YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erzurum'da Ambülansla Hasta Taşıma Oranı Yüzde 10 Arttı

Erzurum İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, geçen yıl bir önceki yıla göre kara,...

Erzurum İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, geçen yıl bir önceki yıla göre kara, hava ve paletli ambülânsla taşınan hasta sayısında yüzde 10 artış olduğunu açıkladı.

Köy ve mezralardan yakın bir zamana kadar tabut, atlı kızak veşa sırtta taşınan hastalar artık hava, kara veya paletli ambülânslar ile en yakın sağlık birimlerine taşınmaya başladı. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin uygulamaya geçmesiyle birlikte her türlü hastanın helikopter, kara ya da paletli ambülânslar ile hastanelere nakledildiğini ifade etti. Geçen yıl il genelinde 56 bin 420 hastanın ambülânslar ile taşındığını aktaran Vançelik, bir önceki yıla göre ambülânsla taşınan hasta sayısının yüzde 10 artış göstermesinin ise 112 Acil Sağlık Hizmetleri ile İl Kriz Merkezi'nin koordineli çalışmasının sonucu olduğunu ifade etti. Ülke standartlarında ambülâns filosuna sahip olduklarına değinen Vançelik, "Filomuzda helikopter ambülâns, paletli ambülânslar, tam donanımlı 51 tane kara ambülânsın yanı sıra 2 kar üstü aracının bulunması bize özellikle kışın dağlık bölgelerdeki hastalara daha hızlı ve kolay ulaşmamıza neden oluyor." dedi. İl Sağlık Müdürü geçen yıl en fazla hasta naklinin ise Oltu, Çat ve Tekman'dan gerçekleştirildiğini anlattı.

"ONLARCA İNSANI HAYATA DÖNDÜRDÜK"

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Vançelik, ambülâns sayının yanı sıra 112 Acil Sağlık Kurtarma biriminde 15 acil uzman hekimiyle, 107 acil tıp teknisyeninin görev aldığını ve bunlarında yerinde müdahalelerle onlarca ölüm vakasının önüne geçtiğine dikkat çekti. Vançelik, "Teknik bir üstünlüğümüz var. Ancak eğitimli, bilinçli acil hekim ve sağlık çalışanlarının varlığıyla çok sayıda kanamalı, ağır yaralı veya kalp krizi geçiren vatandaşımızı bu ambülânslardaki bu elemanlarımızın yoğun gayretleri ile hayata döndürebildik." diye konuştu.

"ASILSIZ İHBAR GÜNAHTIR"

Acil sağlık hizmetlerinin önemli olduğunun ve bir canı hayatta tutabilmek için saniyeler ile yarıştıklarına da değinen Vançelik, vatandaşlardan 112 Acil Komuta Merkezi'ni gereksiz yere işgal etmemelerini ve asılsız ihbarda bulunmalarını istedi. Meşgul edilen her bir hattın bir hastanın veya yeni doğmuş bir bebeğin ölümüne neden olabileceğini hatırlattı. Vançelik, "İl genelinde 112 Komuta Merkezi'ne günde 4 bin telefon geliyor. Maalesef bu telefonların yarısını asılsız ihbarlar oluşturuyor. Hem ekonomik, hem zaman kaybına neden olan bu asılsız ihbarlar bu millete, devlete ve hastalara karşı yapılmış büyük bir günahtır." açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler