ERİVAN (AA) - TUĞRUL ÇAM - Ermenistan'da yarın yapılacak erken parlamento seçimi öncesi bekleyiş sürerken, halkın önemli bir bölümü, Nikol Paşinyan önderliğindeki koalisyonun kazanacağını ve ülkede değişim yaşanacağını düşünüyor.
Ermenistan, nisan ayında başlayan gösterilerden sonra yaşanan iktidar değişikliğinin ardından yarın erken seçime gidiyor. Eski gazeteci Nikol Paşinyan önderliğinde başlayan ve yıllardır süren Serj Sarkisyan iktidarını sonlandıran hareketin sonrasında yapılan erken seçimde, Paşinyan liderliğindeki ittifakın galip gelmesi bekleniyor.
Halkın daha çok "kadife devrim" olarak adlandırdığı bu hareket, protestoya katılanların ellerini havaya kaldırmasından dolayı "yükselen eller devrimi" veya Sovyet dönemini görmemiş gençlerin yoğun katılımı nedeniyle "20 yaşın devrimi" olarak da adlandırılıyor.
Ermeni halkının önemli bölümü, 10 yıl süren Serj Sarkisyan iktidarından sonra Paşinyan ile gelen değişimin ülkeye kazanımlar getireceğine ve statükonun değişeceğine inanıyor.
Başkent Erivan sokaklarında AA muhabirinin fikirlerini sorduğu Ermenilerin birçoğu, gelecekten umutlu olduklarını, ülkenin artık farklı bir geleceğe doğru ilerlediğini söylüyor.
Bu kişilerden Grina Gevorkyan, ülkeye büyük bir değişim geleceğini, halkın siyaset hakkındaki anlayışının değiştiğini, bunun da en büyük kazanım olduğunu dile getirdi.
Gevorkyan, "Ermeni halkı ekonomik olarak gelişmek istiyor ama bence en büyük değişim demokrasi ve ifade özgürlüğünün gelmesi oldu. Artık halk konuşmaktan korkmuyor. Bence bu ülkede şu ana kadar gördüğümüz en büyük kazanım bu." yorumunda bulundu.
Yarınki seçimi "Ermenistan için tarihi bir dönüm noktası" olarak niteleyen Gevorkyan, "İnsanlar artık kendi özgür iradelerini ortaya koyabilecek." diye konuştu.
Armen Gukasyan adlı Ermeni genci de son aylarda ülkede hakim olan havanın olumlu olduğunu belirtti. Değişimin artık geldiğini söyleyen Gukasyan, "Önemli olan mecliste vatanseverlerin olması." ifadesini kullandı.
Ermeni gençlerin bir kısmı ise değişimin ülkeye yeni bir kazanım getirmeyeceği görüşünü savunuyor. Bu kişilerden Ani Grugoryan, nisan ayında başkentte Paşinyan öncülüğündeki protestolara katıldığını, ancak Paşinyan'ın ekim ayına kadar yaptığı başbakanlık görevinde ülkeye hiçbir şey katmadığını belirtti.
Grugoryan, "Devrim de bir şeyi değiştirmeyecek. İlk başta eylemlere katıldım, Nikol Paşinyan'ı destekledim. Ama başbakanlığa geldikten sonra hiçbir şeyi değiştirmedi. Ama yine de yarınki seçimde Paşinyan seçilecek, burası kesin gibi." değerlendirmesinde bulundu.
Erivan'ın yaşlıları da Paşinyan'dan umutlu olduklarını dile getirdi. Yarınki seçimde Paşinyan'ın kazanacağı öngörüsünde bulunan Artur Makaryan, "Yarın halk kimi istiyorsa ona oy verecek. Böylece Ermenistan'da ilk kez adil bir seçim olacak. Paşinyan'ın koalisyonunun birinci olacağını düşünüyorum." dedi.
- Başkent sokakları sakin
Geçen aylarda protesto gösterilerine sahne olan başkent Erivan sokakları ise seçim öncesinde oldukça sakin görünüyor. Erivan'da yarın ülke için önemli bir seçim yapılacağına dair çok fazla ize rastlanmıyor.
Caddelerdeki ilan panolarında milletvekilliğine aday olanların afişleri dışında seçimle ilgili hemen hiçbir iz göze çarpmıyor. Bazı panolarda ise sadece partilerin oy pusulasındaki yerini işaret eden sayılar bulunuyor.
Halk nezdinde kazanmasına kesin gözüyle bakılan Paşinyan'ın fotoğrafları ise hiçbir yerde yer almıyor.
Bazı Ermeniler, bu durumu esprili bir şekilde, "Zaten Paşinyan'ın fotoğrafını asmasına gerek yok. Kendisi şu anda yeteri kadar popüler." diye yorumluyor.
Seçimden bir gün önce propaganda yasağı bulunması nedeniyle Erivan sokaklarında hiçbir siyasi parti ya da ittifak, toplantı veya seçim çalışması yürütmüyor.
- Sarkisyan baraj altında kalabilir
Paşinyan'ın liderliğinde iki parti seçimlere "Benim Adımım" ittifakıyla tek çatı altında katılıyor. Daha önce iktidarda bulunan Serj Sarkisyan'ın yönettiği Ermenistan Cumhuriyet Partisi ise seçimlere eski Savunma Bakanı Vigen Sarkisyan önderliğinde giriyor.
Anketlerde, "Benim Adımım" ittifakının seçimlerden galip çıkması bekleniyor. En yakın rakibi Müreffeh Ermenistan Partisi'nin oy oranının yüzde 6 civarında kalacağı öngörülüyor. Parlamentoda en çok sandalyeye sahip Sarkisyan'ın partisi Ermenistan Cumhuriyet Partisinin ise yüzde 1-2 civarında oy oranıyla baraj altında kalacağı tahmin ediliyor.
Yaklaşık 3 milyon nüfuslu ülkede kayıtlı 2,5 milyon civarında seçmen var. Seçime tek başına giren partiler için yüzde 5, ittifaklar için ise yüzde 7 oranında seçim barajı bulunuyor.
Bu yıl nisan ayında "Benim Adımım" ismiyle başlayan muhalif hareketin lideri, eski gazeteci Nikol Paşinyan, sokaktan aldığı destekle, Ermenistan'ı yıllardır yöneten Serj Sarkisyan'ı istifa ettirmişti.
Sokak eylemleri ile başta Erivan olmak üzere tüm Ermenistan'da hayatı durma noktasına getiren Paşinyan, diğer siyasi partilerle yaptığı pazarlık sonucunda parlamentoda yapılan oylamada Başbakan seçilmişti.
Ermenistan Parlamentosunda ekim ayında muhalif partilerin bir araya gelerek, erken seçimi engelleyen kararı kabul etmesi üzerine Paşinyan, bu karara karşı parlamentonun dağılması için istifa etmişti. Paşinyan'ın istifası sonrası anlaşma gereği herhangi bir partiden başbakan adayı çıkarılmadığı için parlamentoda erken seçim kararı alınmıştı.
Yolsuzlukla mücadele, adalet, milliyetçilik, güvenlik, Dağlık Karabağ'da işgalin devamı, sözde soykırım söylemlerine seçim programında yer veren Paşinyan, beş yıl içinde ekonomik devrim gerçekleştireceği vaadinde bulunuyor.