YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erzurum’da “küresel Güçler Ve Türkiye” Konferansı

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nin (DAGC) 33. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Hasan Köni’nin konuşmacı...

Erzurum’da “küresel Güçler Ve Türkiye” Konferansı

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nin (DAGC) 33. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Hasan Köni’nin konuşmacı olarak katıldığı “Küresel Güçler ve Türkiye” konulu konferans düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen konferansa Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy ve çok sayıda öğretim üyesi ile öğrenci katıldı.

Konferans öncesinde açılış konuşması yapan DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, cemiyet olarak zaman zaman sosyal ve kültürel faaliyetlere de ağırlık verdikleri söyledi.

DAGC’nin kuruluşunun 33. yıldönümünü kutlamanın sevincini yaşadıklarını ifade eden Özsoy, “Erzurum’a basın sektöründe hizmet noktasında gazeteciler olarak bizlerde üzerimize düşen vazifeyi yapıyoruz” dedi.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversitede düzenlenen birçok etkinlik olduğuna dikkat çekti. Koçak, “Köni, bilgi ve birikimlerini Erzurumlularla paylaşarak, Türkiye’de ve dünyada yaşanan olaylara farklı bir pencereden bakmamızı sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Köni de, uluslararası hukukun geçmişten bugüne gelişimini anlatı. İnsan haklarının devlet yönetiminde yeni yeni konuşulmaya başladığını aktaran Köni, “Bugünkü insan hakları sisteminin ortaya çıkması 2. Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleşmiştir.” ifadelerini kullandı.

Devlette yönetişim kavramının önemine de dikkat çeken Köni, devletin bir işletme gibi iyi bir yönetişim yapması gerektiğini sözlerine ekledi. Uluslararası bankların dünyanın şekillenmesi üzerindeki etkisi hakkında bilgiler veren Köni, bu bankaların kendi istedikleri yönetim biçiminin hakim olmasını istediğini söyledi.

Köni, bankaların ve uluslararası güçlerin dünyayı şekillendirme politikalarını Türkiye’nin bir dönem faydalandığı Marshall Yardımı üzerinden anlattı. Köni, “Türkiye Marshall Yardımı’nı almak için başvurduğunda onlara tek partili sistemle olmayacağı cevabı verildi. Türkiye’de demokrasiye zorunlu bir geçiş yapmak zorunda kaldı. O dönem parlamento Menderes gibi 3-4 muhalife parti kurmaları teklifi sunuldu. Onlarda bunu hayata geçirdiler ve Türkiye batılıların isteğiyle böylece zorunlu demokrasiye geçmiş oldu.” şeklinde konuştu.

Bir ülkenin diğer bir ülkeye müdahale etme durumlarını da açıklayan Köni, bu konuda dünyada sözü geçen ABD, Rusya ve Çin gibi sınırlı sayıda ülke olduğunu ifade etti. Köni, “Eğer ülkenizde insanları iyi yönetemiyorsan birileri gelip sizin iç meselenize müdahale edebiliyor. Bunun adı da insancıl müdahale oluyor. Irak savaşından sonra ise “Önalıcı müdahale” kavramı ortaya çıktı. Bu da uluslar arası hukukta önalıcı meşru müdafaa olarak geçiyor. Bu durumda küçük devletlere karşı küresel savaşların başlatılmasına neden oldu.” dedi.

Programın sonunda ise DAGC tarafından Köni’ye plaket verildi. Köni’nin plaketini Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk verdi. Ayrıca Atatürk Üniversitesi Rektörü Koçak da Köni’ye üniversitenin yayınlarından oluşan kitap seti hediye takdim etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler