YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erzurum'da "Denetimli Serbestlik" Paneli

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Gülsoy, "Bir ülkede adalet sistemini tesis etmek

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Gülsoy, "Bir ülkede adalet sistemini tesis etmek son derece güç bir husus, pek çok dengeyi kurmak zorundasınız" dedi.

Prof. Dr. Gülsoy, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar ve Uygulama Araştırma Merkezi tarafından Kültür Merkezinde düzenlenen "Türkiye'de Hukukun Modernleşmesi Sürecinde Onarıcı Adalet Örneği: Denetimli Serbestlik" konulu panelde, denetimli serbestliğin dünyada da yeni bir sistem olduğunu söyledi.

Denetimli Serbestlik'in 17. yüzyılda İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan, gelişen bir durum ve uygulama olduğun ifade eden Gülsoy, "Özellikle başlangıçta küçük çocuklarla ilgili olarak başlayan bu yapının daha sonra genişleyerek devam ettiğini görmekteyiz. Suç işleyen kişilerin bir tür sosyalizasyonunu sağlamak amacıyla gerçekleştirilmeye çalışılan bir müessesedir" diye konuştu.

Gülsoy, Denetimli Serbestlik uygulamasının Türkiye'de özellikle hükmün açıklanmasının geri bırakılması, hapis cezasının ertelenmesi, koşullu salıverme ve tekerrür suçlarına ilişkin olarak uygulandığını belirtti.

Denetimli Serbestlik uygulaması konusunda cumhuriyet başsavcılıklarına hayati bir görev düştüğünü dile getiren Gülsoy, şunları kaydetti:

"Bir ülkede adalet sistemini tesis etmek son derece güç bir husus, pek çok dengeyi kurmak zorundasınız. Cezanın hem caydırıcı hem önleyici hem de tazmin edici niteliği karşımıza çıktığı gibi bununla ilgili pek çok boyut da var. Çünkü insan tek başına değil en azından pek çok suç işleyen kişinin aileleriyle ilgili durumları da var. Biz bunları cezaevinde sürekli tuttuğumuz zaman suç alt kültürü dediğimiz daha çok suç işlemeye meyilli durumları da söz konusu olabilmektedir. Şüphesiz bunların toplum yaşamına entegre edilebilmesi rehabilitasyonu son derece önemlidir. Bunun bir dengeye kavuşturulması da önemli."

-Denetimli Serbestlik sayesinde iş bulanlar var-

Erzurum Denetimli Serbestlik Müdür Vekili Zafer Gün, Denetimli Serbestlik'in şüpheli, sanık ve hükümlünün toplum içinde denetiminin yapıldığı, iyileştirilmesi ve topluma kazandırılması açısından ihtiyaç duyulan program ve kaynakların sağlandığı alternatif bir ceza infaz sistemi olduğunu belirtti.

Denetimli Serbestlik uygulaması hakkında bilgi veren Gün, "Kamu çalışması kamuoyunda da son derece dikkatle takip edilen bir konu. Kamu hizmeti cezasında çalıştırdığımız insanlardan işe yerleşenler de oldu. Erzurum Ticaret Borsası'nda, Büyükşehir Belediyesi'nde ücretsiz olarak herhangi bir sigortaya tabi olmadan çalışan kişiler, işleri beğenilince kadrolu olarak işe alındı" diye konuştu.

Gün, Türkiye'de geçen yıl 3 pilot bölgede uygulanan elektronik kelepçe sisteminin Ağustos ayında yaygınlaşacağını belirterek, "Bakanlığımız bünyesinde elektronik izleme merkezi kuruldu. Uzaydan takip sistemini içeriyor. Yaklaşık 40 ekranda görevliler ortalama 55-60 şüpheli, sanık ya da hükümlüyü takip ediyor" dedi.

Denetimli Serbestlik Uzmanı Sosyolog Fatma Işık da Türkiye'de ceza infaz sisteminin modernleşmesi, Denetimli Serbestlik Uzmanı Sosyolog Hatice Çınar Koruma Kurulları konularında sunum yaptı.

Panele, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, Atatürk Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar ve Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yıldız Akpolat, infaz koruma memurları ve öğrenciler katıldı.

Muhabir: Zehra Melek Çat

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler