KOÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nazım Mutlu ve ameliyatı gerçekleştiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Savaş Ceylan, düzenledikleri basın toplantısında emekli Orgeneral Şener Eruygur'un sağlık durumuyla ilgili bilgi verdi. Hastanın kendine geldiği zaman yoğun bakım ünitesine alındığını ifade eden Ceylan, "Bu süreç içerisinde hastanın nörolojik tablosunu değerlendirdik ve takip ettik. Hem klinik olarak, hem nörolojik olarak, hem de tetkiklerle durumunu belirlemeye çalıştık. Ardı sıra yapılan tetkiklerle hastanın travmaya bağlı orta şiddetli bir beyin injurisi tespit edildi. Beyindeki bası bulgularında artış saptanması üzerine operasyona karar verildi. Ailenin onayı alındıktan sonra dün saat 15.00 sıralarında hasta ameliyata alındı. Ameliyatta hemolojik odaklar temizlendi, boşaltıldı ve ilaveten beyni rahatlatacak cerrahi müdahaleler yapıldı. Erken dönemde hastanın daha yakın beyin takibinin yapılması için basınç monitörü yerleştirildi. 3.5 saat süren ameliyat bizim açımızdan başarılı geçti" dedi.
Takip eden süreç içerisinde Eruygur'un kısa süreli uyutulmasına devam edildiğini hatırlatan Ceylan, "Ancak bu sabahtan itibaren uyutulma işlemi sonlandı. Şu anda dün ve ondan önceki güne göre daha iyidir, gözleri açıktır. Normal bir insanı 15 olarak değerlendirdiğimiz nörolojik tablo Sayın Eruygur'da 10-11 puan civarındadır. Yoğun bakımda takibi gereklidir ve yoğun bakımda tedavi edildiği sürece 'hayati tehlikesi var' demektir. Diğer fonksiyonlarını da takip ediyoruz. Akciğer ve solunum yollarının normale dönmesi durumunda yoğun bakımdan normal servise alınacak. Bunun ne kadar süreceği belli değil" diye konuştu.
Gelecekteki nörolojik tablosu için bugünkü verilerden hareket ederek bilgi vermenin mümkün olmadığını kaydeden Ceylan, "Şu anda nörolojik olarak bazı bulgular vardır. Bunlar için daha düzelme umudu içerisindeyiz. Geleceğe yönelik kesin bulgular vermek mümkün değildir. Bu hasta şu anda 10-11 puandadır ve şu anda nörolojik olarak bazı eksiklikler söz konusudur. Ayrıca sağ tarafında silik de olsa bir felç hali vardır. Bu baştan beri vardı. Travma sebebiyle beynin bir yarısındaki bölgeye bağlı bir felç halidir, tam yerleşmiş bir felç olmaması gelecek için umutludur" şeklinde konuştu.
Hastane Başhekimi Prof. Dr. Nazım Mutlu ise, GATA yöneticilerinin tedavi etmek için hazır olduklarını söylediklerini belirterek, transfer sırasında oluşabilecek hasarlara karşı ailesinin burada tedavi görmesini istediğini anlattı.
İHA