HABER

Erzincan Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Erzincan imsak, iftar saati

Mübarek Ramazan ayı ilk sahur ile başladı. 26 Mayıs akşamını 27'ye bağlayan gecenin devamında sabaha karşı ilk sahura kalkıldı. Peki Erzincan'da bugün iftar saat kaçta? Yani 2017'inin ramazanında iftara ne kadar kaldı? İşte Türkiye'deki tüm iller ve Erzincan için ramazan imsakiyesi... İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Erzincan Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Erzincan imsak, iftar saati

Erzincan, Türkiye ve tüm İslam aleminin ramazan ayı mübarek olsun. Sahuru, iftarı, orucu, bayramı ile Ramazan, ibadet ve tefekkür ayıdır. Ramazan ayında oruç tutanlar oruçlarını dualarla iftar vakti açacaklar ve sahurda da sonraki oruca hazırlanacaklar. Erzincanlılar, ilk oruçlarını tutmak ve sahur sevabı kazanabilmek için sabaha karşı imsak vaktine göre kalktılar. İlk iftar için hazırlıkların başladığı Erzincan'da iftara ne kadar kaldı merak ediliyor. Peki Erzincan iftar vakti saat kaçta? İşte Erzincan 2017 Ramazan imsakiyesi...

ERZİNCAN ve İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

RAMAZAN AYINDA ERZİNCAN’IN GELENEKSEL YEMEKLERİ

Türkiye’nin dört bir köşesinde her yörenin kendine özgü yemekleri vardır. Erzincan’da da sahur ve iftar sofralarını eşgili, kesme çorba, kelecoş, kemah tiridi, keşkeş, gasefe, kahküllü pilav, kete, kaygana, çökelez piyazı, yava kalyesi gibi yöresel lezzetler süsleyecek. Siz de aşağıdaki tarif ele Ramazan sofranız için bu lezzetlerden birini deneyebilirsiniz.

ERZİNCAN KESME ÇORBA TARİFİ

Malzemeler:
150 gr Kıyma,
1.5 Su bardağı erişte,
1 Adet soğan,
3 Yemek kaşığı tereyağ,
1.5 Su bardağı yoğurt,
7 Bardak su,
1 Diş sarımsak,
Kuru nane, kırmızı biber, tuz, karabiber,

Yapılışı: Kıymanın içine tuz, karabiber koyup iyice yoğurun. Yoğurduğunuz kıymayı, fındıktan daha küçük yuvarlaklar yapıp unlanmış tepsiye dizin. 2 Yemek kaşığı tereyağını eritin, içine minik minik doğradığınız soğanı ilave edip soğanlar sararıncaya kadar kavurun. Kavrulan soğanların üzerine hazırladığınız köfteleri ekleyip iyice kızartın. Sonra 7 bardak sıcak su ilave edin. Köfteler kaynamaya başlayınca 1.5 bardak erişteyi katın. Orta ateşte erişteler yumuşayıncaya kadar pişirin. 1 Diş sarımsağı ezip yoğurda katın, pişen çorbanın suyundan kaşık kaşık alarak yoğurdu ezip, ılıştırın. Pişen çorbaya yavaş, yavaş ekleyin. 1-2 Taşım daha kaynatıp ateşten alın. 1 Kaşık tereyağını eritip içine kuru nane ve kırmızı biberi yakın. Pişen çorbanın üzerine gezdirin.

CAMİLER RAMAZANDA BİR BAŞKA

Ramazan ayında camilerde bir başka hareketlilik olur. Erzincan ve tüm illerde Camiler Ramazan ve teravih namazı için bir elden geçer, temizlenir; Ramazan etkinlikleri hazırlanıyor. Siz de bu Ramazan'da Erzincan'ın bir tarihi camisini ziyaret edebilirsiniz.
Refahiye Merkez Camii: İlçe merkezinde bulunan Merkez Camii, batılı dönem bezeme özelliklerini göstermekte, avlusunda ise Bahaettin Paşa şehitliği bulunmaktadır.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan sünnet namazın her dört rekatının sonundaki oturuş, tervîha olarak adlandırılmış, sonradan bu kelimenin çoğulu olan teravih kelimesi ramazan gecelerinde kılınan nafile namazın adı olmuştur.
eravih namazının vakti yatsı namazının arkasından fecre kadar geçen süredir; vitirden sonra kılınması caiz olmakla birlikte uygulamada vitirden önce kılınmaktadır.

Teravih namazının eda edilmesi için ezan okunmaz ve kamet getirilmez; kılamayan kişinin kaza etmesi gerekmez.
Teravih namazı başladıktan sonra camiye gelen kimse önce yatsı namazını kılar, daha sonra teravih namazı için imama uyar. Çünkü teravih yatsı namazına tâbidir ve ondan önce kılınmaz.

TERAVİ NAMAZI KAÇ REKATTİR?

ORUCU BOZAN DURUMLAR

Kadınlar gebelik ve çocuk emzirme dönemlerinde oruç tutabilirler mi?

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinani, el-Hidaye, I, 127).

Ağda / epilasyon yaptırmak oruca engel olur mu?

Vücuttaki kılların alınmaları orucu bozmaz.

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kutsiyeti ve fazileti Kur’an ve sünnetle sabit olan Ramazan ayı zamanda on bir ayın sultanı olara kabul edilmektedir. Feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan bir aydır. Ramazan ayı, kalplerin dirildiği, gönüllerin aydınlanıp coştuğu, nefislerin kırıldığı, insani vasıfların tekrar hatırlandığı manevi yaşamı dolu olan bir aydır.

En Çok Aranan Haberler