İSTANBUL (İHA) - "Bankacılık Kanunu'na Muhalefet ve Zimmet" iddiasıyla yargılanan Erol Aksoy, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir kısmı kaybolan ve bir kısmı da TMSF tarafından satılan tablolarla ilgili ifade verdi.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Erol Aksoy katıldı. Duruşmada, Aksoy'un avukatları da hazır bulundu. İktisat Bankası'nın eski sahibi Erol Aksoy'un 'Bankalar Kanunu'na Muhalefet ve Zimmet' suçlamasıyla yargılandığı 3 ayrı dava dosyası birleştirildi. Erol Aksoy, mahkemede bir kısmı kaybolan ve bir kısmı da TMSF tarafından satılan tablolarla ilgili ifade verdi. Aksoy ifadesinde, savunması dahi alınmadan 3.5 yıl sonra dava açılmasına bir anlam veremediğini ve Erol Aksoy olduğu için şahsına karşı bir yıpratma faaliyeti yürütüldüğünü öne sürerek, "İktisat Bankası'nın hakim ortağı olarak sanki bana 409 adet tablo teslim edilmiş de bu tabloları zimmetime geçirmişim. Bu mümkün değildir. Zira bu tablolar bana teslim edilmediği gibi, edilse bile benim bu tabloları saklayacak yerim yoktur" dedi. Aksoy sözlerine şöyle devam etti:
"İddianamede ifade edilen, gider tablosunda gösterilen 18 adet Zeki Faik İzel'e ait tablolar gösterilmiştir ve bu tablolar o zamanın kuruna göre 11 bin 627 dolardır, bu rakamları kabul etsek de, tablo başına 611 dolar düşer. Bu paraya Zeki Faik İzel'e ait bir tablonun değil çerçevesini, boyasını dahi satın alamazsınız. Gider tablosunda gösterilen tablo 1 tanedir. Bunun dışındaki iddialar gerçek dışıdır. Sanata olan düşkünlüğüm nedeniyle, belirtilen tabloların bir kısmının bulunmayınca benim almış olabileceğim düşünülmüş, hakkımda gerçeklere dayanmayan bir dava açılmıştır. Tabloların hiçbirini ben almadım. Ben tabloların tamamını teslim ettim beraatıma karar verilmesini istiyorum."
İktisat Bankası'nın avukatı Pınar Bekler, İslam Eserleri Müzesi'nde bulunan ve yurt dışından getirilen 14 adet tablo ile 71 adet İznik çinisinin ithal işlemlerini yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tezkere yazılmasına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme verdiği ara kararda, 6 aydır bilirkişi raporunun mahkemeye ulaşmadığını belirterek, birleştirilen dosyalarda bilirkişi olarak görev yapan kişilerin uyarılmasına karar verdi. 10 gün içinde bilirkişilere son kez çağrıda bulunacaklarını kaydeden mahkeme heyeti, aksi takdirde bilirkişiler hakkında yasal işlem başlatılacağını da karara bağladı. Amerika'da olduğu belirlenen Ayvazoski tablosunun akibetinin müdahil banka vekilince öğrenilmesine hükmeden mahkeme, dosya eksikliklerinin ve bilirkişi raporunun beklenmesi için duruşmayı erteledi.