Erciyes Üniversitesinde Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Havacılık ve Uzay Bilimlerinde kirletici emisyonlarla ilgili çalışma yapıldı.
ERÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Uçak Gövde-Motor Bakım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Yılmaz yürütücülüğünde TÜBİTAK-1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Programı kapsamında desteklenen proje ile sentetik gazları kirletici emisyon standartlarına uygun ve yüksek performansla yakabilen ön karışımlı yakıcı geliştirildi. Çalışmada sentetik yakıtların yanma kararsızlığı ve alev geri tepmesi araştırıldı.
Yapılan araştırma hakkında bilgiler veren Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Uçak Gövde-Motor Bakım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Yılmaz, “Sentetik gazlar endüstriyel atıklar, düşük kalorili kömür, plastikler, hayvansal-tarımsal-orman atıkları veya benzeri malzemelerden üretilebilmektedir. Üretilen sentetik gazların yakıt bileşimleri ve ısıl değerleri kullanılan atık malzemesinin karbon içeriğine ve üretim yöntemlerine göre değişmektedir. Gelişmiş ülkelerde birçok şehirde kurulan tesisler ile binlerce konutun enerjisi karşılanmakta, bu sayede atıklardan oluşan metan gazının doğaya salınımı engellenmekte, patlama riski ortadan kaldırılmakta ve şehirler çöplerden temizlenip gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakılmaktadır. Üniversitemizin bu projesinde çok geniş aralıkta farklı gaz kompozisyonuna sahip sentetik gazların tam ve emniyetli olarak yanmasını sağlayacak yakma sistemleri geliştirilmiş, kirletici emisyonlar Avrupa normlarına uygun aralıklara indirgenmiş ve yanma verimliliği yükseltilmiştir” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz