Erzurum’da Sağlık çalışanlarına yönelik düzenlenen Yenidoğan Canlandırılması (NRP) programı semineri düzenlenen sertifika töreni ile sona erdi.
Sertifika törenine Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Fazlı Erdoğan, Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Halk Sağlığı Müdür Dr. Cumhur Hakkı Çankaya ve sağlık çalışanları katıldı.
Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlendiği belirtilen törende kurs yöneticilerinde yapılan açıklamada, “Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlı olup, erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir. Ülkemizde ana ve çocuk sağlığına ilişkin önemli sorunlar vardır. Sağlığın önemli bir göstergesi olan Bebek ölüm hızı binde 17 (Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması 2008). Postneonatal bebek ölümlerinin azaltılmasına yönelik sürdürülen bağışıklama, ağızdan sıvı tedavisi ve anne sütü uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla postneonatal bebek ölümleri azalmaya başlamış, neonatal dönemdeki ölümler ön plana çıkmıştır. Tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmektedir. Bunların %19’u doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Bir başka deyişle uygun yaklaşımla dünyada her yıl bir milyon yenidoğan kurtulabilecektir. Asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da sık sık neonatal resusitasyon gereksinimi doğmaktadır.Doğumu izleyen dakikalar bebeğin anne rahmi dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Oksijensiz kalmış bir, bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur.Her yenidoğanın, yeterli bir resusitasyona hakkı vardır. Bu doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda, ilgili birimlerde çalışan sağlık personelleri de yenidoğan resusitasyonunda becerili olmalı ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelidir. Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla, her doğum salonunda mutlaka eğitilmiş en az bir personelin bulunmasının amaçlandığı Yenidoğan Canlandırılması (NRP) programı, başlatılmış ve program kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılmış. Erzurum ilinde söz konusu eğitim 2002 yılından itibaren yapılmaktadır” denildi.
2002, 2012 yılları arasında toplam 718 sağlık personeline eğitim verilirken, Erzurum’da 2013 yılının ilk NRP kursu 26-28 Şubat tarihleri arasında yapıldı. Kursa 16 doktor ve 21 yardımcı sağlık personeli olmak üzere toplam 37 kişi katıldı. Söz konusu eğitime Ağrı, Bayburt ve Ardahan illerinden 4 doktor ve 8 yardımcı sağlık personelinin de katıldığı açıklandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz