HABER

Eş durumundan atamalara sınırlama

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve uygulamaya gören Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde eş durumundan yapılan atama ve nakillere sınırlama getirildi. Buna göre eşi devlet memuru olmayanlar eş durumundan tayin ve nakil yaptıramacak.

İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin 20 maddesinde yer alan, "Eş Durumu Nedeniyle Atama" başlıklı bölümde eş durumu atamalarına getirilen yeni düzenlemeler yer aldı. Yönetmeliğe göre, eş durumu nedeniyle personelin nakil talebinde bulunabilmesi için eşinin 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren bir kurum veya kuruluşta memur kadrosunda çalışması ve ilk defa veya naklen atandığı hizmet bölgesinde eşinin kurumunun veya durumuna uygun bir kadronun bulunmadığının belgelenmesi gerekiyor. Söz konusu yönetmelik, eşlerin ikisinin de bakanlık personeli olması halinde genel kaide kıdemli personele öncelik tanıyarak, her iki eş içinde D veya C hizmet gruplarından uygun bir ilde aile birliğini sağlamayı öngörüyor. Yönetmelikte eş durumu açısından kıdem sıralamasıise şöyle sıralındı: İl müdürleri, başhekimler, klinik şefleri, klinik şef yardımcıları, başasistanlar, yan dal uzmanları, uzman tabipler, tabipler, diş tabipleri, eczacılar, 4 yıllık yüksek öğrenim mezunları, 3 yıllık yüksek öğrenim mezunları, 2 yıllık yüksek öğrenim mezunları, lise mezunları ve bunlarda eşitlik halinde kıdem aylığına esas yılı ve terfi tarihi kıdemli olan. Yönetmelik gereğince eğer kıdemli personelin çalıştığı il diğer eş için D veya C hizmet grubu il ise kıdemsiz eş bu ile atanacak. Aksi taktirde kıdemli eş için kıdemsiz eşin bulunduğu ilin D veya C hizmet grubundan olmasına bakılacak. Her ikisi de mümkün olmazsa Sağlık Bakanlığı, her iki eş için D hizmet grubundan başlamak üzere uygun bir ilde aile birliğini sağlayacak. Aynı ilde çalışan eşlerin naklen atama talep etmeleri halinde aynı ilke ve öncelikler uygulanacak. Eşlerden biri bir başka kurumda çalışıyorsa, varsa o kurumla yapılan protokol hükümleri dönem beklenilmeden uygulanacak, yoksa Bakanlık ilgili kurumla ilişki kurarak, ihtiyacın fazla olduğu görev yerinde eşlerin çalışmasını sağlayacak tedbirleri alacak. Münhal kadro bulunmaması nedeniyle atama yapılamazsa, personel çevre illerden birine atanma talebinde bulunabilecek. Hiçbir şekilde atama yapılamıyor ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 72. maddesine göre işlem tesis edilecek.

Bu arada, eşi asistan olanların eş durumundan faydalanabilmeleri için eşlerinin kalan asistanlık süresinin 6 aydan fazla olması şartı getirildi. Eş durumu nedeniyle Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde düzenlenen atama ve nakil çeşit ve usullerinden farklı işlem tesis edilmeyecek. Sağlık personeli öncelikle ilgili madde hükümlerine göre atanacak, daha sonra eş durumu nedeniyle naklen atanma talebinde bulunabilecek.

En Çok Aranan Haberler