Akarsu, sel suları ve rüzgarların toprağın üst tabakasını süpürmesiyle erozyon meydana gelir. Toprak aşınımı şeklinde de ifade edilen erozyon, direkt bitki örtüsüne zarar verir. Bu da toprakta büyük tahribatlara sebep olur. Erozyonun sonuçları ciddi boyutta olduğu için doğal afetler içerisinde yer alır. Birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan erozyon; insan ve doğal yaşamını tehdit eder.
Erozyonun neden olduğu sorunlar
Erozyon, doğanın dengesini bozan, yıkıcı etkileri oldukça fazla bir doğa olayıdır. Erozyonun tehlikeleri, önlem alınmadığı takdirde can ve mal kaybına yol açabilecek düzeye ulaşabilir. Erozyonun sonuçları için şu maddelerden bahsetmek mümkündür:
- Toprağın sağlıklı yapısını bozar ve fakirleşmesine sebep olur.
- Verimli topraklar taşınarak baraj göllerini doldurmaya başlar. Bundan dolayı toprağın ekonomik ömrü kısalır.
- Toprak örtüsünün yok olduktan sonra yeniden meydana gelmesi çok uzun seneleri bulur.
- Bitki örtüsünün yok olmasıyla bağlantılı olarak; çığ ve taşkın gibi doğal afetlere de sebep olur.
- Toprak ve bitki örtüsü olmayan alanlar, yağmur ile kar sularını içine alamaz. Bu sebeple doğal su kaynakları da beslenemez hale gelir.
- Tarım arazilerini verimsizleştirir. İnsanlar tarımdan gelir elde edemedikleri için köyden kente göç ederler. Böyle durumlar uzun vadede hem toplumsal hem de ekonomik problemlere yol açar.
- Toprak ve bitki örtüsü yok olduğu için ekolojik denge bozulur. Ekolojik dengenin bozulmasıyla iklim değişerek büyük felaketlere yol açar.
- Meralar tahrip olur. Meraların tahrip olmasıyla hayvancılık geriler. Hayvancılık sektöründen elde edilen gelir azalır. Onunla bağlantılı olarak da işsizlik artar.
Erozyon ile taşınan toprağın içerisinde, yerinde kalan toprağa kıyasla daha çok organik madde bulunur. Sağlıklı bir toprağın içinde çeşitli organizmalar bulunur. Erozyonla birlikte organizmaların barındırdığı organik katmanlar da yok olur.
Erozyon kimleri nasıl etkiler?
Erozyon can ve mal kaybına yol açan doğal afetlerdendir. Ekonomik anlamda insanlara büyük zarar verir. Özellikle geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olan kişiler maddi olarak çok sıkıntı yaşamaya başlar.
- Erozyon, tarım ve hayvanların otlatıldığı alanları yok eder.
- Erozyon karbon salınımını etkiler.
- Erozyon sonucunda atmosfer, karbonu içinde tutarak ağaçların büyümesini engeller.
- Erozyonun diğer bir etkisiyse; toprak içerisinde bulunan karbonun atmosfere geçmesini engellemesidir. Bu durum da bitki örtüsünün yetişmesini engeller.