ABD Kongresi'nde çarşamba günü oylanması planlanırken Musul krizi nedeniyle belirsiz bir tarihe ertelenen, Türkiye’deki Hıristiyan mallarına dair 4347 sayılı Türkiye aleyhtarı yasa tasarısı, Ermeni diasporasının baskılarıyla 26 Haziran’da tekrar gündeme alındı. Ancak Türkiye’ye yönelik suçlayıcı ifadelerin yumuşatılması ve oylama dışında tasarı için özel bir oturum yapılmaması şartıyla.
ABD Kongresi’nin, çarşamba günü için gündemine aldığı ancak Musul’da yaşanan kriz nedeniyle, ABD Yönetimi’nin de telkinleri sonucu belirsiz bir tarihe ertelenen 4347 sayılı, Türkiye ve KKTC’deki Hıristiyan mülklerinin ABD Dışişleri Bakanı’nca takip edilmesini öngören yasa tasarısı, Ermeni diasporasının baskıları sonucu tekrar gündeme alındı. Ancak Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin 26 Haziran’da oylacağı tasarı, bu kez Türkiye’yi suçlayıcı bazı ifadelerden arındırılacak. Ayrıca önceki programın aksine bu kez tasarı için uzmanların ifade vereceği özel bir oturum yapılmayacak.
Hürriyet'in haberine göre, Kongre kaynakları, Irak’taki hassas durumun etkisiyle ertelenen, “Türkiye Hıristiyan Kiliseleri Hesap Verme Yasası”nı, Ermeni diasporasının çağrıları sonrası Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin başkanlığını üstlenen, aynı zamanda ABD-Ermeni Dostluk Grubu’nun eski eşbaşkanı Cumhuriyetçi California Milletvekili Ed Royce’un yeniden gündeme aldığını belirttiler. Kongre kaynağı, bizzat Royce tarafından kaleme alınan ve 435 üyeli Meclis’te Royce dışında şimdilik 14 destekçisi bulunan tasarının 24’ü Cumhuriyetçi, 21’i Demokrat Parti üyesi 45 kişilik komiteden ise muhtemelen geçeceğini belirtti. Ancak yasalaşma sürecinde daha fazla ilerlemesinin beklenmediğini söyledi.
Kongre’nin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadından onay alması gereken yasa tasarısının, Ermeni diasporasına yakın Senatör Robert Menendez başkanlığındaki Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde de gündeme gelebileceğini belirten kaynak, “Ancak Menendez’in nasıl bir metin gündeme alacağını bilmiyoruz. Temsilciler Meclisi’ninkiyle aynı metin olsa bile tasarının ne Temsilciler Meclisi ne Senato genel kurulunda oylanması bekleniyor” dedi. Kongre yetkilisi, ABD Yönetimi’nin tasarıyla ilgili aldığı pozisyon konusunda ise “Yönetim, Kıbrıs’ta devam eden müzakere süreci nedeniyle tasarının hiçbir şekilde gündeme alınmamasını istiyor” dedi.
Türkiye açısından bağlayıcılığı bulunmayan ama sembolik anlam taşıyan tasarı, ABD Dışişleri Bakanı’na “Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Ordusu tarafından Kıbrıs’ta işgal edilen alanlarda çalınan, el konulan ya da geri verilmeyen Hıristiyan mal ve mülklerinin gözlenmesi, geri verilmesi için çaba gösterilmesi, korunması ve restorasyonu sorumluluğu” yüklüyor. Ve tasarının yasalaşmasından itibaren 180 gün içinde 2021’e kadar, Amerikan Dışişleri Bakanı’na Senato ve Temsilciler Meclisi’nin dış ilişkiler komitelerine bu konuda bir rapor sunma zorunluluğu getiriyor. Ayrıca bu mülklerle ilgili durumun yıllık hazırlanan Ülkeler İnsan Hakları Uygulamaları ve Uluslararası Din Özgürlüğü raporlarında da yer alması isteniyor. (Hürriyet)