Paris (AA)- Fransa'da Sosyalist Parti'nin sunduğu "Ermeni soykırımının inkarını" suç sayan yasa teklifi, yarın meclis genel kurul oturumunda tartışılarak oylanacak.
Yasa teklifi, şu ana kadar hem teklifi sunan Sosyalist Parti'de, hem de iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nde geniş görüş ayrılıkları yarattı. Fransız Dışişleri Bakanlığı ise şu ana kadar Paris'teki Türk gazetecilerinin ısrarlı sorularına rağmen, yasa teklifine ilişkin bir açıklama yapmadı. Ancak, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac başta olmak
üzere, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı Ermeni lobisinin tepkisini çekmemek için kamuoyuna doğrudan açıklama yapmak yerine UMP milletvekillerinin teklifi reddetmesi için "sessiz bir biçimde" lobi yapıyor.
İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekillerinin önemli bir bölümünün teklife karşı çıktığı dikkate alındığında, bu milletvekillerinin oylamaya katılıp katılmaması sonuç için belirleyici olacak. Siyasi gözlemciler, UMP'nin bütün milletvekillerinin oylamaya katılması halinde teklifin reddedilme olasılığının yüksek olduğunu,
katılmamaları halinde de teklifin kabul edilme olasılığının bulunduğunu belirtiyorlar. "Sömürgeciliğin olumlu yanlarının okullarda öğretilmesi" ile ilgili yasanın, mecliste çok az sayıda parlamenterin oyuyla geçmesi buna örnek gösteriliyor. Bu arada, teklifi sunan Sosyalist Parti'nin içinde de farklı seslerin bulunduğu belirtilerek, partinin meclis grup başkanı Jean-Marc Ayrault'nun başını çektiği bazı milletvekillerinin teklife soğuk baktığı belirtiliyor.
İktidardaki UMP, oylamada grup kararı almayacak ve milletvekillerini serbest bırakacak. Siyasi gözlemciler, milletvekillerinin Fransız tarihçilerin yayımladıkları, yasa teklifine şiddetle karşı çıkan bildiriden de oldukça etkilendiğini kaydediyorlar. Sosyalist Parti'nin sunduğu yasa teklifi, geçen hafta hukuk işleri komisyonu toplantısında tartışıldıktan sonra reddedilmişti. Hukuk komisyonunda reddedildiği için yarın teklifin oylamaya sunulup sunulmaması konusunda da bir oylama yapılması bekleniyor.
Teklife karşı çıkan UMP milletvekillerinin, genel kurula gelerek, oylamanın yapılması için yapılacak oylamada "hayır" oyu vermeleri üzerine teklifin gündemden düşme olasılığı da bulunuyor. Yarın genel kurulda yapılacak tartışma öncesi Ermeniler ve Türkler, meclis binası yakınlarında gösteri yapacaklar. Hükümetin, meclisten geçse bile teklifin senatonun gündemine gelmesini engelleyerek, yasalaşmasını engelleme olanağı bulunuyor. Sosyalist Parti'nin teklifi, sözde soykırımın inkarının suç
sayılmasını öngörüyor. Teklifin kabul edilmesi halinde soykırım olmadığını söyleyenler hakkında bir yıl hapis ve 45 bin avro para cezası talep edilebilecek. Teklifin yasalaşması için senatoda da kabul edilmesi gerekiyor.