Erzurum’da çalıntı, ağır hasarlı ve sigorta şirketleri tarafından 'pert' edilen araçların orijinal şasi numaralarına taşlama ve zımparalayarak 'çenç' yaparak 14 kişiye sattığı iddiasıyla 'resmi belgede sahtecilik yapmak' ve 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan yargılanan kaporta ustası İ.C., 50 yıl 10 ay hapis, 30 bin TL’de adli para cezasına mahkum oldu.
Erzurum'da 14 kişi, Şükrü Paşa Mahallesi'nde oto tamircisi olarak çalışan kaporta ustası 42 yaşındaki İ.C.’den otomobil aldı. Bir süre sonra satın aldıkları otomobillerin “çenç” yapıldığını öğrenen şahıslar, İ.C.’den şikayetçi oldu. 14 kişinin suç duyurusu üzerine polis harekete geçti ve soruşturmayı derinleştirdi. Polis Kriminal Laboratuvarı'nda yapılan incelemelerde araçların motor numaralarının orijinal, ancak şasi numaralarının üzerinde müdahale yapıldığı ve orijinal olmadığını tespit etti.
İ.C.’nin evinde yapılan aramada bir adet 4AU223648 seri nolu hurda motor bloğu bulundu. Sanığın ağır hasarlı olarak aldığı araçları fiilen parçalamak suretiyle hurdaya ayırdığı ve ardından da ele ettiği hurda motoru hukuka aykırı bir şekilde, perte ayrılan araçlara yapıştırarak ‘Çenç’ haline getirip, müştekilere sattığı tespit edildi.
Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, İ.C.’nin ‘pert’ ve ‘ağır hasarlı araçların’ kayıtlardan düşürülmesi için Trafik Tescil ve Şube Müdürlüğü’ne ‘mutlaka teslim’ edilmesi gereken evrakları da vermediği ve bu yolla araçlara ait ruhsat ve plakaların da kendisinde bulunduğuna dikkat çekildi.
İddianamede, kriminal raporlarına göre, ‘Çenç’ çıkan otoların birçoğunda şasi numarasının bulunduğu bölümün zımparalanma, taşlama ve silme sonucu yok edilmesinden sonra yerine hurda olarak alınan araçların şasi numarasının vurulduğu ve elde edilen aletlerle ‘Çenç’ işlemini gerçekleştirildiğine yer verildi. Çenç İsmail’in işyerinde yapılan aramalarda ise oto kaportacıların kullandığı, parçaların birbirine eklenmesi için (puntolaşması) işlemlerinde kullanılan elektrikli punto kaynak makinesine de el konuldu.
Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık bir yıl tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan İ.Ç. ise karar duruşmasında, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. İ.Ç., “Belirtmiş olduğunuz plaka sayılı otoları kimden satın aldığımı ve kime sattığımı hatırlamıyorum. Ancak, eğer ben bir aracı birine satmış isem bunu mutlaka hasarlı olarak satmışımdır. Sattığım hiçbir aracın üzerinde motor ve şasi numarası üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadım. Suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum” dedi.
50 YIL 10 AY, HAPİS, 30 BİN TL ADLİ PARA CEZASINA ÇARPTIRILDI
Mahkeme İ.C.’yi kaza yapmış, çalıntı, ağır hasarlı ve ‘pert’e ayrılan araçları düşük fiyatla satın alıp, orijinal şasi numaralarını değiştirerek ‘Çenç’ yaptığı gerekçesiyle 14 kez ‘dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik’ ve ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından 50 yıl 410 ay hapis, 30 Bin TL adli para cezasına mahkum etti. Temyiz edilen dosya, Yargıtay’a gönderildi.
Yargıtay’ın yerel mahkemenin verdiği cezayı onaması halinde şüpheli İ.C. cezaevine girecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz