isteyenlere fırsat vermemek gerekiyor. Bunlara yurt içi veya yurt dışında çanak tutarsak yazık olur. Türkiye dışındaki belli güçler bunu yapmaya çalışıyor. Haritalarla ilgili bahsedilen konu, yeni başlatılan bir olay değil. Osmanlı döneminde de bu haritalar var. Bunlar eyalet halinde görülüyor. Türkiye'nin 780 bin metre karelik coğrafyası var. Biz, coğrafyamızın üzerinde bu tür farklılıklar istemeyiz; çünkü bunlar samimi adımlar değil. Buna müsaade etmemiz asla mümkün değil" diye konuştu.

TEHCİR VE MAVİ KİTAP Başbakan Erdoğan, Ermeni meselesi konusunda ana muhalefet partisi CHP ile ortak bir adım attıklarını, Çarşamba günü TBMM'de bir oturum düzenleneceğini hatırlattı. Ermeni soykırımıyla ilgili devlete ait bütün arşivleri açacaklarını, ancak Ermenilerin de kendilerinde bulunanları açmaları gerektiğini dile getiren Erdoğan, "Tarihçiler, hukukçular, siyasetçiler bir araya gelsin, çalışma yapsın. Eğer böyle iddialar varsa, biz tarihimizle hesaplaşırız. Ermeniler de tarihiyle hesaplaşsın. Bir kere tehciri, yani göçü bir soykırım olarak kabul edemeyiz. Dünyanın hiçbir ülkesi de bunu kabul etmemiştir. Eğer kabul edilecek olursa, dünyanın en gelişmiş ülkeleri de soykırım yapmış olur. Araştırın bakın, hepsinde tehcir vardır" dedi.

Eğer karşılıklı öldürme olayları varsa bunun soykırım olabileceğine değinen Erdoğan, "Öldürme olayları varsa, gelin ispatlayın.Cevapları ne? Dayanakları neresi? İngilizler'in savaş yıllarında, 1915-24 arasında, Mavi Kitap denilen, edinilen bilgilere göre parlamentonun yazdırmış olduğu kitap. Bu kitapta bazı kaynaklar gösteriliyor; ancak bu kaynaklarla ilgili verilen kotların samimi ve düzgün olmadığı ABD'de yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır" diye konuştu.
Parlamento olarak bir mektup hazırlığında olduklarını belirten Erdoğan, "Aynı Mavi Kitabı İngilizler Almanlar'la ilgili yaptı. Almanlar bizim yapacağımız şeyin değişik şeklini İngilizler'e karşı yaptı; iş ortaya çıktı. Daha sonra Almanlar'dan özür dilendi. Şimdi biz buna benzer mektubumuzu hazırlıyoruz. Bitince Meclis Başkanlığı'mıza vereceğiz. 550 milletvekilinin imzaladığı mektubu İngiltere"in Lordlar ve Avam kamaralarına, ayrıca diğer 11 ülkenin parlamentolarına göndereceğiz. İşin gerçeğini ve ne kadar öz güven sahibi olduğumuzu görsünler" dedi.
Hiçbir yönetimin kin ve nefret üzerinde sağlam siyaset zemini oluşturamayacağını vurgulayan Erdoğan, "Bu konuda Türkiye olarak rahatız; çünkü biz Ermenistan'la kapalı olan havayolunu açtık. Şu anda Erivan-İstanbul arasında kargo ve charter seferleri yapılıyor. Diğer taraftan, Van Gölü'ndeki Akdamar Kilisesi'nin restorasyonuyla ilgili olarak Kültür Bakanlığı'na talimat verdim" diye konuştu.

"TÜRKİYE İDDİALAR KARŞISINDA RAHATTIR" Ermeni iddialarını ileri sürenleri samimi olmaya davet eden Erdoğan, "Eğer samimiyseniz buyurun, 1921 Kars Anlaşması ile ilgili tavrınızı gözden geçirin. Bu anlaşmada sınırlar çizilmiş, belirlenmiş. Siz kalkmış bunu kabul etmediğinizi söylüyorsunuz, ki bu mümkün değil. Siz bunu kabul etmediğiniz sürece, bizim de olumlu adım atmamız mümkün değil. Avrupa Konseyi de Ermeniler'in Karabağ'da işgalci olduklarını kabul etti. Kendileri kabul etmiyor. Oysa bunu, uluslararası bir kurum ilan ediyor. Biz bu konularda rahatız ve kendimize olan özgüvenimiz ortada. Parlamentomuz da Çarşamba günü görüşmesini yapacak, nihai kararını verecektir. Bu nihai karar çerçevesinde, yol haritamızda ilerlemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Toplantının ardından Türk Dostluk Derneği yetkilileriyle görüşecek olan Erdoğan, saat 15.30'da Norveç Başbakanı Kjell Magne Bonvedik ile bir araya gelecek. Heyetler arası görüşmeden sonra, ortak basın toplantısı düzenlenecek.
Çarşamba günü Dışişleri Bakanı Jan Petersen ile görüşecek olan Erdoğan ve heyeti, saat 19.20'de resmi akşam yemeği için Akershus Kalesi'ne hareket edecek.Yemeğin saat 24.00'e kadar sürmesi bekleniyor.

En Çok Aranan Haberler