YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erü Hasta Bakıcı Robot Tasarladı

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, yatan hastalara...

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, yatan hastalara ilaç tedariki sağlayan robot tasarladı. Proje, TÜBİTAK tarafında kabul edildiğinde robotların test kullanımına başlanacak.

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, yatan hastalara ilaç tedariki sağlayan ve hastanın ilaç alım arşivini tutan gezici bir robot projesi yaptı. Hasta ziyaretlerinde gözlemlediği sıkıntılardan dolayı böyle bir çalışmaya başladığını ifade eden Yıldırım "Gece vakti bir hasta bakıcı ya da hemşirenin uykulu olmasından dolayı performansının yüzde 30, 40 civarında düştüğünü tespit ettik. Çok sayıda özel hastanede yaptığımız araştırmalarda gördüğümüz kadarıyla bu tür bir sistemin sağlık sektöründe büyük bir açığı kapatacağı kanaati oluştu. Çok sayıda hastaneden de bu şekilde talepler söz konusuydu. Bu gibi nedenlerle bu robotu tasarladık." dedi.

MORAL DEPOLUYOR, ÇİZGİ FİLM İZLETİYOR

Robotun gezgin olarak tasarlandığını ve sensörler aracılığıyla karşısına çıkan engellere çarpmasının engellendiğini belirten Yıldırım, robotun ilaç vermek dışındaki işlevlerini şu şekilde anlattı:

"Okuma yazama bilmeyen hastalar için resimli bir sistem geliştirdik. LCD'ye koyduğumuz resimler sayesinde hasta kendi resmini bularak kendine ait ilacı otomasyonla alacak. Aynı zamanda robot ilaç verme dışında demoralize olan hastaları telkin etmeye yarayan sözler söylemeye de tasarlandı. Bilhassa çocuk hastanelerinde çocuklara kısa süreli çizgi filmler izletmek, fıkralar anlatmak gibi özellikleri de mevcut."

HASTALARIN İLAÇ ALIM ARŞİVİNİ TUTUYOR

Yıldırım, dünyada hastanelerde bir takım robotların kullanıldığına, ancak işlevlerinin iletişimden öteye gitmediğine de dikkat çekti. Kendi ürettikleri robot ile ilaç tedarikinin yanı sıra, hastanın ilaç alımının arşivini tuttuklarına da değinen Yıldırım, "Çünkü bu arşivler yazılı olarak tutulduğunda kaybolma ve hastaya yalnız dozaj verme ve hatta daha ilerisinde sakat kalma durumları görülebiliyor. Bu sistemle bunu ortadan kaldırabileceğimizi düşünüyoruz. Bunun yanı sıra, robotun hasta ile temas etmemesi de bir avantaj. Çünkü bu hastalar tarafından sıcak karşılanmıyor ve bazı hastalıklarda risk faktörü oluşturabiliyor. Bu avantajlarından dolayı robotun tercih edileceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Yıldırım, projeyi Mart ayında TÜBİTAK'a verdiklerini, proje kabul edildiği zaman, üretimi yapılmış olan robotların test kullanımına başlanacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler