Ertesi gün hapı nasıl kullanılır? Yan etkileri var mıdır? Kullanmamanız gereken durumlar hangileridir? Dikkat edilmesi gerekenler nedir?
* Kullanılabilir ama asla bir doğum kontrol yöntemi değildir.
* İlişkiden sonra 72 saat içinde alınmalıdır.
* Östrojen ve progesteron hormonları içerir. Cinsel ilişki sonrası spermin yumurtaya ulaşmasını, yani döllenmeyi önlüyor ya da sperm yumurtayla birleşmişse bu birleşimin rahim içinde tutunmasına engel oluyor.
* Yapılan araştırmalarda başarı şansının yüzde 97-98 gibi yüksek bir oranda olduğu saptanan yöntem ne kadar erken uygulanırsa, yani hap cinsel ilişkiden sonra ne kadar çabuk alınırsa o kadar etkili.
* Eğer döllenmiş yumurta hücresi ana rahminde yuvalanmışsa, ertesi gün hapının hiçbir etkisi olmuyor. Yani bu hap, mevcut bir gebeliği sonlandırmıyor ve eğer böyle bir durum varsa, fetusa zarar vermiyor.
* Bazı kişilerde mide bulantısı, baş ve kasık ağrısı, halsizlik, kusma ve baş dönmesi gibi durumlara neden olabiliyor.
* İlaç alındıktan sonra 4-10 gün içinde hafif bir kanama yaşanıyor ve ondan sonraki adetle birlikte düzenli adet görülmeye başlanıyor.
Ne zaman kullanılmalı?
* Prezervatifin yırtılması, diyaframın kayması, doğum kontrol hapının unutulması ya da kullanılan diğer bir yöntemin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda uygulanması gerekir.
* Hapı korunmasız cinsel ilişkiden sonra almak gerekir.
* Önce hapı alıp sonra ilişkiye girerseniz, hiçbir işe yaramayacağından emin olabilirsiniz.
* Sürekli bir doğum kontrol yöntemi olarak görülmemeli.
* Ayda sadece bir kere kullanılmalı.
* Cinsel yolla bulaşan hasalığı önlemez.